Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dopłaty do kredytów są potrzebne bo inaczej nie stać ludzi na mieszkanie. Takie samo gadanie było przy poprzednim programie a jakoś ludzie kupowali, w tym ja i teraz mogę cieszyć się własnym mieszkaniem.

#mieszkanie #nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie #kredythipoteczny

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Dopłaty do kredytów bez założenia ogranicznika max ceny metra kwadratowego, przy którym te opłaty by przysługiwały, ( poziom 120% kwoty odtworzenia lokalu) spowodowały jużtaki wzrost cen mieszkań, że w zasadzie przejadły dopłacaną kwotę i de facto rata kredyty półtora roku temu bez programów wynosiłą by tyle co teraz z dopłatami ale i wyższymi cenami.

Witamy w Gospodarce Lobbystycznej. W Polsce wymyślony Nowy Model Ekonomiczny. Model Lobbystyczny. Dospodarka Deweloperska.
Prywatyzacja
  • Odpowiedz
@wuwuzela1: to jest przykre, bo jakby nie było tak absurdalnych decyzji i normalne ceny mieszkań to... demografia mogłaby się poprawić, na czym chyba im nie zależy bo lepiej ściągnąć śniadych inżynierów.

dużo ludzi, znajomych sam to po sobie widzę, że po prostu mogliby już... jednak nie mają własnego lokum, nie chcą tego na wynajmie robić i tak to się toczy w tym kraju. zresztą nie tylko u nas, śmieszne jest
  • Odpowiedz
@wuwuzela1: ja bym jeszcze dodała jeden aspekt - gdyby dopłaty nie zwiększały zdolności kredytowej, to w wielu sytuacjach nie byłoby takiej przestrzeni do wzrostów cen. Ja sama przed BK2% miałam zdolność na max 350k przy wysokich stopach, a z dopłatami mogłam brać 500k. Gdyby moja zdolność była taka, jak pierwotni to mi max mogłabym kupić coś za 350k+ wkład wlasny
  • Odpowiedz