Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jbc_putina: no nie wiem, na przykład dzięki DILO istnieje możliwość podjęcia szybkiego leczenia onkologicznego wartego czasem po kilkaset tysięcy złotych, czyli pieniądze, których nie ma z 90% ludzi w Polsce?
  • Odpowiedz
@parposz za pierwszym razem 5 tygodni za drugim 5 miesięcy. Robiłem w Polsce powiatowej, warto czasami podzwonic po mniejszych szpitalach bo często sprzęt mają ten sam, obsługują go lekarze z innych szpitali tylko szpitale gorzej wizualnie wyglądają.
  • Odpowiedz
Czym innym jest dobrowolne ubezpieczenie, a czym innym przymusowy, niewydolny system

@teoria_wielkiego_przegrywu: Jakby było dobrowolne, to by działało jak Medicover, czy inny Luxmed. Płacisz kilkaset złotych miesięcznie, ale jak zachorujesz poważniej, to sorry Gregory, lepiej idź to prawdziwego szpitala, bo my tu umiemy głównie pobierać krew, umawiać wizyty do specjalisty i wypisywać recepty. Prywatnie za cholerę nie opłacałoby się leczyć raka. Wtedy górę bierze system powszechny, bo on nie musi
  • Odpowiedz
@teoria_wielkiego_przegrywu: powodzenia w leczeniu onkologicznym w pakiecie za 100zl miesiecznie. Na medicoverze czy innych pojdziesz sobie tylko do jakichs lekarzy pierwszego kontaktu, powaznego leczenia nie uswiadczysz, chyba ze kupujesz jakis najdrozszy mega premium pakiet z dostepem do ich szpitala.
  • Odpowiedz
@ReinmarKrakau: tak, z rakiem to faktycznie przyznaję rację, jest to dobrze ogarnięte i działa
mi bardziej chodziło o przyziemne sprawy typu dentysta, dermatolog, psycholog, psychiatra, które zostały wypchnięte do sektora prywatnego
  • Odpowiedz
Czym innym jest dobrowolne ubezpieczenie, a czym innym przymusowy, niewydolny system, gdzie dużo kasy jest marnotrawione na sam aparat biurokratyczny.

@teoria_wielkiego_przegrywu: Weź nie gadaj, zamiast tego znajdź prywatną ubezpieczalnię, w której administracja jest tak tania jak w NFZ (1% składek rocznie). W Stanach masz koszty rzędu 21-27%
https://www.commonwealthfund.org/publications/issue-briefs/2023/oct/high-us-health-care-spending-where-is-it-all-going#:~:text=A%202021%20study%20by%20McKinsey,NHE%20spending%20in%20these%20settings.
  • Odpowiedz
@jbc_putina: tak zostały wypchniete że poza wypisaniem recepty to i tak nic ci tam nie zrobią
A kolejki, przynajmniej na luxmedzie wcale już nie są takie krótkie. Szczególnie odkąd Luxmed postanowił sponsorować świadczenia narodowi wybranemu
  • Odpowiedz
@Nowekonto1238: nie wiem co tam miałeś robione ale moja mama miała operację jelit + 2 tygodnie pobytu w Wilanowie w czasie covidowego p---------a i wyszła faktura 16k, nie uważam żeby to było dużo bo spodziewaliśmy się 30
  • Odpowiedz
@jbc_putina: to rzeczywiście bardzo tanio. Może właśnie kwestia czasu jest kluczowa, ja tam byłam dosyć niedawno więc ceny pewnie są znacznie wyższe niż 4lata temu. Usuwanie narośli z cewki moczowej czy coś tam takiego, nie pamiętam dokładnej diagnozy.

No ale nawet kilkanaście koła to zdecydowanie zbyt drogo gdy wiekszosc Polakow nie ma nawet oszczędności na poziomie 5.000zł. Dowolna choroba przewlekła bez NFZ zmiecie ich z planszy.
  • Odpowiedz
@jbc_putina: Tylko zobaczmy jak to działa w krajach, w których państwo de facto nie ma żadnego wpływu na finansowanie służby zdrowia, czyli USA czy RPA. Szpitala sztucznie podbijają ceny za swoje usługi i spory odsetek ludzi chociażby na operację wycięcia wyrostka musi zastawiać dom. Nie mówię, że całkowite przejęcie sprawy przez państwo załatwia sprawę - widać w Polsce czy Wielkiej Brytanii, ale z całą pewnością dla ogółu społeczeństwa działa on
  • Odpowiedz
@Ulyssos: masz rację, że onkologicznie nie będziesz mógł się leczyć, ale zdecydowanie szybciej tego raka zdiagnozujesz niż na NFZ, a to już jest jakaś przewaga.
  • Odpowiedz