Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jakie jest wasze zdanie na temat buspironu/spamilanu? Od kilku lat choruję na ciężką nerwicę połączoną z atakami paniki. Przerobiłem w tym czasie chyba większość dostępnych na rynku SSRI i SNRI z bardzo słabym skutkiem. Często emocjonalne otępienie, które likwidowało lęk łączyło się z bardzo silnymi somatycznymi efektami ubocznymi. Głównie zawroty głowy (czasem takie, że chciałem wzywać karetkę, bo myślałem że mdleję), problemy żołądkowe/jelitowe czy czasem wrażenie trudności w oddychaniu przy większym wysiłku. W zasadzie to żaden nie dawał takich efektów, że mógłbym w miarę normalnie funkcjonować :(

Ostatnio przypadkiem na jakimś anglojęzycznym forum przeczytałem post osoby, która na problemy nerwicowe bierze buspiron (z wellbutrimem), bardzo go sobie chwaląc. Poczytałem trochę i faktycznie nieraz przepisuje się go jako lek drugiego rzutu dla ludzi słabo tolerujących SSRI, sporo artykułów podkreśla, że to dość łagodny lek o niewielkiej ilości efektów ubocznych, na czym mi bardzo mocno zależy. Myślicie że warto zaproponować mojej psychiatrze ten lek? Ktoś z was kiedyś go brał?

#psychiatria #medycyna #depresja #nerwica #ssri

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Z choinki się zerwałeś? dla jednego człowieka dany posiłek będzie ciężkostrawną trucizną, a dla drugiego będzie świetnym energetycznym zdrowym zapychaczem. Na twoje zdrowie ma wpływ wszystko nawet malutkie rzeczy, to co widzisz, słyszysz, jesz, pijesz, wąchasz, to co masz w pamięci o czym myślisz, to co ci się kojarzy z różnymi rzeczami. Myślisz że lekarzowi zależy na twoim zdrowiu? zobacz ile rzeczy musiał by sprawdzić, on nie jest
  • Odpowiedz