Wpis z mikrobloga

Dlaczego regularna kontrola RTG u dentysty jest ważna? Odpowiedź na zdjęciu poniżej.

Widać że ząb jest zniszczony przez próchnicę w głębszej, dolnej części i najpewniej dlatego doszło do odłamania fragmentu zęba. Najpewniej było to trudno dostrzec robiąc przegląd lusterkiem jamy ustnej - często próchnica "ukrywa się" w niewidocznych miejscach. Na pewno jednak była widoczna na zdjęciu RTG.
Podobnie zęby sąsiednie mają rozległą próchnicę - widzicie ją? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Źródło insta.

#medycyna #ciekawostka #zeby #dentysta #stomatolog #gruparatowaniapoziomu #zdrowie
SkrytyZolw - Dlaczego regularna kontrola RTG u dentysty jest ważna? Odpowiedź na zdję...

źródło: Screenshot_20240228-074132_Instagram

Pobierz
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SkrytyZolw: tylko, że w moim jest 25 letnia plomba amalgamatowa na 3/4 zęba i prawdopodobnie jest martwy. Trochę się też źle wyraziłem, bo mi odpadło pół zęba wraz z plombą.
  • Odpowiedz
  • 1
@KochanekAdmina: e, nie, trochę jednak przesadzasz. To prawda, że u nas wskaźnik próchnicy jest wyjątkowo wysoki, ale w reszcie zachodniego świata też nie jest kolorowo. To Skandynawia, Finlandia czy Japonia wyróżniają się wyjątkową dbałością o zęby. Ale Wielka Brytania czy inne kraje z byłego bloku wschodniego, również mają duży problem.

W takiej np. Norwegii jest obowiązek zgłaszania się z dzieckiem do dentysty na kontrole (bodajże co 4 miesiące). Jak rodzic
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: Tak tylko dodam że w sumie od wyjazdu z Polski nie byłem u dentysty co daje w sumie jakieś 9 lat. Jako że jedna plomba robiła mi się lekko ostra na końcówce postanowiłem na koniec roku kupić dodatkowe ubezpieczenie na dentyste by za 25% kwoty zrobić sobie wszystko co tylko możliwe a zakładałem że po tylu latach będzie tego sporo. Pierwsza wizyta i po sprawdzeniu zębów okazało się że
  • Odpowiedz
  • 2
@Queltas: to dobrze, że w UK tak trafiłeś, bo tam mają stomatologię na bardzo niskim poziomie.
Niestety sama często obserwują u moich Pacjentów zaniedbania w przypadku dziąseł i wiem, że dentyści nie są bez winy. Z resztą widzę, że większości pacjentów wystarczy powiedzieć co i jak i potem się do tego stosują. Więc to nie jest kwestia ich zaniedbań.

Nie wiem czemu tak jest, na studiach szeroko omawiamy tematy zdrowia
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: eh ja mam totalnie rozwalone zęby i nie stać mnie na jakąś większą operację. te kosztują 30-60k. Nie mogę się uśmiechać, a od jakiegoś czasu nawet i mówić bo górne i dolne jedynki nachodzą na siebie - i zawsze to było powodem moich kompleksów i w sumie deprechy. Gdyby te usługi były tańsze, to pewnie bym skorzystał i inni ludzie tak samo.
  • Odpowiedz
  • 0
@UlaniecPopapraniec: na czyszczenie to nie warto, tylko trzeba chodzić. Masz wyżej wykopka, który nie chodził i teraz ma problemy z dziąsłami.

Ale miałeś robione zdjęcie RTG? Wszystko zależy w jakim się miało stanie zęby, jak się zaczęło zaniedbywać kontrole. Jak były zadbane i zdrowe, a mimo braku kontroli dalej się o nie prawidłowo dba, to potem nie ma tragedii.
  • Odpowiedz
  • 0
@smallboobslover: zgadzam się, że leczenie stomatologiczne nie jest tanie i często niepodejmowanie leczenia wynika z braku pieniędzy. Bardzo mi przykro, a rozważałeś opcje wykupienia ubezpieczenia np. w medicoverze, zrobienia większości rzeczy w ramach ubezpieczenia (wypełnienia, higienizacje, leczenie kanałowe, usunięcie zębów itp.), a na część protetyczną po prostu zacząć odkładać i zrobić ją za kilka lat?
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: Miałem RTG obu stron i pełną kontrole. Dentystka sama była zdziwiona że tyle lat nie byłem na wizycie bo zawsze myślałem by chodzić dopiero jak coś zaboli a przez lata kompletny brak bólu. Natomiast jak wspomniałem po usunięciu kamienia (pewnie przez lata było go sporo) czułem naprawdę sporą poprawe w komforcie jamy ustnej. Nie wiem jak oczywiście w Polsce ceny ale jak już skończyło mi się ubezpieczenie (max. pokrycie
  • Odpowiedz
@Queltas: ja po 27 latach po regularnych kontrolach i wypelnieniach w prawie kazdym zebie dowiedzialam sie, ze to nie moje niedbalstwo do tego doprowadzilo, a ekstremalny bruksizm. Jak zaczelam go leczyc to nagle magicznie zeby przestaly mi sie kruszyc. Zaden dentysta w PL wczesniej nawet tego nie zasugerowal, w Niemczech jak otworzylam paszcze to pierwsze o co pani spytala. Jak poszlam do innego dentysty, to bez pytania tez to zauwazyl.
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: kurna a ja juz drugiemu dentyscie mowie, zeby zrobil mi rtg zeba to

1) zrobil ale nic nie widzial
2) nie widzial wskazan

a czasami czuje dyskomfort na dziasle, do kogo sie z tym udac?
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: na instagramie jest taki dentysta, który pokazuje transformacje u ludzi - zastanawiałem się nad skorzystaniem z jego oferty, ale nie bardzo rozumiem jak on to wszystko robi. Tam są przypadki chyba nawet gorsze od mojego i nie wiem, czy on ustawia, wyciaga te wszystkie zęby, czy leczy wszystko kompleksowo i na wyleczone zęby robi tylko takie nakładki z wierzchu? Jakby dziąsła wyglądają lepiej u tych pacjentów. Czy to jest
  • Odpowiedz