Aktywne Wpisy

krolowa_lodu +16
Nie chcesz dzieci nie ma problemu- nie wyciągaj łapę po emeryturę. Twoje składki które obecnie płacisz pójdą na pokrycie długu państwa, który wziął się stąd że emerytury dostali ci co nic nie wpłacili do systemu. Kto jest na to gotowy? Bo to jest prawdziwy warunek KONIECZNY bezdzietności. Jeśli tak to szacun i szerokiej drogi.
#bezdzietnosc #demografia #zus #dlugpubliczny #antynatalizm
#bezdzietnosc #demografia #zus #dlugpubliczny #antynatalizm

PeriodFromVaginax9 +640

![Wielki upadek SCT. Czy STREFY CZYSTEGO TRANSPORTU znikną? [RAPORT 2026]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/f8d1181eea3b48e30418ff6f39c0d8607f2989690ec87358cd6550b3e61829fa,q80.jpg)

Pytanie od mid deva do reszty branzy IT. Dlaczego tylu #programista15k i innych specow IT tak bardzo nie ogarnia:
- jezyka polskiego. Pal licho interpunkcje i skladnie, ale jak mam powaznie traktowac ludzi, ktorzy wala podstawowe bledy i pisza np. "sprobuj" przez u otwarte? "Znalezc" przez s z kreska?
- jezyka angielskiego. Na palcach jednej reki policze devow, ktorzy umieja angielski na lepszym poziomie niz mocno naciagane B2, a akcent maja lepszy niz Hindusi, z ktorych tocza beke. "Polski informatyk na lekcji angielskiego w USA" od HRejterow jest smieszny, bo k------o prawdziwy.
- podstaw informatyki, ktore wykladaja na studiach, a ktore tak dyskredytuja. Nie znaja dobrze pojecia zlozonosci obliczeniowej. Pracuja z systemami rozproszonymi, a nie znaja podstaw jak to dziala na niskim poziomie i robia wielka podjarke, jak ktos to tlumaczy na callach. Itd.
- wiedzy na temat swiata. Nigdy nie spotkalem sie z takim zacietrzewieniem ideologicznym, teoriami spiskowymi, ignorancji na tematy polityki itp. co w IT. Wiekszosc siedzi cicho, ale czesto jak juz ktos sie odezwie na te tematy, to nie wiem czy mam sie smiac czy plakac. Zreszta wystarczy poczytac Wykop.
I tak dalej i tak dalej. Nie mowie juz o social skillach.
Naprawde im dluzej pracuje w IT, tym bardziej podupada w moich oczach autorytet seniorow zarabiajacych 25-30k+. Mam wrazenie, ze wiekszosc tych stawek to znalezienie sie w dobrym miejscu we wlasciwym czasie niz jakiekolwiek ogarniecie.
#pracait #informatyka #takaprawda
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@baal80: a może to ty kaleczysz inteligencję tym, że masz trudności w rozpoznaniu wyrazów? Ludzie rozpoznaja bez problemu wyrazy z przestawionymi literami
@mirko_anonim: Brawo, odkryłeś jak większość dobrze zarabiających etatowców (w dowolnym zawodzie) dochodzi do swojej pensji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mirko_anonim: ale co mają perfekcyjne umiejętności językowe, czy wysublimowana wiedza o świecie do umiejętności technicznych?
coś mi się widzi, że Ty jakiś scrum master jesteś albo inny UX designer i Cię wkurza że te "głupki" zarabiają
@mirko_anonim: bo my tam przychodzimy pracować, robić fachową robotę, a nie dyskutować z obcymi ludźmi o tym co tam ostatnio odwalił
@baal80: bo akurat mam jezyk i klawe na angielski. Pozdrawiam.
@Romska_Palo_Ul_Laputa: nie musza sie znac na polityce, naukach spolecznych, ale niech chociaz przestana p-------c te swoje madrosci. Ja rowniez nie gadam o polityce w robocie, wlasciwie w ogole nie gadam o czyms innym niz robota, jedynie patrze i slucham z zazenowaniem.
@Dietetyq o wlasnie, wielu
@mirko_anonim: +1
@mirko_anonim: bo 99% studentów kierunków technicznych nie traktuje studiów tak, jak traktowało się wyjazd na nauki do Wiednia albo Lwowa 300 lat temu tylko jak rozszerzony, bardziej zaawansowany kurs zawodowy. Wszyscy mają wysrane w jakieś wszechstronne wykształcenie godne stopnia inżyniera, tylko kasa ich interesuje. To tacy
@mirko_anonim: no i co Ty developujesz, chyba prezkę w powerpoincie
@Pandillero: jesteś naiwny jeśli myślisz że w JAKIMKOLWIEK kraju dostaniesz pracę, bo przeczytałeś "W poszukiwaniu straconego czasu" albo "Ulyssesa", nosisz muszkę i kaszkiet i masz maniery jak XIX-wieczny angielski Lord.
Chyba że w dyplomacji na wyższym szczeblu, albo w
źródło: naprawic-przyszlosc-recenzja
Pobierz1. Błędy walą różni ludzie, więc uogólnienie, bez sensu. Mnie też to wkurza ale jest jak jest
2. Znów, subiektywne. W IT język jest wymogiem, minimum komunikatywny więc niech nawet to B2 sobie będzie. Akcent - większośc ludzi mówiących po angielsku na świecie mówi z jakimś akcentem, bo dla większości jest to język obcy.
3. Złożoność obliczeniowa? Kolejny teoretyk. Pienisz