✨️ Obserwuj #mirkoanonim Dlaczego klasa średnia tak bardzo wywiera presje żeby mieć koniecznie nowe mieszkanie, w centrum miasta, duży metraż i jeszcze tanio? Typowy dom dla klasy średniej można znaleźć w zasadzie odbijając autem 5-10km od miasta wojewódzkiego, gdzie jest o wiele większy metraż, ogród, spokój dookoła i jest o wiele taniej? W ogóle posiadanie domu jest o wiele tańsze ale wszystkim ubzdurało się, że trzeba mieć mieszkanie. Przejeżdżam przez takie osiedla czy domki jednorodzinne oddalone od miasta o kilka km i zawsze jest przedszkole, żabka, biedronki, przychodnie i inne bzdety + system autobusów żeby to skomunikować.
@mirko_anonim: wychowywałam się na takim osiedlu, dla dziecka super. Sąsiedzi palą w piecach czym chcą i nie ma sposobu żeby im tego zabronić, zimą aż śmierdzi. Każde wyjście z koleżankami to błaganie rodziców, żeby podwieźli i przywieźli. Ja miałam szczęście, bo miałam autobus, ale niektóre koleżanki na podobnych osiedlach po szkole siedziały jeszcze po starbucksach czekając aż rodzice skończą pracę i pojadą z nimi do domu. Piękny duży pokój, gdzie
@Sebixonn: Szoferka, dojazdy wszędzie i po wszystko, komunikacja autobusowa to fikcja bo jeździ rzadko i nie pasuje, utrzymanie ogrodu zajmuje sporo czasu, odśnieżanie raz na jakiś czas też i nie każdy to lubi.
Koszty utrzymania są niskie, ale dom to jedno z najdroższych hobby jak zaczniesz robić ogrody, altanki, podjazdy, oświetlenia zewnętrzne i inne narastające ciągle pomysły żony ( ͡°͜ʖ͡°) Konserwacja czegokolwiek co się z----e jest droższa niż
@mirko_anonim: Jak wracasz do domu to o ile nie masz jakichś rolet z czujnikiem zmierzchu to musisz je pozasłaniać po pracy - kosić trawnik i co za tym idzie przejmować sie stanem kosiarki - odśnieżać podjazd, ten kawałek chodnika, który masz przed posesją i zjazd z drogi publicznej - pilnować terminów wyprowadzenia koszy na śmieci przed bramkę bo jak spóźnisz się o godzinę to ci będą miesiąc zalegać - myć
@mirko_anonim: ogólnie koło wojewódzkiego pomału możesz sobie liczyć 700-800zł za metr działki. Znajomy wyprowadził się 25km autostrada + eska od wjazdu do wojewódzkiego i mówi, że szybciej dojedzie do roboty niż z suburbi + dużo taniej działka. Patrząc na reszte znajomych, to w teorii najbiedniejszy z nich (z najmniej "prestiżową pracą) ma z nich najlepszy dom. Mieszka dalej od miasta i pracy nie szukał sobie stricte w wojewódzkim tylko dalej.
@mirko_anonim: super domek pod miastem, jak twój dzieciak będzie chciał gdzieś pojechać do szkoły czy znajomych, to jeździj z nim wszędzie samochodem, bo komunikacja miejska nie istnieje.
@mirko_anonim nie wiem gdzie 5-10km od mista masz takie wygody. Ja mam taki domek w warszawie i 1. Brak asfaltu na miejskiej drodze i wszedzie błoto 2. Brak kanalizacji. Brak światłowodu i brak słupów. 3. Dziki, że strach po zmierzchu wyjść za płot 4. Wszędzie daleko 5. Jak chce isć na autobus to albo jest 5 minut za wcześnie i się już spóźniłem, albo będzie z------y ludźmi bo poprzedniego nie było,
@mirko_anonim: Musze przyznać, że zdjęcie dobrałeś idealne. Typowy dom polaka zwyczajnego :D
- Mur żeby odgrodzić się od somsiada złodzieja. Oczywiście nawet mur nie wyklucza zasadzenia tuj. - Cały front domu wykostkowany, niech somsiedzi widzą że mnie stać na nawet 10 samochodów które będę trzymał na podjeździe. - Poza tymi tujami i gładkim trawnikiem zero zieleni w zasięgu wzroku. - Absolutnie niepraktyczne poddasze z wielkimi skosami. Zawsze jestem ciekawy czy ludzie co budują coś
@mirko_anonim masz tez takie willowe dzielnice podwarszawskie czy jeszcze nawet w granicach Warszawy, gdzie infrastruktura jest, dojazd WKD czy SKM calkiem ok. Mozna sie wyprowadzic na sam koniec wsi zabitej dechami, a mozna do centrum podwarszawskiej miejscowosci i to beda dwa rozne swiaty.
Typowy dom dla klasy średniej można znaleźć w zasadzie odbijając autem 5-10km od miasta wojewódzkiego
@mirko_anonim: Ok panie deweloper. A wybudujesz też szkoły, parki i zbiorowy transport z tej wiochy do miasta, gdzie będą musieli codziennie dojeżdżać?
@ultraknur3001: zdajesz sobie sprawę ze takie domy buduje od szablonu deweloper i to jest nieco bardziej spektakularny odpowiednik kurnika deweloperskieg? Zagroda deweloperska. Coś takiego stosowane masowo to utrapienie.
@mirko_anonim: wystarczy mieszkać w miejscu, gdzie jest cywilizacja i większe zagęszczenie, jak np. południowa część małopolski albo śląska. Wtedy normą jest, że we wsi liczącej 1500 - 2000 mieszkańców (czyli nawet co drugiej) jest żłobek, prywatna przychodnia lekarska, kilka knajp, parki, jeziorka, szlaki górskie, infrastruktura dla turystów itp., a dojazd do dobrej szkoły średniej to jakieś 25 minut autobusem, który jeździ co 20 minut. Jakość życia jest nieporównywalnie większa niż
Dlaczego klasa średnia tak bardzo wywiera presje żeby mieć koniecznie nowe mieszkanie, w centrum miasta, duży metraż i jeszcze tanio?
Typowy dom dla klasy średniej można znaleźć w zasadzie odbijając autem 5-10km od miasta wojewódzkiego, gdzie jest o wiele większy metraż, ogród, spokój dookoła i jest o wiele taniej? W ogóle posiadanie domu jest o wiele tańsze ale wszystkim ubzdurało się, że trzeba mieć mieszkanie. Przejeżdżam przez takie osiedla czy domki jednorodzinne oddalone od miasta o kilka km i zawsze jest przedszkole, żabka, biedronki, przychodnie i inne bzdety + system autobusów żeby to skomunikować.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
źródło: comment_1663937318z1OAt6z1w3fXYybTZG8jR5
PobierzPod miastem to mam działkę rekreacyjną, ale żyć tam bym nigdy nie chciał.
Koszty utrzymania są niskie, ale dom to jedno z najdroższych hobby jak zaczniesz robić ogrody, altanki, podjazdy, oświetlenia zewnętrzne i inne narastające ciągle pomysły żony ( ͡° ͜ʖ ͡°) Konserwacja czegokolwiek co się z----e jest droższa niż
- kosić trawnik i co za tym idzie przejmować sie stanem kosiarki
- odśnieżać podjazd, ten kawałek chodnika, który masz przed posesją i zjazd z drogi publicznej
- pilnować terminów wyprowadzenia koszy na śmieci przed bramkę bo jak spóźnisz się o godzinę to ci będą miesiąc zalegać
- myć
- Mur żeby odgrodzić się od somsiada złodzieja. Oczywiście nawet mur nie wyklucza zasadzenia tuj.
- Cały front domu wykostkowany, niech somsiedzi widzą że mnie stać na nawet 10 samochodów które będę trzymał na podjeździe.
- Poza tymi tujami i gładkim trawnikiem zero zieleni w zasięgu wzroku.
- Absolutnie niepraktyczne poddasze z wielkimi skosami. Zawsze jestem ciekawy czy ludzie co budują coś
@mirko_anonim: Ok panie deweloper. A wybudujesz też szkoły, parki i zbiorowy transport z tej wiochy do miasta, gdzie będą musieli codziennie dojeżdżać?