Aktywne Wpisy
369zszywek +43
Przestrzegam przed mirkiem @Smutny_procesorr
Jakiś czas temu, dokładnie jakoś przed 15 sierpnia wrzucił wpis że prosi o kilka złotych na zupkę chińską bo skręcił nogę, kasa poszła na leki a wypłata "pojutrze" i zaraz odda. Szkoda mi się go zrobiło bo sama niedawno skręciłam nogę więc się odezwałam i pomogłam. Ostatecznie poszło 40 zł na leki i jedzenie. Następnego dnia poprosił o więcej kasy, już nawet nie odpisywałam. Oczywiście minęło dwa
Jakiś czas temu, dokładnie jakoś przed 15 sierpnia wrzucił wpis że prosi o kilka złotych na zupkę chińską bo skręcił nogę, kasa poszła na leki a wypłata "pojutrze" i zaraz odda. Szkoda mi się go zrobiło bo sama niedawno skręciłam nogę więc się odezwałam i pomogłam. Ostatecznie poszło 40 zł na leki i jedzenie. Następnego dnia poprosił o więcej kasy, już nawet nie odpisywałam. Oczywiście minęło dwa
dream_big +170
#chwalesie
Wiem, że to nic wielkiego ale uważam, że jest to dobry początek.
Wiem, że to nic wielkiego ale uważam, że jest to dobry początek.
Dlaczego klasa średnia tak bardzo wywiera presje żeby mieć koniecznie nowe mieszkanie, w centrum miasta, duży metraż i jeszcze tanio?
Typowy dom dla klasy średniej można znaleźć w zasadzie odbijając autem 5-10km od miasta wojewódzkiego, gdzie jest o wiele większy metraż, ogród, spokój dookoła i jest o wiele taniej? W ogóle posiadanie domu jest o wiele tańsze ale wszystkim ubzdurało się, że trzeba mieć mieszkanie. Przejeżdżam przez takie osiedla czy domki jednorodzinne oddalone od miasta o kilka km i zawsze jest przedszkole, żabka, biedronki, przychodnie i inne bzdety + system autobusów żeby to skomunikować.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Dokładnie jak w mieszkaniu w bloku :D
@jamajskikanion: jak patrzę na geoportal to jest właśnie od groma nieruchomości gdzie stoi dom i jest miejsce tylko na 2 samochody wg mnie to jest porażka. Jak masz dom i ze 2 lub 3 tys metrów to już można porozmawiać o takim typie domu, jabłonke można posadzić, jakieś winogrono, basen postawić itd.
@Anien: Co ty gadasz. Wykostkowany jest tylko podjazd pod garaż i do wejścia do domu, czyli raczej czysty pragmatyzm a nie chęć pokazania się. Nie wie gdzie ty widzisz tam przepych. Płot frontowy też widać jakiś tańszy marketowy a nie murowany czy stalowy. Płot od somsiada betonowy z prefabrykatów, czyli tanizna.
@mirko_anonim: 5-10 km od wojewódzkiego to sama działka kosztuje od 300k w górę. xD
Jednak w moim przypadku i tak planujemy budowę- kupiliśmy super zalesioną działkę z zejściem do Bugu. Kupiliśmy też działkę obok (wcześniej było to pole uprawne, teraz ugory), aby móc zrobić własną szklarnię i duży ogród owocowo-warzywny. Nie potrzebujemy mieszkać
To trochę logika typu, parafrazując, "domek daje warunki, bez których poniesienie takich kosztów byłoby niemożliwe" ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak ktoś ma działkę to może ją wyposażać, a to kosztuje. Mieszkanie nie uwalnia od tych kosztów dając cokolwiek w zamian, po prostu nie możesz, czy chcesz czy nie.