Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dlaczego klasa średnia tak bardzo wywiera presje żeby mieć koniecznie nowe mieszkanie, w centrum miasta, duży metraż i jeszcze tanio?
Typowy dom dla klasy średniej można znaleźć w zasadzie odbijając autem 5-10km od miasta wojewódzkiego, gdzie jest o wiele większy metraż, ogród, spokój dookoła i jest o wiele taniej? W ogóle posiadanie domu jest o wiele tańsze ale wszystkim ubzdurało się, że trzeba mieć mieszkanie. Przejeżdżam przez takie osiedla czy domki jednorodzinne oddalone od miasta o kilka km i zawsze jest przedszkole, żabka, biedronki, przychodnie i inne bzdety + system autobusów żeby to skomunikować.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dlaczego klasa średnia tak bardzo wywiera pre...

źródło: comment_1663937318z1OAt6z1w3fXYybTZG8jR5

Pobierz
  • 143
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

moda na gówno ciągnące się kilometrami suburby wchodzi do Polski

@jamajskikanion: jak patrzę na geoportal to jest właśnie od groma nieruchomości gdzie stoi dom i jest miejsce tylko na 2 samochody wg mnie to jest porażka. Jak masz dom i ze 2 lub 3 tys metrów to już można porozmawiać o takim typie domu, jabłonke można posadzić, jakieś winogrono, basen postawić itd.
  • Odpowiedz
  • 20
@mirko_anonim nie wiedziałem ze tu sami miastowi xD nigdy w życiu bym nie poszedł do mieszkania z czynszami, #!$%@? sąsiadami, pijackim darciem ryja co weekend, brakiem miejsca parkingowego i tak dalej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no i mylisz sie bo maly domek pod miastem z jednym stsnowiskiem w garazu (bo dzialka miniaturowa) to nie jest target dla klasy sredniej tylko elemwntarne schronienie dla zwyklego pracownika. Klasa srednia (dyrektorzy fabryk, top managment) inwestuje wlasnie w apartamenty w centrach miast. Oczywiscie druga miejscowka na wsi tez jest wskazana ale nie taki domek jak z miniatury. Nastapila jakas degradacja znaczenia "klasy sredniej"
  • Odpowiedz
Cały front domu wykostkowany, niech somsiedzi widzą że mnie stać na nawet 10 samochodów które będę trzymał na podjeździe.

@Anien: Co ty gadasz. Wykostkowany jest tylko podjazd pod garaż i do wejścia do domu, czyli raczej czysty pragmatyzm a nie chęć pokazania się. Nie wie gdzie ty widzisz tam przepych. Płot frontowy też widać jakiś tańszy marketowy a nie murowany czy stalowy. Płot od somsiada betonowy z prefabrykatów, czyli tanizna.
  • Odpowiedz
Typowy dom dla klasy średniej można znaleźć w zasadzie odbijając autem 5-10km od miasta wojewódzkiego, gdzie jest o wiele większy metraż, ogród, spokój dookoła i jest o wiele taniej?

@mirko_anonim: 5-10 km od wojewódzkiego to sama działka kosztuje od 300k w górę. xD
  • Odpowiedz
@LGirl

@mirko_anonim: wychowywałam się na takim osiedlu, dla dziecka super. Sąsiedzi palą w piecach czym chcą i nie ma sposobu żeby im tego zabronić, zimą aż śmierdzi. Każde wyjście z koleżankami to błaganie rodziców, żeby podwieźli i przywieźli. Ja miałam szczęście, bo miałam autobus, ale niektóre koleżanki na podobnych osiedlach po szkole siedziały jeszcze po starbucksach czekając aż rodzice skończą pracę i pojadą z nimi do domu. Piękny duży
  • Odpowiedz
@LGirl: dzieki za ten głos, my oboje z zoną sie wychowywaliśmy w blokach z wielkiej płyty więc taki obraz jawił nam sie jako luksus. Nasze dzieci mają około 10 lat. Po kilku latach i przemyśleniach wracamy do miasta.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Bo mieszkanie w mieście jest prostsze :) Nie jest się uzależnionym od samochodu, blisko sklepy, infrastruktura społeczna, można zamówić jedzenie i nie trzeba tyle robić w mieszkaniu, co wokół domu.

Jednak w moim przypadku i tak planujemy budowę- kupiliśmy super zalesioną działkę z zejściem do Bugu. Kupiliśmy też działkę obok (wcześniej było to pole uprawne, teraz ugory), aby móc zrobić własną szklarnię i duży ogród owocowo-warzywny. Nie potrzebujemy mieszkać
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: co jakiś czas w gorące wpada wpis, gdzie ktoś się dziwi, że ludzie mają czas na siłownie, hobby, wyjścia wieczorem po 8h pracy. Jednocześnie ten ktoś w wyliczeniach zakłada, że standardem dla każdego jest marnowanie 2h dziennie na same dojazdy xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: u mnie znajomek kupił właśnie coś takiego niedaleko od miasta i okazało się, że ludziom trudno jest przyjechać tam. To nie miasto, gdzie możesz wsiąść do bolta czy nocnego i w 15min jesteś praktycznie w drugim końcu miasta. Do tego dochodzą problemy z zasięgiem i stajesz się lekko wyoutowany.
  • Odpowiedz
@ryhu: u mnie po drodze do domu był most i tam się zdarzało stać kilkadziesiąt minut. Ale w którym kierunku się nie wyjeżdża - zawsze jest jakiś przejazd kolejowy czy lewoskręt który się korkuje, plus zawsze coś jest w przebudowie, często gdzieś jest jakiś wypadek który blokuje jeden pas, itp itd. Jak całe miasto rusza o 17 na przedmieścia to nie da się bez korków. Spacer wzdłuż wylotówki w godzinach
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja mieszkając w centrum wojewodzkeigo i tak bym musiał dziecko wozić do pewnego wieku w wiele miejsc, sam tez autem musialem jechac do lidla, czasowo wychodzi to dokładnie to samo co pod miastem, tylko tu nie stoje w korkach ale robie kawałek więcej. Z tym ze ja mam przedszkole i szkołe, boisko, plac zabaw ok 7 min na nogach, pkp 10 min na nogach, podstawowe sklepy 7 min na
  • Odpowiedz
@LGirl: Ojoj, do starbunia daleko xD Ale dobrze, że wyprowadzacie się do kurników. Im mniej ludzi na podmiejskich wioskach, tym lepiej. Nic tak nie koi duszy, jak święty spokój wieczorem, zamiast smrodu spalin, drących mordę patusów i słuchanie jak sąsiad sra, albo kopuluje za ścianą xD
  • Odpowiedz
Koszty utrzymania są niskie, ale dom to jedno z najdroższych hobby jak zaczniesz robić ogrody, altanki, podjazdy, oświetlenia zewnętrzne i inne narastające ciągle pomysły żony ( ͡° ͜ʖ ͡°)

To trochę logika typu, parafrazując, "domek daje warunki, bez których poniesienie takich kosztów byłoby niemożliwe" ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak ktoś ma działkę to może ją wyposażać, a to kosztuje. Mieszkanie nie uwalnia od tych kosztów dając cokolwiek w zamian, po prostu nie możesz, czy chcesz czy nie.

Sąsiedzi to zależy
  • Odpowiedz