Wpis z mikrobloga

Czy informatyka to obecnie najgorszy kierunek studiów? Wydaje mi się, że perspektywy są znacznie gorsze niż po wyśmiewanych socjologiach, psychologiach itp. Tam po studiach to przynajmniej idzie się do pracy w jakimś korpo za typową korpostawkę, a w trakcie i po informatyce? chyba jedynie bezrobocie. I pewnie zaraz znajdzie się ktoś kto napisze, że zdolni sobie zawsze poradzą. Tylko w tym przypadku osoba zdolna to ktoś kto poświęcił tysiące godzin na naukę technologii, zbudował sobie portfolio (którego i tak nikt nie czyta), angażował się w projekty na studiach itp. A w z innych kierunków może i prace są trochę niższe (a trend jest taki, że doganiają zarobki programistów - różnica, zwłaszcza procentowa zmniejsza się), ale każdy sobie coś znajduje. Nie zdziwiłbym się, gdyby McDonalds i Amazon (hale) kierowały spersonalizowane oferty do studentów informatyki i bootcampowców. #studia #pracbaza #pracait #programowanie
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Siedzę w tej branży od około 10 lat. Od gdzieś 4
5 lat wiedziałem że to jebni przez zjebow chwalących się wynagrodzeniami. Tak to wasza wina. Noedowartosciwani kretyni nakręcili hype. Doprowadziło do tego że nawet dzieci szkole podstawowej mają programowanie. Takiej bandy kretynow to se świecą szukać w innych zawodach.
  • Odpowiedz
  • 5
@Reretos w pracy mam kontakt z wieloma ludźmi i teraz prawie każdy nastolatek uczy się chyba programowania. Chwalą się sami albo ich matki/ a śmiali się, że "moja córka studiuje prawo". Oczywiście pójdą na informatykę i choć zawsze się mówi, że trudno przewidzieć co będzie za 5 lat to jednak widzę, że większość idzie z taką pewnością, że tak czy siak rzeczywistość trochę ich potarga. Najgorzej, że tak jak mi rodzice
  • Odpowiedz
@Reretos powiem ci byczku jak to wygląda w branzy. Będąc k----------m cruda awansujesz junior, mid, senior. Na architekta musisz mieć studia bo tylko tam nauczysz się abstrakcji która jest wymagana do danego stanowiska. Często zachodni klienci wymagają wykształcenia kierunkowego i bez tego nawet hr cirnnie puszcza.
  • Odpowiedz
@matka_boska_w_klapie: co za brednie

@Erravi bardzo dobrze że mają programowanie - każdy powinien umieć coś zaprogramować tak jak każdy powinien umieć coś powiedzieć po angielsku, obsłużyć popularny program komputerowy czy przykręcić śrubkę. Narzędzie jak narzędzie
  • Odpowiedz
@Sz23_: @Reretos @baal80 @Iwasawa Lol, wy serio pracujecie w IT? Ogarnięty mid z 5 latami expa może znaleźć pracę za nawet i 180/190PLN/h Netto. To jest stawka nieosiągalna w innych zawodach z takim doświadczeniem, patrząc na to, że tutaj nie musisz mieć studiów, albo możesz bez problemu zacząć prace na nich. Możesz być jeszcze kilka lat przez 30 i trzaskać to 20 parę k miesięcznie
  • Odpowiedz
@Sibu: jeżeli masz użytkowników swoich projektów to takie dłubanie na boku jest bardzo dobrą wskazówką że delikwent coś umie. Pokaż mi githuba swojego projektu a dowiem się jakim jesteś programistą. Ale na tym guthubue musi być coś więcej niż tylko serwis do notatek zrobiony na bootcampie. I w ogóle musi być coś więcej niż tylko kod. Np. po tym ile masz zgłoszonych błędów w porównaniu do nowych ficzerow dowiem się
  • Odpowiedz
@Sz23_: Ale czemu z nadgodzinami i presją? Tak samo możesz mieć nadgodziny i presję na UoP. Na UoP też mogą Cię zwolnić, tylko dostaniesz odprawę. Ale pracując na B2B zarabiasz o tyle więcej, że i tak wyjdziesz na plus.
  • Odpowiedz
@Sz23_ uogólnianie nie ma sensu w tak szerokiej branży, robię od ponad 5 lat na b2b, przez ten czas byłem w 3 firmach i nigdy nie miałem krzywej akcji, pod względem pracy to samo co na uop. Zgoda że możesz wylecieć szybciej i zazwyczaj nie masz urlopu ale jak się wkręcisz do dobrej firmy to jest w pyte. Uop dla mnie to już bliżej emerytury żeby spokojnie posiedzieć
  • Odpowiedz
@Sz23_:
AWS to standard wśród JD? Bez przesady. Na około 20 kandydatów, których przeorałem przez ostatni rok żaden mi nie był w stanie wytłumaczyć czym się SaaS od PaaS różni...
  • Odpowiedz