Aktywne Wpisy
Batonoski +82
#przegryw miałem tego nie robić, żeby nie czuć paraliżującego cringe'u ale w końcu jestem masochistą i atencjuszem, a to zobowiązuje
#pokazmorde
#pokazmorde
wygryw50k +471
#kanalzero #stanowski
czekajcie, czy ja rozumiem, że wykopki, którzy na początku łyknęli baita (w tym ja), są porównywani do emerytów łapiących się na memy z pisowskim johnny sinsem, bo stanowski nagrał na siebie materiał z dialogiem, który faktycznie miał miejsce i nie był żadnym AI? wytłumaczy mi ktoś tę żelazną logikę triumfatorów?
o dziennikarzach nie mówię, bo to inna kwestia
czekajcie, czy ja rozumiem, że wykopki, którzy na początku łyknęli baita (w tym ja), są porównywani do emerytów łapiących się na memy z pisowskim johnny sinsem, bo stanowski nagrał na siebie materiał z dialogiem, który faktycznie miał miejsce i nie był żadnym AI? wytłumaczy mi ktoś tę żelazną logikę triumfatorów?
o dziennikarzach nie mówię, bo to inna kwestia
Czy są jakieś przełomy, framework, języki, które są szybsze i pod innymi względami lepsze niż PHP?
Możemy pomyśleć o #nextcloud - ciekaw jestem czy zmiana backendu dała by temu dużego kopa.
#linux #programowanie #backend #aplikacje #webdev #
@pyroxar: w backendzie nic się nie zmienia. Dochodzi więcej złożoności dlatego od języka oczekuje się:
* żeby miał dobry tooling
* zeby miał ok performance i zużycie pamięci (nie jak Java)
* dobre
@fervi: tak jak każda inna technologia
@pyroxar: nie
@fervi: w jaki sposób łączy się klasy/funkcje z dwóch różnych plików?
Oczywiście wszystko można tak napisać. Tylko zazwyczaj aplikacje buduje się jak monolit, czyli jeden program exe czy inne dziwactwo, które ma całą funkcjonalność podczas gdy w PHP każdy plik tworzy się oddzielnie i jest niezależnym programem.
Czyli przykładowo masz aplikację, która ma opcję rejestracji, ale niestety #!$%@?ą i #!$%@? aplikacje. W PHP nie założysz konta, ale inne funkcjonalności będą działać. W wielu językach wszystko jest brane jako całość i crash modułu = crash