Aktywne Wpisy

WolnyBLN +65
Mąż chyba nie jest najostrzejszym ołówkiem w piórniku XD
źródło: 1000006325
Pobierz
wezsepigulke +206
Podał się do ojca
źródło: temp_file593738859201754426
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: 1000006325
Pobierz
źródło: temp_file593738859201754426
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Cześć. Szukamy z drugą połówką nieruchomości. Oboje prowadzimy jdg. Nasze dochody to około 300k rocznie. Mamy na oku dom wyceniony na 1,3 mln. Mamy uzbierane około 500k pln, które możemy wykorzystać na wkład własny. Całe życie (mam 30 lat) myślałem, że uda mi się uniknąć kredytu, ale nie wiem czy jest sens. Czy strach/niepokój przed pakowaniem się w kredyt hipoteczny w takim wypadku jest uzasadniony? Czy może przesadzam?
#nieruchomosci #kredyt #kredythipoteczny
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Czy czułbyś strach/niepokój biorąc kredyt na milion złotych mając roczny dochód 300k pln?
@mirko_anonim: Kredyt hipoteczny jest zobowiązaniem długoterminowym i związany jest z wieloma ryzykami. Podstawowe to ryzyko stopy procentowej, zmian cen nieruchomości, sytuacji życiowej i zawodowej.
Jednocześnie jest to nic innego niż narzędzie, które mądrze wykorzystane pozwala szybciej i często taniej zrealizować cel jakim jest posiadanie nieruchomości.
Jeśli chcecie 500 k przeznaczyć na wkład, a nieruchomość kosztuje 1,3 mln to kredyt będzie na 800k, a nie 1 mln i to jest znaczna różnica.
Główne ryzyko to, że nie będziecie w stanie płacić raty oraz sprzedać tego domu za rozsądną cenę w rozsądnym czasie. Jeśli będziecie w stanie sprzedać przy
─────────────────────
Mamy 500k oszczędności ale chyba nie chcielibyśmy pakować całych oszczędności w wkład własny. Prawdopodobnie chcielibyśmy zrobić nową kuchnie i łazienkę oraz odmalować całość. Dlatego w ankiecie jest milion (zakładam ze 300k idzie na wkład własny i 100-200k na remont).
─────────
─────────────────────