Wpis z mikrobloga

@huron97: helpdesk to jedno wielki xD z ciekawości wysłałem CV na kilka ogłoszeń i wszystkie miały >100 xDDDD Ogólnie licytacja kto chce mniej. Podejrzewam, że zdecydowana większość z tego w doświadczeniu ma wpisane "umiem włączyć komputer" a wymagania w ogłoszeniu większe niż na admina.
  • Odpowiedz
użycie gotowego modelu z biblioteki to nie jest żaden wyczyn i nie ma się tutaj na co się przebranżawiać, wystarczy poświęcić max kilkadziesiąt godzin na jakieś kursy z youtube, może to zrobić każdy programista.

@ly000: @mulligan: Ehhhhhhh... jakiś czas temu wrzucili mi do projektu AI-owego 'embedded engineer-a' zainteresowanego AI. Tak w ramach pomocy. Typ chciał implementować sieć rekurencyjną o architekturze GRU-CNN do rozwiązania problemu, gdzie należało zaimplementować model
  • Odpowiedz
@damienbudzik: Pomijająć że to bait to nie dziwie się ludzią że cisną w IT nawet jak mało miejsc:
- praca zdalna
- docelowo fajna kasa
- fajne towarzystwo
- stawki zachodnie
- nikt CI na dgłową
  • Odpowiedz
@Boska_Klaudia: to czy większość czy nie większość nie ma żadnego znaczenia. Ja specjalizuje się w bazach danych, programowanie baz danych to jest nisza, pewnie jakiś znikomy promil rynku. No i co z tego jak i tak w tym promilu jest 100+ firm do których mogę pójść skłonnych płacić 10x więcej niż typowy bank w Polsce płaci bakusiom.
  • Odpowiedz
@MiniKierownik: może i dopracują ale nie będą mieć na czym tego AI uczyć, bo już politycy zaczynają gadać że trzeba uszczelnić prawo autorskie i skończy się uczenie modeli na projektach open source łamiąc licencje jak jest obecnie.
  • Odpowiedz
@MiniKierownik: pracuję w AI/ML (a dokładniej - w części silnika baz danych odpowiedzialnej za wspieranie workloadów AI/ML), więc chyba jednak nie :P. Fakty są takie, że wiele firm zabrania używania AI w projektach ze względu na niejasny status prawny i ryzyko naruszenia praw autorskich, w tym możliwość wycieku własnego kodu i własnych sekretów. AI nigdy też nie zastąpi programistów w dziedzinach, gdzie kluczowe jest bezpieczeństwo - np. w lotnictwie, sterowaniu
  • Odpowiedz
@Krolik chyba że za rok, ewentualnie dwa zrobią ci papa. Pożyjemy zobaczymy. Idiotyzmem jest pisać że powinny być ograniczenia bo wy się boicie zwolnień albo spadku wynagrodzeń ( co dla reszty będzie dobre, bo usługi tańsze). Z jednej strony uważacie się za wykształconych wolnościowców, z drugiej zachowujecie się jak robaki z komuny bojące się postępu. To tylko pokazuje jak bardzo ograniczeni jesteście i że wogóle nie różnicie się od "plebsu" którym
  • Odpowiedz
Idiotyzmem jest pisać że powinny być ograniczenia bo wy się boicie zwolnień albo spadku wynagrodzeń

@MiniKierownik: Ależ nie zrozumiałeś. Ograniczenia nie powinny być bo ktoś się boi zwolnień, tylko dlatego że generalnie kradzież własności intelektualnej i jazda na gapę (czyli korzystanie z nieswoich danych dla własnego zysku) jest niemoralne. I za ograniczeniami akurat są głównie dostawcy treści a nie programiści. Pozwy w USA już się sypią: https://www.theguardian.com/media/2023/dec/27/new-york-times-openai-microsoft-lawsuit

Serio myślisz, że nikt z
  • Odpowiedz
@damienbudzik: Tylko tak mnie zastanawia, ile % z tych ludzi faktycznie coś potrafi sensownego? Bo z tego co zauważyłem, najczęściej są to ludzie którzy coś tam lizneli, mają jakieś to-do listy albo proste sklepy w CV i nie ma co ich winić bo ogólnie to mają mieszkanie do ogarnięcia, dzieci i pracę i nie mają czasu uczyć się programowania tak na serio a szkoda choćby nie próbować wskoczyć do tego
  • Odpowiedz
@damienbudzik: Oj, tak, niestety zdecydowanie tak jest obecnie + do tego wyraźnie mniej ofert. Wysyp konkurencyjności ogromny, nawet kilka godzin po ukazaniu się ogłoszenia jest kilkudziesięciu chętnych. Kasa już nie jest taka wspaniała jak na obecne polskie realia, a do tego coraz więcej chce co najmniej hybrydowej pracy i wizyt w biurze po 2-3 dni w tygodniu (powodzenia, żeby dojechać spod Warszawy samochodem na taki mordor czy centrum Warszawy i
  • Odpowiedz