Aktywne Wpisy

SereneCipher +22
Trzecia randka przede mną z #tinder w tym miesiącu. Jestem ciekawa czym tym razem zaskoczy mnie kolejny potencjalny kandydat na partnera. Może znów będziemy rozmawiać o jego ex? Może się dowiem o tym jakim jest rekinem krypto? XD Dla ciekawskich dodam, że na każdym spotkaniu proponuję, że zapłacę za siebie lub za nas oboje oraz, że spotkania nie kończą się odbyciem stosunku seksualnego XD
jankochanowski +100

Trzymajcie się w tym IT.
#pracait #pracbaza #informatyka #programowanie #praca
źródło: true
PobierzTo jest baaaardzo duzo przeciez
@groman43: nie kończy, ale to prawie cały współczesny rynek IT
@groman43: np?
@groman43: Paweł ale nie każdy musi lubić embedded w Mediatek w Cambridge w UK
tak zwany blad przezywalnosci
@damienbudzik Najbardziej oczywista odpowiedź - AI/ML. Podpierając się danymi wyciągniętymi z /dev/null, zaryzykuję hipotezę, że w tym przypadku liczba ofert pracy stale rośnie. Co ciekawe, chyba najpopularniejszy jest obecnie MLOps.
@Boska_Klaudia Widzę, że mam fanów na tym portalu ze śmiesznymi obrazkami.
@groman43: że niby w którymś bogatym kraju jest inaczej i np. embedded, gamedev albo AI to większość rynku?
@groman43: Głupoty gadasz. W tych tematach jest teraz dużo trudniej znaleźć pracę niż jeszcze kilka lat temu. Teraz każdy chce iść w AI i ML.
@groman43:
ech... przebranżawianie się w AI/ML.
prawdziwym rozwojem AI zajmują się naukowcy, natomiast użycie gotowego modelu z biblioteki to nie jest żaden wyczyn i nie ma się tutaj na co się przebranżawiać, wystarczy poświęcić max kilkadziesiąt godzin na jakieś kursy z youtube, może to zrobić każdy programista. AI używa w jakimś celu. np. chcesz zintegrować w aplikacji webowej? no to tym się zajmie zwykły web developer,
- to są tylko moje prywatne wrażenia (dowód anegotyczny) na podstawie danych z /dev/null
- UK to mały i specyficzny rynek pracy. Mało dobrych specjalistów,
@groman43: jakichś szerokich danych nie mam, ale znam ludzi którzy zaczynali pracę np. w ML w 2018-19 i znam też takich, którzy szukali pracy w 2022/23 i jest po prostu dużo trudniej. A ogólnie co do AI to jak ja studiowałem do była to totalna nisza, a teraz na
@damienbudzik: a ja się totalnie nie zgadzam. Idziesz w to co cie interesuje, a nie próbujesz min-maxować i przewidywać na co będzie popyt za x lat. Poza tym embedded to jest dead end, nie dość że ofert mało to jeszcze pracujesz w jakichś #!$%@? technologiach za półdarmo. A gdzie zalety? To już lepiej być 1 ze 100 frontendowcem
@Quzin: na dodatek to praca bardziej dla przekwalifikowanych elektroników i często problem z pracą zdalną bo nie każda firma będzie ci lab do domu wysyłać