Wpis z mikrobloga

Zawodowi żołnierze są zbyt cenni by

@sildenafil: wszyscy zawodowi żołnierze którzy istnieli podczas ataku rosji na Ukraine aktualnie nie żyją, albo są kalekami.
Więc nie wiem co ty chcesz bronić przy pomocy 150 czy 300k zawodowych, ale nie ma to żadną miarą racji bytu i aby państwo w ogóle mogło myśleć o obronię, musi powoływać rezerwy z obywateli.
Do czego są zobowiązani konstytucją, swoją drogą.
  • Odpowiedz
To jest dla mnie jakiś kosmos, że można tak traktować ludzi jako zasób jak zwierzęta gospodarskie. Szczególnie, że mamy XXI wiek i jesteśmy w Europie

@blargotron: Ale zdajesz sobie sprawę że nie ma innego wyjścia i jeśli obywatele nie staną do obrony, to ruski mir zrobi nam dokładnie to, co robili sowieci w latach 30 i 40, ubiegłego wieku?

Czy może nie miałeś lekcji historii i takie osoby jak Hitler
  • Odpowiedz
@Krol_Karo:

Do czego są zobowiązani konstytucją, swoją drogą.

To może zacznijmy od tego, aby rząd się wywiązywał z tego, do czego go zobowiązuje konstytucja, bo ma z tym problemy.

Ale zdajesz sobie sprawę że nie ma innego wyjścia i jeśli obywatele nie staną do obrony, to ruski mir zrobi nam dokładnie to, co robili sowieci w latach 30 i 40,
  • Odpowiedz
ja pracuję i płacę podatki

@blargotron: Pracujesz i płacisz podatki, tylko dlatego że istnieje państwo, które daje ci taką możliwość.

Poza państwem byłbyś niewolnikiem na plantacji
  • Odpowiedz
@Krol_Karo: No jakby nie było państwa to bym nie płacił podatków. Za usługi państwa dostarczane mi płacę w podatkach. Plus dodatkowo za czyjeś dzieci itp. Ty już po przysiędze, czy mistrz klawiatury?
  • Odpowiedz
@Krol_Karo:

Proponuję wyjechać i osiąść w kraju gdzie konstytucja nie narzuca takich obowiązków ¯\(ツ)/¯

No tak, bo jeśli coś ci się w państwie nie podoba to nie możesz się temu sprzeciwiać tylko masz wyjechać bo jakiś internetowy mistrz klawiatury tak nakazał
  • Odpowiedz
To jest dla mnie jakiś kosmos, że można tak traktować ludzi jako zasób jak zwierzęta gospodarskie. Szczególnie, że mamy XXI wiek i jesteśmy w Europie.

@blargotron: ale za to ahmed i mokebe na granicy za płotem to świętość ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
No tak, bo jeśli coś ci się w państwie nie podoba

@GrimesZbrodniarz: Tylko że tobie nie podoba się podstawowa zasada funkcjonowania tego państwa, wiec nie dość że robisz kur*e z logiki to z siebie błazna, bo jednak hipokryzja w tobie mocno.
Potrafisz tylko narzekać jak to źle, a jak ktoś mówi ci, jak to naprawić, to znowu narezkanie, że jak to tak.

Serio, wyjedz. Twoja wartość dla społeczeństwa i tak oscyluje w granicy
  • Odpowiedz