Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak się przestać bać prowadzić samochód?
Mam już od dawna prawko, ale boję się jeździć.

Mieszkam w wielkim mieście, tutaj jest duży ruch i ciągle boję się, że kogoś nie zauważę albo że zjadę ze swojego pasa, że skręcę ze złego pasa…

Jezdze tylko z pasażerem, bo dwie pary oczu są bezpieczniejsze xD

Jak się przełamać?
#prawojazdy #motoryzacja #rozowepaski

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: kup sobie jazdy z kierowcą, który będzie cię prowadził

jeśli jeździsz w te same miejsca cały czas, to wyucz się z nim tras, którymi się poruszasz,

no i musisz jeździć. ja zbudowałem sobie pewność siebie w aucie, kiedy miesiąc po zdania prawka zrobiłem trip z warszawy do rozkopanej łodzi 25 letnim autem xd
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jeśli się boisz to nie jedz w ogóle. To nic złego, nie każdy nadaje się do bycia kierowca. Możesz też wykupić sobie jakieś dodatkowe jazdy i pojeździć pod okiem kogoś w trakcie większego ruchu, albo na najczęstszych trasach, które będziesz wykonywać, żeby się przyzwyczaić i uspokoić głowę.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
1. Upewnij się że na pewno masz sprawny samochód. Ja jak byłam na Twoim etapie brałam dodatkowe lekcje jazdy na górkę późnej okazało się że to sprzęgło umierało ( ͡ ͜ʖ ͡)
2. Ćwiczyć ale nie non stop po osiedlu. Musisz wyjechać gdzieś dalej niż swoja dzielnica
3. Nie panikować. Na tej trasie szybkiego ruchu co najwyżej kogoś w------z blokując mu pas. Panika i
  • Odpowiedz
@mirko_anonim
Wykup sobie pare jazd na Lce, może jakieś jazdy doszkalające na ODTJ. Jeździj wieczorami albo jak jest mniejszy ruch tak na początku. Może zabrzmi dziwnie, ale pograj sobie w gierki typu symulator jazdy. Może to głupie ale jako leszczyk grając np. w Gran Turismo zaobserwowałem mechanike typu znosi Cie na mokrym/śliskim to trzeba albo iść w kontrę kierownica albo zrobić spina i się obrócić. Po odebraniu prawka jak miało się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja postanowiłem, że prawko nie jest dla mnie.
Jestem inteligentnym gościem, znam się na różnych rzeczach, ale jako kierowca po prostu aię nie widzę - przepisy niby znam, przynajmniej w teorii, ale jeżdżąc z kolegami którzy prawko mają od lat - po prostu często za dużo się dzieje i sądzę, że w końcu bym spanikował,stanął na jakimś dziwnym skrzyżowaniu i nie wiedział co robić. Także po prostu sobie podarowałem,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: świadomość że jest się kiepskim kierowcą to połowa sukcesu, druga połowa to fakt że 3/4 współuczestników ruchu drogowego to debile gorsi od ciebie w prowadzeniu auta. Pozdrawiam serdecznie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Będę jeździć, ponieważ muszę i chce.

Nie uważam, stwarzam większe zagrożenie, ponieważ jakoś dostałam to prawko.

Chciałabym się nauczyć tras na pamięć, ale mam problem, ponieważ nie znam jeszcze nawet miasta :(
  • Odpowiedz