✨️ Obserwuj #mirkoanonim Jestem zatrudniony na uczelni i to są moje dane z PIT za ostatni rok, zgodnie z ustawą Gowina mam zwiększone koszty uzyskania przychodu. Jak się ma taka forma zatrudnienia do JDG/b2b czy UoP w normalnej firmie jeśli chodzi o koszty? Czy taka UoP z podwyższonymi kosztami uzyskania przychodu jest równie optymalna co b2b?
Przychód: 170348zł Koszty uzyskania przychodu: 73513zł
Pobrana zaliczka na podatek: 6236zł Składka na ubezpieczenia społeczne: 23355zł
Składka zdrowotna: 12186zł (dane na podstawie PIT-11, bo miałem jeszcze jakieś małe zlecenie z innym podmiotem i trochę inaczej wyszło w rozliczeniu rocznym)
Zwrot nadpłaty podatku ok. 700 zł na koniec roku, czyli podatek dochodowy poniżej 6000 zł przy 170 tys. przychodu - ale są jeszcze składki i to one stanowią główne obciążenia
@mirko_anonim: jak pracowałem na uczelni to jak dojechałem do 100k przychodu rocznego to się bardzo cieszyłem. Teraz na jdg mam dużo więcej dochodu niż ty przychodu. Nie żałuję opuszczenia uczelni.
@mirko_anonim: no może trochę pychą zalecialo ale nie to było moją intencją. Chciałem napisać, że jeżeli uzyskujesz takie przychody na uczelni to spokojnie dużo więcej wyciągniesz na swoje działalności. NIezależnie czy jesteś programistą czy biologiem. Jak jesteś pomysłowo osobą - a taką na pewno jesteś, to nie realizuj tego pomysłu poprzez uczelnie. Po prostu finansowo nie opłaca się pracować na polskich uczelniach, ale najpierw trzeba wyjść z uczelnianego 'comfort zone'
A jeszcze takie przemyślenia - ludzie są przeciwni elektrykom, nikt nas nie zmusi itd... a co w takiej sytuacji jak nagle ceny jebna na 9-10zl ... To zaraz się ludzie przeproszą z elektrykami... Dla jasności sam mam 3 diesle pod domem. :)
Jestem zatrudniony na uczelni i to są moje dane z PIT za ostatni rok, zgodnie z ustawą Gowina mam zwiększone koszty uzyskania przychodu. Jak się ma taka forma zatrudnienia do JDG/b2b czy UoP w normalnej firmie jeśli chodzi o koszty? Czy taka UoP z podwyższonymi kosztami uzyskania przychodu jest równie optymalna co b2b?
Przychód: 170348zł
Koszty uzyskania przychodu: 73513zł
Pobrana zaliczka na podatek: 6236zł
Składka na ubezpieczenia społeczne: 23355zł
Składka zdrowotna: 12186zł
(dane na podstawie PIT-11, bo miałem jeszcze jakieś małe zlecenie z innym podmiotem i trochę inaczej wyszło w rozliczeniu rocznym)
Zwrot nadpłaty podatku ok. 700 zł na koniec roku, czyli podatek dochodowy poniżej 6000 zł przy 170 tys. przychodu - ale są jeszcze składki i to one stanowią główne obciążenia
#podatki #jdg #b2b #praca #pit #zarobki
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
https://jakipit.pl
Jak będziesz się trzymać na podobnym poziomie to zostań na etacie
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero