Zbiersk
Dlaczego szkła w #visionexpress są takie drogie?
W każdym innym optyki masz szkła + antyreflex za 400 zł max a tutaj od tej kwoty się dopiero zaczyna podstawa.
#okulary #okularyboners #oszukujo #kiciochpyta
3
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Wierzbek
@Zbiersk: polecam kupować okulary na aliexpress. Wysyłasz receptę, płacisz za szkła z antyrefleksami i innymi powłokami w tym oprawki i jakieś dodatki. Za całość płacisz 100zł i masz gdzieś tą zmowę optyków jaka Panuje na zachodzie. I niech mi nikt nie pisze, że powodzenia z oczami, bo badałem sobie te szkła i są takie same jak od optyka tylko za promil ceny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
27
chilon
chilon
@Zbiersk: żebyś czuł się wyjątkowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
16
rukh
8
maturzysta_ze_szczecina
@Zbiersk: bo okulary się teraz robi online. Jak polazłem do polskiego optyka (OptyOpty) to najtańsze z najtańszych, zwykłe szkła (a jeszcze jakie ograniczenia, bo do takich oprawek tylko cieńkie, +150% ceny!), kosztowały mnie prawie 800 PLN. U niemców, online, robię okulary o identycznych parametrach za 35 euro.
Niemcy, 35 x 4,33 = 151,49 złotych.
Polska, 800 złotych.
Niemcy zazdroszczą Polsce dobrobytu!
5
Wychwalany
okulary na aliexpress.

@Wierzbek: pierwsze okulary kupiłem dobre 8 lat temu. Gdy poszedłem do optyka zmienić szkła to pytał skad mam tak dobre szkła bo nie poznaje marki
4
onomatopeja_w
@Zbiersk drogie? Poproś o wycenę progresów
2
ArchDelux
@Wierzbek

Fajne. Ja ostatnio za takie w Vision Express (polaryzacja, fotochromy) położyłem 1200. xD
2
Wierzbek
@Zbiersk: na alie są dokładne wymiary, możesz zmierzyć swoje poprzednie i będziesz miał porównanie. Jeżeli chodzi o to czy pasują czy nie to już trzeba posiłkować się zdjęciami modeli i ludzi w komentarzach. Wiadomo coś za coś, ale to jest ryzyko które jestem gotów podjąć. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2
rukh
@Wierzbek: robiłem wpis kilka lat temu, jak je na Aliexpresie dla siebie zamawiałem.
https://wykop.pl/wpis/38688769

Z mamą chodziłem przymierzać okulary, potem te z Aliexpress powycinałem i przymierzałem w GIMPie:
powycinane okulary.jpg

Fotochromy - check, progresja - check, nienajniższy index - check, ..., w Polsce co najmniej 5x więcej bym zapłacił.
2
rukh
Żeby nie było. Wystarczy wyszukać tam "prescription lenses", i natrafi się tam na różne sklepy wtedy. Ja kupowałem w Engeya, ale ten sklep się w 2022 rozwiał.
Przeszukiwałem Gmei, Tendaglasses, itd.
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-prescription-lenses-1.56.html
2
Wierzbek
@ArchDelux: no i właśnie o to mi chodzi z tym zachodem xD
1
Czekolatka
Czekolatka
@maturzysta_ze_szczecina w Polsce nie ma online? Serio pytam, moze nisza.
1
p.....A
@fotograf_warszawiak tylko, że w VE przy zakupie oprawek masz -50% na szkła, więc na dobrą sprawę wychodzą taniej.

@maturzysta_ze_szczecina rozumiem, że w takim przypadku ciężko będzie dokupić same szkła online do oprawek, które mam aktualnie? XD

Zastanawiam się ilu optyków robi właśnie tak, że zamawia szkła w Chinach, pewnie dużo xD
1
maturzysta_ze_szczecina
@papieska_ONUCA: ja myślę, że wszyscy. Te salony w galeriach to na pokaz, wszystkie okulary są robione u chińczyków.
@Czekolatka ja się w Polsce nie spotkałem z podobnymi ofertami online - może faktycznie nisza. U szkopów pojawiło się to już dobrych parę lat temu, na początku była mocna promocja w radio, tv i sieci. Obecnie niektóre salony stacjonarne mają stoisko firmowane logo jednym z tych portali, z klikoma przykładowymi oprawkami.
1
maturzysta_ze_szczecina
@emitar: takie podejście jest zrozumiałe u tetryków, mało i słabo korzystających z sieci. Obecnie mieszkam na granicy polsko - niemieckiej i tutaj, zaraz po polskiej stronie jest mnóstwo optyków, w barakach, na bazarach, przy parkingach. Bo ludzie z Niemiec, znający tylko stacjonarnych optyków, kupuja te okulary ze wzgledu na niższą cenę.
Ja osobiście byłem u dwóch polskich optyków - nie da się taniej niż 700 zł, przy mojej wadzie wzroku.
1
Zbiersk
@onomatopeja_w: a progresy co dają? To nie jest dla tych co ani nie widzą z bliska ani z daleka?
0
onomatopeja_w
@Zbiersk dla tych
0
kaczytorun
kaczytorun
@Zbiersk w salonach jest jeszcze wariant standard za 199, nie pokazują tego ale możesz o to poprosić, na stronie u nich też to znajdziesz.
0