@Eustachy_goli_pachy: jest taka instytuacja która ułatwia dużo spraw i pomaga wygodnie prowadzić dwóm osobom gospodarstwo domowe, nazywa się małżeństwo. A że niesie za sobą ryzyko i zobowiązania to cóż ¯\(ツ)/¯ prawo nie nadążyło za dzisiejszymi czasami. Moim zdaniem połowa rachunków i coś drobnego ekstra, jako fundusz remontowy za zużycie, ale jako para raczej nie jak wynajem tylko mniej
@Goronco: Moja przyjaciółka ma znajomą z pracy, która ma brać z nieformalnym partnerem ten kredyt bk2%, mieszkanie na niego, raty pół na pół ufa mu na słowo. I teraz uwaga, z wykształcenia i z zawodu to prawniczka XD
Mogą zrobić tak że ona weźmie pożyczkę na połowę wartości mieszkania dzięki czemu on będzie spłacał drugą połówkę sam a ona raty kredytu a między sobą podpiszą umowę notarialną że on pożycza od niej kwotę pożyczki i zobowiązuję się na koniec każdego roku spłacić wartość 12rat
Wtedy ona jest zabezpieczona, on ma ma pół kredytu z bani i mniejszą ratke albo taka sama ratke w krótszym okresie a
@Goronco: Kupuję teraz mieszkanie na kredyt i chcę właśnie sprowadzić po jakimś czasie do niego partnera. Ważne są ustalenia. Ja od niego nie będę wymagać więcej niż połowa rachunków, ale nie ma nic złego w tym, żeby się dogadać. Bo jakbym chciała od niego brać za wynajem (połowa kredytu) i tak by mu wyszło taniej niż jakby pół mieszkania wynajmował, ale w moim przypadku nie będę tego wymagać, sama jego
@DeoLawson: @Eustachy_goli_pachy @WielkiPowrut88 najprostszą opcją jest po prostu wzięcie wspólnego kredytu, w przypadku jak jest już wzięty to mogą refinansować. Jak nie chcą się wiązać to nie muszą, bo w związku nieformalnym też można wziąć wspólnie kredyt i kupić mieszkanie.
@Goronco: nie wiem jak przy bk2% ale generalnie da się wpisać do aktu przeniesienia własności dwie osoby w związku formalnym i wziąć przy tym kredyt tylko na jedną osobę, jeżeli ktoś jest na tyle głupi.
Do byście zrobili w takiej sytuacji?
W komentarzu najbardziej plusowane propozycje gentlemanów xD
@Eustachy_goli_pachy: jest taka instytuacja która ułatwia dużo spraw i pomaga wygodnie prowadzić dwóm osobom gospodarstwo domowe, nazywa się małżeństwo. A że niesie za sobą ryzyko i zobowiązania to cóż ¯\(ツ)/¯ prawo nie nadążyło za dzisiejszymi czasami. Moim zdaniem połowa rachunków i coś drobnego ekstra, jako fundusz remontowy za zużycie, ale jako para raczej nie jak wynajem tylko mniej
Mogą zrobić tak że ona weźmie pożyczkę na połowę wartości mieszkania dzięki czemu on będzie spłacał drugą połówkę sam a ona raty kredytu a między sobą podpiszą umowę notarialną że on pożycza od niej kwotę pożyczki i zobowiązuję się na koniec każdego roku spłacić wartość 12rat
Wtedy ona jest zabezpieczona, on ma ma pół kredytu z bani i mniejszą ratke albo taka sama ratke w krótszym okresie a
@Goronco: nie p-----l głupot bo nie masz racji. jak najbardziej można
@wojniz: takie coś to nie jest łamanie tych podstawowych zasad korzystania z bk2%?
Powtarzam Ci, tępa pało po raz k---a drugi
Komentarz usunięty przez autora
@a665321: bk2 bez ślubu nie mogą
Komentarz usunięty przez autora
@Goronco: j----y debilu, widzisz gdzieś tu wspomnienie o bk2?