Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Koledzy po fachu z #frontend z większym doświadczeniem niż ja (ja od 4 lat w branży, wcześniej klepanie prostych stronek HTML css). Przewidujecie że obecne spowolnienie się w najbliższych miesiącach skończy? Co spowodowało to że USA nie ma tyle kasy na startupy i generalnie wiele projektów stanęło? Stopy?

Kurde jestem mid, sytuacja w półtora roku zmieniła się diametralnie. Kolega z pracy ostatnio odszedł, miał kasę podobna jak ja około 14-15k podobne doświadczenie ,finalnie po 3 miesiącach mordegi znalazł pracę za 12k i liczy że po pół roku wyrówna. Gość który sobie co kilka miesięcy chodził na rekrutacje etc. W dodatku projekt jak w kołchozie z monitorowaniem godzin pracy. Mowa o #react W obecnej sytuacji zostaje gdzie jestem póki mam jeszcze w miarę ok projekt i dobre warunki pracy ale zaczynają się też cięcia. Wymagania w ofertach wyższe, linkedin całkiem ok coś się dzieje ale też kiepski odzew, masa ludzi na jedno miejsce. Co się musi wydarzyć żeby trend się zmienił? Czego nie dostrzegam w przyczynach obecnej sytuacji? Nie mówcie o milionie juniorów bo to inny poziom

#programowanie #programista15k

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

Kolega z pracy ostatnio odszedł, miał kasę podobna jak ja około 14-15k podobne doświadczenie ,finalnie po 3 miesiącach mordegi znalazł pracę za 12k i liczy że po pół roku wyrówna.

Odszedł czy go wyj***li?
  • Odpowiedz
ale ze IT czy ogolnie gospodarki

@Volantie: W obu przypadkach IT będzie w d*pie. Jak walnie gospodarka to myślisz, że klienci będą nadal skłonni płacić złote góry za projekty robione na kolanie z miesięcznymi opóźnieniami i tłumaczeniami z czapy? Tak wspaniałe standardy softwarehouse'ów już minęły ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Kurde jestem mid, sytuacja w półtora roku zmieniła się diametralnie. Kolega z pracy ostatnio odszedł, miał kasę podobna jak ja około 14-15k podobne doświadczenie ,finalnie po 3 miesiącach mordegi znalazł pracę za 12k i liczy że po pół roku wyrówna. Gość który sobie co kilka miesięcy chodził na rekrutacje etc. W dodatku projekt jak w kołchozie z monitorowaniem godzin pracy. Mowa o #react W obecnej sytuacji zostaje gdzie jestem póki
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: niestety duzo takich sytuacji, projekty rozwojowe sa cofane, zostaje tylko minimum utrzymaniowe, tez mialem pare rozmow gdzie dostalem info zwrotne ze projekt jednak nie wystartowal, u mnie w projekcie wywalili caly team rozwijajacy jakis projekt, polecialo 10 osob z usa, kod do zaorania

roboty jest ale zdecydowanie widelki polecialy w dol, poza tym mnogosc osob na jedno miejsce, ja admin / devops, zbieranie CV itd itd
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: no tutaj już eksperci zatrudnienia w it stawiali takie tezy:

- 90 % programistów zamieszka pod mostem bo teraz firmy już nie zatrudniają ludzi tylko chat gpt wszystko pisze/będzie pisał zostaną tylko Ci to ogarniają projekty NASA i mają 40 lat doświadczenia
- Teraz to już każdy zna języki programowania nawet Pani Jadzia ze sklepu, co za tym idzie nie znajdziesz już pracy
- Teraz jak chcesz zostać juniorem
  • Odpowiedz
@StnK: Wiesz co, sporo osób z IT wie, że złapało dojną krowę i obawia się jej wypuścić z rąk. Z drugiej strony Ci, którzy nie złapali, czyli reszta społeczeństwa, niebędąca lekarzami, prawnikami czy przedsiębiorcami, bardzo chcieliby, żeby it upadlo. Bo zazdrość, zawiść, wymień inne.

- to zwłaszcza. Kompletnie nie wiem, w czym jest problem. Ja ze swojej strony zauważyłem przestój jakoś w połowie 22, bo było mniej ofert pracy na
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Wiele zmiennych. Pocovidowy kryzys, wojny, stopy, niepewność związana z rozwojem AI. Plus mamy grudzień, więc nie dobijałbym się tym, że jest mało ofert. Zobaczymy na wiosnę. Najlepszym rozwiązaniem jest moim zdaniem skupianie się nad sobą. Inwestując w swój rozwój będziesz się wyróżniał z tłumu. Nie martw się na zapas. IT jest jednym z filarów współczesnego świata. Nigdzie się nie wybiera.

Co się musi wydarzyć żeby trend się zmienił? Czego
  • Odpowiedz