Wpis z mikrobloga

Świeże plotki ze światka AI mówią, że podobno szykuje się nam przełom w sztucznej inteligencji (Open AI).

"Tuż przed usunięciem Sama Altmana, kilku naukowców OpenAI napisało list do rady dyrektorów, ostrzegając przed potężnym odkryciem w dziedzinie sztucznej inteligencji, które może zagrozić ludzkości" (Reuters)

"Za 3 lata wszyscy będziemy martwi, albo będziemy mieli boga jako służącego" (Siqi Chen na X)

"OpenAI potwierdziło istnienie projektu "Q*", który według niektórych może być przełomem w poszukiwaniach tzw. sztucznej inteligencji ogólnej (AGI). Projekt Q* prawdopodobnie koncentruje się na zastosowaniach sztucznej inteligencji w rozumowaniu logicznym i matematycznym." (independent)

#sztucznainteligencja #openai #ai #chatgpt #programowanie #ciekawostki #technologia
ntdc - Świeże plotki ze światka AI mówią, że podobno szykuje się nam przełom w sztucz...

źródło: 123

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ntdc: to prawda, pisałem już o tym setki razy to mnie tu wyśmiewali xD Cała drama z OpenAI Samem i zarządem to spór o to, że powstalo AGI i jedni chcą jak najszybciej to zmonetyzować, wypuścić na rynek i zarobić miliardy, a inni stawiają mocno na security, testy, poprawki podczas gdy nie mają już za bardzo kasy i problemy finansowe. A im dłużej czekają tym większa szansa dla konkurencji, ponieważ
nad__czlowiek - @ntdc: to prawda, pisałem już o tym setki razy to mnie tu wyśmiewali ...
  • Odpowiedz
@ntdc: ale tak szczerze to jak takie AI mialoby zniszczyc ludzkosc? Odpali atomowki czy doprowadzi jakos do gigantycznego chaosu? Wydaje sie ze w obu przypadkach cala ludzkosc nie wyginie a zniszczy rownierz wszelkie przydstne sobie zasoby. Z drugiej strony nie bedzie za bardzo ograniczone czasem, moze cos uknuje i bedzie to trwalo setki lat a jemu przeciez nie zrobi to roznicy... ehh.
  • Odpowiedz
OpenAI leaked Q* so let’s dive into Q-Learning and how it relates to RLHF. Q-learning is a foundational concept in the field of artificial intelligence, particularly in the area of reinforcement learning. It's a model-free reinforcement learning algorithm that aims to learn the value of an action in a particular state. The ultimate goal of Q-learning is to find an optimal policy that defines the best action to take in each state,
  • Odpowiedz
Cała drama z OpenAI Samem i zarządem to spór o to, że powstalo AGI i jedni chcą jak najszybciej to zmonetyzować (...), a inni stawiają mocno na security

@nad__czlowiek: Myślałem podobnie w sobotę, nawet nazwałem to tutaj "starciem pragmatyków z idealistami". W idealizm Sutskevera mogę uwierzyć, ale nie w to, że cwaniak D'Angelo oraz dwie karierowiczki Toner i McCauley odwaliły taki cyrk w trosce o przyszłość ludzkości. Wydaje mi
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek że to pewnie clickbait.

Pewnie chodzi o A* Search. Pisano o tym sporo kilka lat temu.

OpenAI miało też swoją działkę w pracach nad Deep Q-Networks. Co ciekawe, systemy gofai, które działają od lat radzą sobie z podobnymi problemami, a jakoś nikt nie mówi o Agi. Zobaczę paper i dowody to uwierzę. Póki co to zbyt ładnie zgrywa się z powrotem Altmana.

https://openai.com/research/improving-mathematical-reasoning-with-process-supervision?fbclid=IwAR1xfyopyFDksBV4DB3neiLm_JhyEqCv7ZNQlpEc8ySyArQsnuvEpv6yGtc
  • Odpowiedz
Max 3-5 lat i 80% CRUDiarzy wylatuje z rynku

@nad__czlowiek: ktos bedzie musial jeszcze byc operatorem tego AI, zebys sie nie zdziwil, ze crudziarze zostaną prompt engineerami xD

A w 3-5 lat mozna spokojnie uzbierac na 5 kawalerek ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz