@strfkr jeśli inflacja wynosi 20% a piekarnik podrożał o 18% to lepiej było czekać 2 lata z zakupem? A w takiej sytuacji jeśli bułki wzrosły o 15 procent to potaniały?
Jeśli ktoś kupował za gotówkę to lepiej było czekać od 2021 do 2023 bo potaniały? ( ͡°ʖ̯͡°)
jeśli inflacja wynosi 20% a piekarnik podrożał o 18% to lepiej było czekać 2 lata z zakupem? A w takiej sytuacji jeśli bułki wzrosły o 15 procent to potaniały?
Jak się nie potrzebowało piekarnika i by się go miało kupić 2 lata wcześniej wyłącznie ze strachu, to tak, chyba oczywiste, że lepiej było poczekać. Niech ludzie kupują piekarnik, kiedy go
@KakaowyTaboret: generalnie dużo osób będących w teamie spadkowiczów traktuje zakup pierwszego mieszkania jak inwestycję nie patrząc w ogóle w innych kategoriach. Rozumiem przypadki, gdzie ktoś rozwija biznes i chce minimalizować koszty (najmujac pokój czy mieszkając z rodzicami) i potrzebna mu jest gotówka, która w przypadku zakupu (nawet na kredyt) pójdzie na wykończenie i wkład własny. Natomiast z wypowiedzi większości osób zgromadzonych na tagu nie wydaje się to regułą i powodem
@KakaowyTaboret: okej, widzę w czym problem. Oprócz czytania ze zrozumieniem masz też kłopot z pojęciem upływu czasu, pewnie wystąpiły jakieś problemy w okresie poniemowlęcym, kiedy większość ludzi nabywa tę umiejętność.
Teraz, w 2023, stwierdzam, że bardziej się opłacało kupić teraz niż w 2021, bo mam dane historyczne na podstawie których mogę to stwierdzić (bo już to się wydarzyło). Jakbyśmy byli w 2021, to bym nie mógł jeszcze tego stwierdzić i
@strfkr nie chce mi się czytać waszej całej dyskusji ale oczywiście, że dla kogoś kto kupuje pierwsza nieruchomość a szczególnie na kredyt to lepiej było kupić w 2021 r. Twój indeks nie ma zastosowania w prawdziwym życiu bo pensje nie rosną równo z inflacja dla większości osób
źródło: temp_file4164047291032371836
Pobierzźródło: indeks_cen_mieszkan_inflacja_wrzesien-2023-1024x579
PobierzJeśli ktoś kupował za gotówkę to lepiej było czekać od 2021 do 2023 bo potaniały? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Nie każdy też łapie się na beka 2%
Jak się nie potrzebowało piekarnika i by się go miało kupić 2 lata wcześniej wyłącznie ze strachu, to tak, chyba oczywiste, że lepiej było poczekać. Niech ludzie kupują piekarnik, kiedy go
Rozumiem przypadki, gdzie ktoś rozwija biznes i chce minimalizować koszty (najmujac pokój czy mieszkając z rodzicami) i potrzebna mu jest gotówka, która w przypadku zakupu (nawet na kredyt) pójdzie na wykończenie i wkład własny.
Natomiast z wypowiedzi większości osób zgromadzonych na tagu nie wydaje się to regułą i powodem
Teraz, w 2023, stwierdzam, że bardziej się opłacało kupić teraz niż w 2021, bo mam dane historyczne na podstawie których mogę to stwierdzić (bo już to się wydarzyło). Jakbyśmy byli w 2021, to bym nie mógł jeszcze tego stwierdzić i
O------s xDDD
Wisienka na torcie, nic już lepszego w tej dyskusji nie zobaczymy, więc spadam
@strfkr