Wpis z mikrobloga

@3dnow: Kiedyś jak ktoś był chory psychicznie to było to wstydem dla rodziny, a dzisiaj mam wrażenie, że im ktoś bardziej ma poprzestawiane w głowie tym chętniej idzie do mediów. Czekam aż tęczowe towarzystwo zacznie być prawidłowo diagnozowane i umieszczane w zakładach do obłąkanych, a nie głaskane po główce, że mogą być kim chcą - nawet smutną żabą w stawie. Najbardziej jestem rozczarowany Panem aktorem którego bardzo ceniłem i szanowałem
  • Odpowiedz
@IronBB Dysforia płciowa wg najnowszej klasyfikacji chorobowej ICD 11 nie postrzega się jako choroba i patologia a stan psychofizologicznego dyskomfortu między odczuwaną płcią a kategoryzacją płci. Nie używa się obecnie także stygmatyzujących określeń jak „choroba psychiczna” a zaburzenie lub kryzys zdrowia psychicznego, podobnie nie istnieją „zakłady dla obłąkanych”.
  • Odpowiedz
@DartNorbe: A te wszystkie zmiany nazewnictwa to tylko i wyłącznie ofiara pokolenia "płatków śniegu". Nie możesz nazwać homoseksualisty pedałem bo się biedny popłacze i potnie, nie możesz faceta-czubka przebranego za kobietę nazwać świrem bo zrobią z ciebie dragqueenfoba. No jak mają zamykać ludzi co czują się Napoleonem do wariatkowa? Jeszcze by się biedny popłakał w rękaw i zrobił smutną minę. No nie można tak bo ludzie są wrażliwi jak balony
  • Odpowiedz
Dysforia płciowa wg najnowszej klasyfikacji chorobowej ICD 11 nie postrzega się jako choroba i patologia a stan psychofizologicznego dyskomfortu między odczuwaną płcią a kategoryzacją płci.

@DartNorbe: i za 50 lat to zjawisko będzie postrzegane jak łysenkizm, lobotomię, upuszczanie krwi, napoje radowe czy terapię rażeniem prądem. Środowisko medyczne nie jest nieomylną wyrocznią, a jak pokazuje historia, wręcz przeciwnie.

Nie używa się obecnie także stygmatyzujących określeń jak „choroba psychiczna” a zaburzenie lub
  • Odpowiedz
  • 9
@IronBB

@3dnow: Kiedyś jak ktoś był chory psychicznie to było to wstydem dla rodziny, a dzisiaj mam wrażenie, że im ktoś bardziej ma poprzestawiane w głowie tym chętniej idzie do mediów.

Ale co w takim razie proponujesz? Żeby ludzie chorzy psychicznie i ich rodziny się wstydzili że są chorzy? Wtedy będziesz czuł satysfakcję widząc że sie wstydzą?

W takim razie sam jesteś chory i nie powstrzymuje Cię o od
  • Odpowiedz