Wpis z mikrobloga

@Khozana:

jak to te gówniane parkometry APCOA, to one mają aplikację na komórki... ułatwia życie, nie trzeba się pieprzyć z tymi parkometrami.

Taa raz w tygodniu stajesz pod Lidlem i przez to zajmowac sobie miejsce w telefonie,dawać uprawnienia i wysyłać metadane wuj wie gdzie. Super pomysl
Wole juz podejsc do maszyny i wklepac numer
  • Odpowiedz
@6182: u nas te parkingi są już wszędzie, nie tylko pod marketami, a czasami muszę oblecieć kilka miejsc. Nie chce mi się drukować 2386827 bilecików, lenistwo. Wolę oddawać metadane ( ͡° ͜ʖ ͡°) grunt to wybór
  • Odpowiedz
@6182: To akurat mit wymyślony przez Dvoraka, układ QWERTY nie spowalnia pisania w angielskim. Tak samo nigdy nie było układu alfabetycznego. Pierwotnie układ ten miał w 1 rzędzie samogłoski, w 2 spółgłoski do połowy alfabetu, a w 3 druga połowa spółgłosek, ale w odwrotnej kolejności, potem klawisze były nieco mieszane w kolejnych wersjach maszyny i tak powstał ten układ w obecnej postaci. Jak się przyjrzysz, to do dziś są po
  • Odpowiedz
trudno zlokalizować te 2-4 literki z rejestracji jak się nie zna alfabetu

@RZM_4: Litery na klawiaturze wyszukuje się mechanicznie, bez myślenia która litera w alfabecie jest po której. Patrząc nagle na ABC nie jesteś w stanie tak szybko znaleźć liter jak do tego jesteś przyzwyczajony.
  • Odpowiedz
@tiritto: Alfabet nie jest tożsamy z układem. Alfabet jest tylko zbiorem liter, niczym więcej. Układ będzie już zbiorem liter ułożonych w konkretnym, ustandaryzowanym porządku. Nie ma czegoś takiego jak układ ABCD, z tego powodu na różnych maszynach będziesz miał inaczej, w zależności od rozmiarów klawiatury i jak sobie producent w głowie u----e:

A B C D
E F G H...

A B C D E F
  • Odpowiedz
@WillyJamess to samo w amazonie. Testuję w pracy aplikacje i różne inne rzeczy od Amazona i oni mają klawiaturę np w Fire Sticku abcd. Jak mam coś na niej pisać to szlag mnie trafia. Rozumiem, że każdy kraj ma inaczej, ale prosto byłoby zaimplementować kilka układów klawiatur, które by się zmieniały w zależności o wybranego regionu.
  • Odpowiedz