Wpis z mikrobloga

Chciałbym debatę o wieku emerytalnym. Taką jak x10 lat temu, dniami z ekspertami. Moim zdaniem wyrównać, ale są inne kwestie - czy podnosić wiek emerytalny czy zapraszać imigrantów by pracowali na nasze emerytury. Innego wyjścia nie ma (robotyka odpada;) #ekonomia
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Właśnie teraz uświadomił mi Pan, jak ważna jest służba zasadnicza (nie taka "zamordystyczna", tylko krótka).

@wojtek-m: Jedyne do czego by mnie to zachęciło to do braku powrotu z zagranicy. Wyjechałem tydzień po maturze i wróciłem dlatego, że mogłem to zrobić bez żadnego ryzyka, gdyby czekała tu na mnie żandarmeria za nieodsłużoną zasadniczą to bym przepadł Polsce na zawsze od takich pomysłów, a tak to chociaż odprowadzam te kilka tysięcy w podatkach co
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer Sorki, ale widać w poszczególnych krajach przewagę poszczególnych religii a i sama opozycja Polska za komuny, centralizowała się wokół kościoła katolickiego. Żołnierze "wyklęci" czasem atakowali prawosławnych, uważając ich za niepolaków (chyba Hubala tak robił). Kościół anglikański wziął się z chęci oderwania od wpływów papieskich itp. itd. Adolf też stworzył własny kościół. Nawet Napoleon powiedział, że gdyby religia nie istniała, to trzeba by było ją wynaleźć. Irlandczycy izolowali się od Anglików
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer
Przy okazji Francji jutro poszukam Panu dokumenty po sieci na jej temat, co do niespójności narodowej w okresie wojny (oglądałem dawno na yt). W gre Paradoxu jest ona ujęta nawet jako jeden z jej cech, ale nie o tym. Większość Francuzów uważa, że francja upada (koło 80%) taki był wynik pewnej ankiety. Tak do przemyślenia, zanim podążymy tą samą drogą.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer

Bardzo jest Pan wrażliwy na punkcie Francji. Nie sugerowałem jej podziału z powodu "multi-kulti", ten nastąpił wcześniej, bo Francja też była kiedyś Imperium (nawet Pan w kolejnym poście to sam napomniał), które upadło (podobnie jak Wielka Brytania). Dodatkowo, jak Pan sam przyznał, była podzielona politycznie (niech będzie, że nie " narodowo", chociaż pewnie też na upartego bym coś znalazł). Argumentuje Pan, że Francja w 1939r miała najsilniejszą armię lądową i
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer Nawet to było miłe (może poza tym 45+, jestem młodszy;). Generalnie wykop bawi, uczy wychowuje. Dzisiaj poznałem nowe słowo "Erystyka". XD
Szczerze, to nie wiem, czy jest sens dłużej dyskutować, bo w dużej liczbie rzeczy się zgadzamy, chociaż nie jestem takim optymistą co do " Boskiego " NATO, to niewątpliwie doceniam wartość bycia pod jego parasolem. Nie wiem też, czy związki partnerskie w przypadku osób lgbt nie są wystarczającą instytucją,
  • Odpowiedz