Wpis z mikrobloga

Chciałbym debatę o wieku emerytalnym. Taką jak x10 lat temu, dniami z ekspertami. Moim zdaniem wyrównać, ale są inne kwestie - czy podnosić wiek emerytalny czy zapraszać imigrantów by pracowali na nasze emerytury. Innego wyjścia nie ma (robotyka odpada;) #ekonomia
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matkaPewnegoMirka To raczej my będziemy pracować na emerytury emigrantów i social. Dlatego jak uzbieram pieniążki i już zrobią tą federalizację krajów Unii, to pojadę sobie do Anglii, tak jak nasze Kobiety.
  • Odpowiedz
Dlatego jak uzbieram pieniążki i już zrobią tą federalizację krajów Unii, to pojadę sobie do Anglii, tak jak nasze Kobiety.

@wojtek-m: Po co? Żeby być śmieciem z Europy Wschodniej u wielkiego pana Johna co ledwo skończył podstawówkę?

UK to było miejsce do zarabiania pieniędzy i nauki języka, a nie wymarzone miejsce do życia. Zwykli ludzie nienawidzą Polaków podobnie jak konfederaci Ukraińców w Polsce.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer Z rodziny parę osób tam pracowało, nigdy nie wspominali jakiś prześladowań.
Co do Ukraińców, to nic do nich specjalnie nie mam, ale jak ktoś nie chce bronić własnej ojczyzny, to dlaczego mamy mu dać obywatelstwo naszej?
Emigranci z np. Lampedusy, to nie jacyś meksykanie, czy chińczycy w USA, oni na nasze emerytury robić nie będą. Dodatkowo, z racji przewagi wśród nich mężczyzn, wskaźnik dzietności spadnie a populacja się sztucznie zwiększy.
  • Odpowiedz
Z rodziny parę osób tam pracowało, nigdy nie wspominali jakiś prześladowań.

@wojtek-m: A ja mieszkałem tam osobiście i zostałem pobity za bycie Polakiem ¯\(ツ)/¯

Co do Ukraińców, to nic do nich specjalnie nie mam, ale jak ktoś nie chce bronić własnej ojczyzny, to dlaczego mamy mu dać obywatelstwo
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer Przykro mi, że zostałeś pobity w UK za bycie Polakiem, ale znam osoby które tam mieszkają i nie mają problemów.
Co do Ukraińców, to ma wyjść (lub już wyszła) ustawa skracająca czas przyznawania obywatelstwa do 2 lat.
  • Odpowiedz
ale znam osoby które tam mieszkają i nie mają problemów.

@wojtek-m: No wiadomo że nie każdy, tak jak nie każdy Ukrainiec jest pobity czy atakowany, ale szczególnie na wykopie widać nagonkę na nich.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer

>ale znam osoby które tam mieszkają i nie mają problemów.

@wojtek-m: No wiadomo że nie każdy, tak jak nie każdy Ukrainiec jest pobity czy atakowany, ale szczególnie na wykopie widać nagonkę na nich.

Niewątpliwie są różne animozje historyczne, ale prawdziwym problemem jest tło ekonomiczno-polityczne. Dodatkowo wielu (nawet Polek) zaczyna zauważać, że są u nas traktowani jak obywatele lepszej kategorii (np.skrócone kolejki do lekarzy, większy social itp. itd) a
  • Odpowiedz
Niewątpliwie są różne animozje historyczne, ale prawdziwym problemem jest tło ekonomiczno-polityczne. Dodatkowo wielu (nawet Polek) zaczyna zauważać, że są u nas traktowani jak obywatele lepszej kategorii (np.skrócone kolejki do lekarzy, większy social itp. itd)

@wojtek-m: Kalka 1:1 z narracji brytoli - "Polacy wywożą kasę do domu i nie wspierają gospodarki lokalnej", "Polacy zajmują miejsca w NHS (taki ich NFZ)", "Polacy biorą socjal albo mieszkania z councilu (socjalne/z gminy)", "Polacy dostają
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer
P. S.
Autor postu sugeruje, że uchodźcy będą "płacili" na jego emeryturę. Gdyby tak było, to by obniżano wiek emerytalny a nie podwyższano - to pierwsze. Po drugie, jak sam napisałeś, import mężczyzn, pozwala tylko chwilowo opóźnić kompletne załamanie systemu, ale później go wręcz przyspieszy. Jedynym logicznym rozwiązaniem jest import kobiet, które chwilowo będą większym obciążeniem i reforma świadczeń socjalnych, związanych z polityką prorodzinną (np.dawać więcej młodym matkom i promować
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer

>Niewątpliwie są różne animozje historyczne, ale prawdziwym problemem jest tło ekonomiczno-polityczne. Dodatkowo wielu (nawet Polek) zaczyna zauważać, że są u nas traktowani jak obywatele lepszej kategorii (np.skrócone kolejki do lekarzy, większy social itp. itd)

@wojtek-m: Kalka 1:1 z narracji brytoli - "Polacy wywożą kasę do domu i nie wspierają gospodarki lokalnej", "Polacy zajmują miejsca w NHS (taki ich NFZ)", "Polacy biorą socjal albo mieszkania z councilu (socjalne/z gminy)", "Polacy dostają
  • Odpowiedz
Autor postu sugeruje, że uchodźcy będą "płacili" na jego emeryturę. Gdyby tak było, to by obniżano wiek emerytalny a nie podwyższano - to pierwsze.

@wojtek-m: Błąd.

Brak napływowych pracowników = brak emerytur (bo nie będzie nas stać na ich waloryzację)
Napływowi pracownicy = podwyższony wiek emerytalny i
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer Faktycznie, podałem zły argument,co do wieku emerytalnego. Tu mnie Pan ma. ;)
Paradoksalnie co innego miałem na myśli a zupełnie uprościłem i wyszło jak wyszło. Przepraszam. Bardziej mi chodziło o ciągły wzrost świadczeń socialnych powiązanych z emigracją i małym wskaźnikiem zatrudnienia, poza emigrantami europejskimi (oraz generalnie rozdawnictwem pieniędzy). Więc imho wychodzi bardziej na minus, niż na plus w imię "humanitaryzmu". Ale mniejsza z tym.
Co do Ukraińców to przyznaje panu
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer
P. S.
Mam dla Pana naprawdę coraz więcej szacunku, po tym jak nie zaczął Pan krzyczeć, że "konfederacja chce zrobić z kobiet pojemniki na dzieci", bo żadna konstruktywna krytyka w polityce prorodzinnej, poza bezcelowym rozdawnictwem, tak się właśnie kończy. :(
  • Odpowiedz
Bardziej mi chodziło o ciągły wzrost świadczeń socialnych powiązanych z emigracją i małym wskaźnikiem zatrudnienia, poza emigrantami europejskimi (oraz generalnie rozdawnictwem pieniędzy). Więc imho wychodzi bardziej na minus, niż na plus w imię "humanitaryzmu". Ale mniejsza z tym.

@wojtek-m: No ok, jestem za tym żeby nikomu nie dawać pieniędzy w imię humanitaryzmu, zgoda. Ale nie ma tu żadnej preferencji.

Co do Ukraińców to przyznaje panu rację w sprawie zatrudnienia, spora część pracuje,
  • Odpowiedz
Mam dla Pana naprawdę coraz więcej szacunku, po tym jak nie zaczął Pan krzyczeć, że "konfederacja chce zrobić z kobiet pojemniki na dzieci", bo żadna konstruktywna krytyka w polityce prorodzinnej, poza bezcelowym rozdawnictwem, tak się właśnie kończy. :(

Odpowiedz

@wojtek-m: Spoko, nie zgadzam się z tobą w kategoriach segregacji narodowo-etnicznej, ale jak najbardziej zgadzam się z tym że nie da się utrzymać państwa w sytuacji braku dzieci.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer Bardzo przyjemniej mi się z Panem rozmawia. :) Fakt, że mam trochę inny punkt widzenia, ale generalnie jest pan osobą trzeźwo myślącą i próbującą wytłumaczyć rozmówcy swój punkt widzenia. Nie chodzi o jakiś rasizm (jeśli tak Pan o mnie myśli), tylko o jakąś spójność narodową, np. nie mam nic przeciwko Żydom, którzy czują się Polakami a nie Izraelitami i gotowi byli by za Polskę walczyć i podobnie z innymi nacjami
  • Odpowiedz
Nie chodzi o jakiś rasizm (jeśli tak Pan o mnie myśli), tylko o jakąś spójność narodową, np. nie mam nic przeciwko Żydom, którzy czują się Polakami a nie Izraelitami i gotowi byli by za Polskę walczyć i podobnie z innymi nacjami (mogą być nawet czarni)

@wojtek-m: Rozumiem zalety spójności narodowej, ale niestety fakty są takie że niską dzietnością przez 30 lat sami skazaliśmy się na imigrantów. Możemy teraz jedynie wybrać czy
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer W sumie, to z żalem muszę Panu przyznać rację. Właśnie teraz uświadomił mi Pan, jak ważna jest służba zasadnicza (nie taka "zamordystyczna", tylko krótka). Nie czujemy już, jako obywatele, obowiązku bronić swojego kraju, ani też bronić kogoś, bo płacimy Policji, chcemy żeby wszystko kraj robił za nas, za nic nie czujemy odpowiedzialności. Jedyny zryw, w którym ostatnio pokazaliśmy postawę obywatelską, to wybory. Czy rodzic, który nie czuje odpowiedzialności, wobec swojego
  • Odpowiedz