Wpis z mikrobloga

• 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie genialny naukowiec

@Atreyu: Osobiście nigdy nie słyszałem, aby ktoś mówił o Musku jako naukowcu. Natomiast odkąd pamiętam bawią mnie ludzie, którzy czerpią jakąś satysfakcję z obalania twierdzeń ("Musk nie jest genialnym naukowcem!"), które wyłącznie w celu ich obalenia sami wymyślają. Co ciekawe, zjawisko stosunkowo rzadko występuje poza Internetem, choć to właśnie w Internecie jest najbardziej oczywiste, że obalane stwierdzenie nie padło wcześniej w dyskusji.
  • Odpowiedz
@Atreyu: Szkoda że odpowiadasz na wybrane, mało istotne komentarze, a nie te z konkretnymi informacjami. Wychodzi że jesteś zwykłym trollem
  • Odpowiedz
@owynek: po prostu wiem że wystarczy czasem powiedzieć niewygodną prawdę, by zdenerwować facetów (nigdy wśród fanów muska nie ma kobiet - dlaczego?) z kościoła elona muska. Nawet - po prawie 14 latach pisania tego samego - mam stworzony profil psychologiczny typowego fana: niedoceniany w życiu mężczyzna między 20-40 lat, fan nowinek technicznych, nieposiadający tesli na własność, często po studiach ale bez dobrze płatnej pracy

Nie jestem trollem, nie piszę nieprawdy,
  • Odpowiedz
No chyba że uważacie że pomysł aby wstawić 1000koni do cywilnego auta za pół miliona i przypilnowanie aby ten pomysł stał się rzeczywistością to marketing

@zibizz1: jeżeli piszesz że jego osiągnięcia polegają na "przypilnowaniu", to niewiele wam potrzeba żeby ktoś wam zaimponował

To taki coach wizjoner

Też widzę zbieżność ze wszelkiej maści coachami tutaj, ale raczej w tym negatywnym świetle, jak łatwo sprawić żeby być dla kogoś bezrefleksyjnym autorytetem
  • Odpowiedz
@Atreyu
Nie czepiaj się słówek bo to pokazuje że z całej wypowiedzi umiesz odnieść się tylko do 1%.
Nie pisałem o jego osiągnięciach.
Nie szufladkuj i nie wkładaj mnie do koszyka z innymi pisząc "wam", kierowales tekst do mnie więc nie jestem liczba mnogą.
Nie wchodz na personalne kwestie stwierdzając ile mi czego potrzeba bo nic na ten temat nie wiesz.
Nie imponuje mi ten koleś, uważam że to chory człowiek
  • Odpowiedz
@Atreyu
Absolutnie nie umiesz prowadzić dyskusji. "Eee za trudne nie będę odpisywał"

Tak, coach to miało być negatywne ale skuteczny w tym jest trzeba przyznać.
  • Odpowiedz
Isaacsona

@gonzo91: Może Cię zainteresuje, że autor nowej biografii Muska udzielił parę dni temu wywiadu Lexowi Friedmanowi – podcast jest już dostępny. Isaacson dzieli się m.in. kilkoma historiami z książki ale też swoimi doświadczeniami z setek godzin spędzonych z Muskiem.
  • Odpowiedz
@GokuMK: Musk otwarcie przyznaje, że właśnie w nawiązaniu do tej sceny z dyktatora kazał zrobić czubek bardziej pointy, ponieważ a) uznał to za zabawne i b) Starship wygląda dzięki temu trochę lepiej.
  • Odpowiedz
@texas-holdem:

(…) mam przeczucie, że będzie się z niej można dowiedzieć wielu naprawdę nowych rzeczy, które nie ujrzały światła dziennego wcześniej. Walter długo towarzyszył Muskowi w jego codziennej pracy (…).

Zapewne tak, tylko skąd wiemy, że te fakty biograficzne nie były wcześniej przedmiotem "uzgodnienia" podobnie jak przebieg w samochodzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)? Ten sam biograf jest w centrum kontrowersji ze Starlinkiem, najpierw ogłosił jedną rzecz,
  • Odpowiedz
@Manah: Nie "wycofał" tylko doprecyzował, bo (oczywiście) media zastosowały skwapliwie wygodne dla własnych narracji interpretacje. W ogóle mam już prawie 50% przeczytane i widzę, że od premiery 2/3 clickbaitowych nagłówków powołuje się na jakąś wyrwaną z kontekstu książki informację, by pokazać Muska w jak najgorszym świetle (typu "były współpracownik zarzuca Muskowi coś tam"), choć całość przytaczanej przez Waltera historii danego rozmówcy (np. byłego pracownika) ma najczęściej totalnie inny wydźwięk niż
  • Odpowiedz
@texas-holdem: Według Isaacsona informacja pochodzi z pierwszej ręki od Muska, tłumaczy się, że źle ją zrozumiał. W każdym razie wtrącam swoje trzy grosze do tego trochę już nieświeżego tematu, ponieważ w kontekście ukraińskich ataków na Sewastopol pojawia się na Wykopie narracja, że w tej okolicy Starlink nigdy nie działał, kiedy wszystko wskazuje na to, że było odwrotnie. Ani Musk ani Isaacson temu nie przeczą. Dopiero w pewnym momencie pojawił się
  • Odpowiedz
@texas-holdem: Do około września 2022 Ukraińcy używali dronów morskich namierzanych Starlinkiem do ataków m.in. na Sewastopol, dopiero później przestało to być możliwe. Teraz Isaacson wygadał się w wywiadzie, że Fedorow pokazał Muskowi jak wyglądają te łodzie.
  • Odpowiedz