Wpis z mikrobloga

Lukardio - It' s over dla juniora

https://crn.pl/aktualnosci/wstrzas-na-rynku-pracy-...

źródło: Screenshot_2023-09-06-11-55-41-94_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12

Pobierz

its over dla juniorow?

• Tak 28.7% (49)
  • Jeszcze jak 29.8% (51)
  • Raczej tak 8.8% (15)
  • Raczej nie 11.7% (20)
  • Nie 11.7% (20)
  • Nie wiem / nie mam zdania 9.4% (16)

Oddanych głosów: 171

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lukardio: zawsze tak samo było, że junior w IT miał problem żeby dostać pracę. Przez ostatnie 2 lata może się zmieniło, chociaż tak naprawdę to nie wiem, bo juniorów nie zatrudnialiśmy. Natomiast po prostu wszystko wróciło do normy sprzed 2020 roku.
  • Odpowiedz
niestety. Pozostaje praca za darmo przez pół roku / rok i klepanie projektów innym, żeby się wkręcić w branżę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Davidozz: Dawniej każdy zaczynał od praktyk lub stażu i nie było w tym nic dziwnego. Sam w pierwszej pracy zarabiałem 1600zł miesięcznie jako stażysta i dopiero po awansie na juniora zacząłem zarabiać sensowne pieniądze (3200zł).
Jeszcze kilka lat temu to było normalne, teraz
  • Odpowiedz
Problemem jest to, że coraz mniej firm oferuje staże i praktyki, a jeśli już to tylko dla studentów informatyki i to tylko w okresie wakacyjnym.

@damienbudzik: myślę, że jest to spowodowane zmianami w rynku. Kiedyś gros firm to były duże korpo albo duże kobyłby napisane w in-house technologiach. Do takich projektów potrzeba dużo tanich juniorów, bo i tak twoja główna siła jako programisty polegała na wiedzy tego co się dzieje
  • Odpowiedz
@Lukardio: skoro się boją, że juniorzy uciekną to powinni im robić okres próbny 3 miesiące i jak taki junior się sprawdzi to potem podpisuje lojalke na 2-3 lata do czasu stania się midem

Wilk syty i owca cała - lojalka na 2-3 lata za śmieszną kasę i łatwo będzie rozpoznać, kto jest z pasji a kto dla kasy, prawda? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡°
  • Odpowiedz
@damienbudzik: w pierwszej pracy dostawałem 800 zł / miesiąc. Brutto. Jakieś 20 lat temu. Raczej niewiele się nie zmieniło. Po 3 miesiącach miałem już 3x więcej, a drugiego juniora przyjętego razem ze mną zwolnili bo się okazało że nie umiał nawet pętli for napisać. Generalnie zawsze działało to tak że najpierw pensja była słaba a potem była korygowana, czasem wielokrotnie w górę jeśli kandydat okazał się dobry.

Możliwe że teraz
  • Odpowiedz