Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Co się robi na stażu i jak dobrze wypaść? Co to jest "kultura biurowa" ?

Dostałem się na staż z UP z jakiegoś projektu dofinansowanego z UE i postanowiłem przyjąć tą ofertę bo już mam dość pracy w montowniach, sortowniach i fabrykach. Problem jest taki, że nigdy w życiu nie pracowałem w tego typu środowisku biurowym (wcześniej sortownie inpost, fabryki 12h to samo całą zmianę bez rozmowy z ludźmi tylko przerwa na palenie i stołówka). Mam więc kilka pytań dla osób co są obeznane z tym środowiskiem:

O czym się tam rozmawia jak nie ma co robić? Z kim można żartować a z kim nie? Kto wyznacza Ci zadania i czy całą zmianę robisz to samo czy cały czas coś innego? Czy kierownik zmiany kontroluje stażystów czy oni są łagodniej traktowani? Co robić jak nie będzie się czegoś umieć robić to na siłę próbować czy ryzykować i przyznać się do niewiedzy? W biurach są jakieś normy do wyrobienia godzinowe i premie czy robisz tyle ile Ci się uda?

Ogólnie na co musze się przygotować w porównaniu z pracą w fabryce i sortowni? Branża to gospodarka przestrzenna, projektowanie środowiskowe i plany gospodarcze.
#pytanie #pytaniedoeksperta #praca #pracbaza #korpo #korposwiat #januszex #studbaza

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Najlepiej upatrz sobie ktoś kto w twoim biurze jest kontaktowy, mów, że jesteś zielony ale chętny do nauczenia.

Oczywiście pytaj, czy się nie narzucasz, ale jak znajdziesz osobę która cię wprowadzi do zespołu to jest bardzo dobrze.

Pamiętaj o etykiecie. Warto że jeśli jakieś zadania się powtarzają to weź zeszyt i sobie zapisz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: biuro jak biuro ;)
1. umyj się i wyczyść paznokcie, wyglądaj schludnie. nie musisz od razu wkładać gajera, starcza jeansy i polo
( chyba ze to jakaś p------a firma i gajer obowiązkowy ) - zorientujesz się 1 dnia..

2. przywitaj się ze wszystkimi na kogo wpadniesz , czesc jestem nowy na stażu bla bla bla nazywam
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli cię wybrali na ten staż to jednak coś musisz mieć wspólnego z tematem zakładu. Każdy zakład się od siebie różni, ciężko powiedzieć jaka tam jest hierarchia i kto ci będzie dawał zadania.
Są dwa rodzaje organizatorów staży - tacy co chcą mieć jakiegoś wyrobnika za darmo, nie wiem: żeby nosił dokumenty między pokojami, kserował, drukował, przepisywał. Nie dopuszczą cię do poważniejszych spraw, w nic cię nie będą wtajemniczać.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Rób swoje sumiennie, bądź uśmiechnięty i życzliwy. Współpracownicy sami będą zagadywać jeśli są bardziej towarzyscy i z tymi łap kontakt. Jak znajdą się wspólne tematy to potem już jakoś pójdzie. Ja np. gadam często o pierdołach typu, że sobie kupiłem na promce tanio buty, albo o kuchni. Jak załapiesz kontakt to samo pójdzie.

• Odpowiedz