Wpis z mikrobloga

A taki sok nie dość że jest dobry, to jeszcze ma większość substancji odżywczych surowych owoców.


@Kochanek_Wielkiej_Niedzwiedzicy: Ciągle nadmiar cukrów. Piłem soczki z 10 lat bo myślałem, że zdrowe - a teraz problemy :/
Zobacz, co doktor Bartek Kulczyński albo inni mówią. "Soczki" to jedna z popularnych pułapek.
  • Odpowiedz
@bialy100k: @rtone no to powinno być oczywiste, że taki sok ma swoją dawkę kcal.

Pod tym względem najlepiej jest kontrolować ilość kcal aplikacjami typu fitatu czy inne dietetyczne, bo człowiek często przez głupie podjadanie czy podpijanie czegoś może dobić kilkaset, czy nawet ponad tysiąc kcal dziennie.

Z tą zdrowotnością chodziło mi tu o wszystkie składniki mineralne i witaminy. Przy tłoczeniu i pasteryzowaniu większość z
  • Odpowiedz
Pod tym względem najlepiej jest kontrolować ilość kcal aplikacjami typu fitatu czy inne dietetyczne


@Kochanek_Wielkiej_Niedzwiedzicy: Mniej wygodnie, częściowo trzeba wpisywać - ale dużo więcej informacji - Excel :) Dzięki temu wiem co, ile jadłem. Używałem tak przez pół roku. Zrzuciłem ze 101 do 81kg. Teraz muszę powtórzyć, bo trzeba zrzucić 3 kg.
  • Odpowiedz
@maegalcarwen: nie pisałem, że takie soki to jakiś cudowny lek, ale mając do wyboru napicie się takiego soku, albo innego słodkiego napoju, taki sok jest dużo lepszy.

Jabłka mają udowodniony pozytywny wpływ na mózg, serce i układ odpornościowy, a także obniżają ryzyko nowotworów, bo oprócz witamin i minerałów mają też polifenole, czyli antyoksydanty.

Wiadomo, nie będzie widać tego od razu, ale jak postawisz obok siebie dwóch takich samych ludzi, między
  • Odpowiedz
@bialy100k: ja używam fitatu, bo tam jest też skaner kodów kreskowych od razu i mogę sobie prosto kopiować całe posiłki czy dni na inne daty.

No ale nie ma co ukrywać, że uczciwe mierzenie kcal przy redukcji to podstawa, ważniejsza nawet od ćwiczeń. Sam kiedyś myślałem, że mam złe geny, bo na siłkę chodziłem i biegałem i schudnąć nie mogłem, a potem jak uczciwe zacząłem liczyć, to wychodziło, że tu
  • Odpowiedz
@assninja: błonnik możesz sobie kupić i jeść łyżką, a potem popić sokiem XD

No i oczywiście to brednie, że to sam cukier, bo taki sok poza błonnikiem ma prawie te same wartości co owoc.

Cukru w sokach i owocach boją się ci, co nie ogarniają liczenia kcal, bo przejadać się kalorycznie możesz każdym jedzeniem, nie ważne jak zdrowym.
  • Odpowiedz
Z tą zdrowotnością chodziło mi tu o wszystkie składniki mineralne i witaminy. Przy tłoczeniu i pasteryzowaniu większość z tego zostaje.


@Kochanek_Wielkiej_Niedzwiedzicy: problemem tutaj jest Indeks Glikemiczny. Jabłko ma to samo + błonnik. który działa tutaj jak inhibitor (spowalniacz) trawienia i wchłaniania tego cukru. Bez niego dostajesz strzała cukrowego i zarzynasz sobie trzustkę.

Nie "naprawisz" tego dojadając błonnik, jak wyżej
  • Odpowiedz
@assninja: widać, że uja wiesz i o dietetyce i o zdrowiu, skoro piszesz takie głupoty XD

Dla sylwetki nie ma znaczenia, czy przyjmiesz 200 kcal w owocach czy w szklance soku, a jak zeżresz cały talerz owoców to przyjmiesz więcej kcal niż pijąc szklankę soku XD

A to, że ludzie źle znoszą upały może wynikać też z małej ilości ruchu i słabego układu krążenia, który z tego wynika.
  • Odpowiedz