Wpis z mikrobloga

  • 0
@Tylko_noc wchodzisz na jego stronę i od razu wiesz jakie ma wykształcenie, przecież nie ciśnie że jest doktorem nauk medycznych. gość opowiada o tym na czym się zna czyli o jedzeniu.
ma tytuł doktora więc tytułuje się doktorem.
  • Odpowiedz
Z tą zdrowotnością chodziło mi tu o wszystkie składniki mineralne i witaminy. Przy tłoczeniu i pasteryzowaniu większość z tego zostaje.


@Kochanek_Wielkiej_Niedzwiedzicy: Większość ze śladowych ilości to wciąż śladowe ilości. Szklanka (200 ml) świeżego soku jabłkowego zawiera:
0,042 mg Wit B6 (4% RWS); 0,034 mg Wit B2 (3% RWS); 0,146 mg Wit B3 (1% RWS); 0,036 Wit B6 (2% RWS); 20,6 mg Wit C (23% RWS); 3,6 mg Choliny (1% RWS); 16 mg
  • Odpowiedz
Ponieważ w soku jest tylko kilka procent polifenoli zawartych w pulpie oraz skórce. A do tego, nawet ta skromna frakcja polifenoli która została, ulega szybkiej degradacji.


@Mirkosoft: a jak to wygląda w przypadku soku z jagody kamczackiej? Tam tego jest w opór. Suszone wypadają lepiej? Od czego zależy tempo i stopień degradacji?

Większość ze śladowych ilości to wciąż śladowe ilości.


@Mirkosoft: ale przecież mówili, że... ( ͡°
HansLanda88 - >Ponieważ w soku jest tylko kilka procent polifenoli zawartych w pulpie...

źródło: da8

Pobierz
  • Odpowiedz