Wpis z mikrobloga

Nazwijcie mnie socjalistą debilem, ale jednak powinno być jakieś ograniczenie na to ile ktoś posiada nieruchomości lub jakiś spory podatek od tego... Sytuacja w której jeden ma kilkanaście mieszkań w takiej Warszawie i sobie na tym biznes opiera, a inny człowiek nie może niczego kupić, a jak już coś znajdzie to cena 1 milion złotych za mieszkanie na Białołęce lub innym Wawrze nie jest normalna i wymaga ukrócenia.

#nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #warszawa #kredythipoteczny
  • 204
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jednak powinno być jakieś ograniczenie na to ile ktoś posiada nieruchomości lub jakiś spory podatek od tego... Sytuacja w której jeden ma kilkanaście mieszkań w takiej Warszawie i sobie na tym biznes opiera

@FedoraTyrone: No i jak chciałbyś wprowadzić takie ograniczenie?

Każdy max 3 mieszkania? Podatek od więcej niż 3 mieskań?
- rozdzielność majątkowa z żoną to już można 6, na matke/ojca/syna/córkę i wychodzi kolejne
  • Odpowiedz
flipowanie na biletach na koncert np. Young Leosi jest oficjalnie zakazane, ale na rynku mieszkaniowym można bez problemu

@meister_chlepka: sam nazwałeś to "rynkiem mieszkaniowym", więc czego się spodziewasz?
  • Odpowiedz
Tak jak na ogół popieram wolny rynek, tak zawsze będę uważał, że w temacie rzeczy absolutnie niezbędnych do życia - żywności, mieszkań, leków i opieki zdrowotnej, wody i energii dla obiorców prywatnych powinny być rozwiązania które skutecznie zabraniają lichwiarskiemu wyzyskowi konsumentów tych dóbr. W końcu tak samo można robić "piniondz" na samochodach, ajfonach czy innych luksusach albo powierzchni biurowej jak i na mieszkaniach czy jedzeniu - nie trzeba przy tym krzywdzić ludzi,
  • Odpowiedz
@saviola7: za mieszkanie w jakichś normalnych dzielnicach może i mało, ale nie na obrzeżach obrzeży

Tobie się po prostu wydaje że milion to dużo. Koszt budowy domu jeszcze niedawno dało się zamknąć w 500k, teraz to już 1kk i to za dom bez jakichś fajerwerków. Dlaczego skoro ceny domów i budowy domów ogólnie poszły w górę bardzo mocno - Ty oczekujesz, że kupisz sobie mieszkanie - warto podkreślić że w stolicy - za mniej niż milion?

Przecież zawsze możesz się przenieść jak już ktoś wspomniał do Piaseczna, może do Radomie, gdzieś tam jest też Grodzisk Mazowiecki i pewnie mieszkania są znacznie
  • Odpowiedz
Skoro place za przesyl i mam Fotowoltaika, to czemu nie mogę sprzedawać prądu w tej samej cenie co elektrownia?

Bo robisz prąd tylko kiedy świeci słońce, nie zobowiazujesz się do żadnej stabilności dostaw i jedynie dorabiasz rekreacyjnie. Zawodowa energetyka musi kontrolować swoją produkcję, być zawsze w gotowości i zatrudnia masę ludzi żeby to było w ogóle możliwe.

Dlaczego muszę palić gazem a nie tanim ekogroszkiem jak mi zimno? Bo gaz dostarcza państwo i ono może mnie łupić?

1)
  • Odpowiedz
  • 0
@FedoraTyrone W Niemczech jest tak, że jak sprzedaż mieszkanie nie płacisz od tego podatku dochodowego jak przez X lat go nie sprzedaż (trochę jak u nas z mieszkaniem po spadku). Więc to trochę ogranicza zaglowanie mieszkaniami
  • Odpowiedz
@cichy-spokojny-grzeczny: Piszesz, że to podatek katastralny płaci końcowy odbiorca, a podatek od obrotu nieruchomościami kto przepraszam zapłaci? Przecież zapłaci go Mirek co się zakredytował na 30 lat. Lepszym rozwiązaniem jest uatrakcyjnienie innych form inwestowania żeby filpperom się nie opłacało w to bawić bo jakby nie było to wcale nie jest taki prosty biznes, trzeba to mieszkanie znaleźć w atrakcyjnej cenie, chociaż trochę podnieść jego standard i potem jeszcze sprzedać. Zniesienie
  • Odpowiedz
@frequenttraveler: i kto będzie decydował jaki rynek wymaga regulacji? Powinniśmy wyregulować rynek luksusowych aut? Wakacje all inclusive są za drogie? Luksusowe zegarki są za drogie? Idź i kup mieszkanie w Nowym Dworze Mazowieckim, jak cię nie stac na Warszawę i tyle. Jak cię nie stać na ferrari to kupujesz hyundaia i tu jest tak samo. Jeszcze kilka lat temu gówno zarabiałem, a i tak stać mnie było na kredyt na
  • Odpowiedz
@FedoraTyrone: a kto Ci każe mieszkać w Warszawie? Są miejsca tańsze i droższe do życia. Wszędzie tak jest na świecie. Wyobraź sobie ze większości mieszkańców Londynu, NY czy Zurichu nie stać na zakup mieszkania. Polska jest wciąż relatywnie tania jeżeli chodzi o nieruchomości. Jak chcesz tanie mieszkanie to się wynieś pod Warszawę, albo do mniejszego miasta.
  • Odpowiedz