Wpis z mikrobloga

@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: latami kazali rozdzielać twierdząc, że zakręcone nakrętki są problemem i właśnie nie da się ich łatwo przetworzyć, a osobno jest spoko. Musieli już dawno widzieć jaka jest skuteczność. Więc albo ściemniali wcześniej albo teraz.

No i akurat to nie działało. Ostatnie lata pokazały, że mało nakrętek trafia do recyklingu a większość do tzw. frakcji nie sortowanej i leci z dymem albo zalega na wysypiskach. Gdy butelka trafi w całości do
Musieli już dawno widzieć jaka jest skuteczność. Więc albo ściemniali wcześniej albo teraz.

@wkto: Myślę, że po prostu gadasz bzdury jak typowy janusz.

Cały czas idea była taka, żeby nakrętki poddawać recyklingowi. Z racji tego, że są drobne i trudno to zrobić były zbiórki. Skuteczność była niska, ale i tak trafiało ich więcej do recyklingu niż bez zbiórek. Problem w tym, że w ostatnich latach skuteczność tych zbiórek poleciała na łeb
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: nie chodzi o zbiórki tylko proces recyklingu. Dotychczas odkręcanie zakrętek było obowiązkowe, miały trafić do żółtego pojemnika osobno, rzekomo tak było łatwiej je przetworzyć oraz priorytetem były odkręcone butelki żeby mogły być dokładnie zgniecione przez maszynę, aby zajmowały mniej miejsca w przewozie.
rzekomo tak było łatwiej je przetworzyć

@wkto: Bo łatwiej przetworzyć. Frakcje nie są połączone i łatwiej je oddzielić od siebie. No ale gdyby ludzie wyrzucali do plastików nakrętki a nie gdzie popadnie to by nie trzeba wprowadzać tych przepisów. Jak widzisz nawet na wykopie u osób młodych jest tendencja, że "w dupie to mam nakrętki wyrzucam gdzie popadnie lub do zmieszancyh" więc już lepiej jest żeby były po prostu połączone. Wtedy
@bottomless_pit_supervisor: No i tu się mylisz bo daleko mi do bycia prawicowcem czy lewakiem. Natomiast nie daleko mi do czytania twoich głupot i obnażania twojej debilnej logiki. Jesteś zwyczajnie szkodliwym społecznie typem to jedno bo takich ludzi jest dużo. Sęk w tym, że próbujesz jeszcze racjonalizować swoje głupoty i nawet nie widzisz jak niedorzeczny jesteś.

A prawda jest taka, że twoje zachowanie jest takie samo jak patusów którzy śmiecą w lesie.
nie ma mozliwosci wiekszej platnosci za nie sortowanie smieci jest tylko jeden cennik.

@laminio: W niektórych gminach można zadeklarować niesegregowanie i płaci się więcej. Dodatkowo w większości gmin w przypadku domów prywatnych możesz zwyczajnie zdecydować się na brak segregacji bo nie musisz podpisywać umowy z przedsiębiorstwem które zapewnia gmina (choć większość to robi bo to korzystniejsze rozwiązane). Tak czy inaczej jeśli nie masz możliwości niesegregowania płacisz za segregowane to masz segregować.