Wpis z mikrobloga

Chciałbym kupić sobie teleskop. Chciałbym się zmieścić w granicach 1000-1500zl. Nigdy nie miałem teleskopu. Głównie używał bym go do obserwacji obiektów w mieście.
Co będę wstanie zaobserwować takim teleskopem? Czy w ogóle będę mógł zaobserwować jakieś ciekawe rzeczy np. z mojego balkonu?
Czy jest ktoś w stanie też polecić jakiś teleskop, albo powiedzieć na co zwracać uwagę przy zakupie takiego sprzętu?
#teleskop #astronomia #kosmos
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mdlejtecole: Skąd planujesz obserwować (balkon, ogródek)? Masz samochód do okazjonalnych wyjazdów pod ciemne niebo?

Z miasta można bez problemu oglądać obiekty Układu Słonecznego, zanieczyszczenie światłem nie wpływa na ich widoczność. Obecnie po północy widoczne są Jowisz i Saturn, w najbliższych tygodniach okno widoczności będzie się przesuwać w kierunku godzin wieczornych. Istnieje też kilka jasnych obiektów głębokiego nieba (np. mgławice M57, M27, kilka galaktyk i gromad kulistych), ale ich wygląd pod
  • Odpowiedz
  • 0
@namrab: nie wiem, co dokładnie chciałbym oglądać, ale fascynuje mnie kosmos i wydaje mi się, że mnie to wciągnie. Galaktyki wydają się czymś ciekawym. Mam samochód i możliwość wyjazdu za miasto ;)
  • Odpowiedz
5000 pln musisz mieć, a i to już kupisz używane

@juan-populista-liberalez: Tu już trochę odleciałeś

@mdlejtecole Dla początkującego wystarczy teleskop o średnicy 6" czy 8" , a tu już spokojnie zmieścisz się w budżecie 1500-2000 PLN. W tej cenie mógłbyś też kupić używany sprzęt dobrej jakości wyposażony w mechanizm prowadzący.

Naprawdę nie ma sensu, aby początkujący miłośnik inwestował na starcie w tak drogi sprzęt jak próbował namówić Cię przedmówca.
  • Odpowiedz
@mdlejtecole: Na pewno teleskopy Sky Watcher są w dość dobrej jakości w stosunku do ceny, ale myślę, że dużo więcej mogą ci pomóc o wiele bardziej doświadczeni obserwatorzy, jak właśnie namrab
  • Odpowiedz