Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@famir96:

Współczuję Ci tak szczerze. Mi się dwa razy w życiu trafiło jeszcze gorzej niż Tobie, bo miałem Team Leaderów co robili mobbing/micromanagement. np. jeden rzucał kur w*mi w stosunku do pracowników w sposób agresywny, stwarzający presję.

Rada, ale taka rada to po prostu nie przedłużać okresu próbnego i nie wpisywać tego do CV, ewakuuj się jak najszybciej. Tego osobnika nie zmienisz, a jedynie będziesz toczyć jakieś wojny, tym bardziej
  • Odpowiedz
@famir96: Podaj konkretny przykład rzeczy, która mu się nie spodobała. Może Twoje rozwiązania są niepotrzebnie zamotane i nie jesteś w stanie tego dostrzec?

Jeśli ktoś co chwilę myśli że "wszyscy wokół mnie to debile" to zwykle się myli.
  • Odpowiedz
@famir96: a nie możesz tego skonsultować z jakimś architektem albo kimś kto jest wyżej? Ja jak byłem na stanowisku tech lead i ktoś się mocno ze mną nie zgadzał to braliśmy jakiegoś deva wyżej ode mnie i po prostu dyskutowaliśmy nad rozwiązaniem rozważając plusy i minusy i wtedy we 3 podejmowaliśmy decyzję
  • Odpowiedz
mów o tym głośno na retro.

@WyjmijKija: Kiedyś pewien manager powiedział mi że Retro dla pracownika ma być swego rodzaju upustem emocji, wyrzuceniem z siebie złości czy żalu. Z psychologicznego punktu patrzenia ma to na celu ulżyć pracownikowi co dwa tygodnie i dać mu wrażenie "że ma wpływ", "że coś zmienia". Po chwili się uśmiechnął lekko podnosząc kąciki ust i spoglądając na mnie z pochyloną głową zadał pytanie - "Myślisz,
  • Odpowiedz
@famir96: to jest toksyczne, mozna sobie w zarcie przeklnac, ale nie w ramach zawodowych. Opowiedz jak u ciebie wygladaja jego pomysly i czy rzeczywiscie tylko lead robi review? Moze jednak gdzies w twoich rozwiazaniach jest jakis haczyk ktory nie jest odpowiedni dla zespolu? :P

Kiedyś pewien manager powiedział mi że Retro dla pracownika ma być swego rodzaju upustem emocji

@exori_vis ja wlasnie na retro zawsze podnosilem co mi sie
  • Odpowiedz
@famir96 Pewnie jesteś jednym z tych typów co myśli że jest najmądrzejszy a typ ogarnia całokształt projektu, ma więcej doświadczenia i po prostu wie lepiej od ciebie - i to cie boli
  • Odpowiedz
code review i poprawki trwają 2 dni bo ma być tak jak on chce.

@famir96: U mnie czasami CR trwa dwa dni. Szczególnie jak padają propozycje, żeby coś przerobić. I nikt nie ma o to pretensji, jeśli to ulepsza kod. Po prostu się siada i robi coś kolejny dzień. Logujesz 8h, przecież tobie za te 8h nad tym i czy kolejnym zadaniem płacą tak samo, a nie od ilość zrobionych
  • Odpowiedz
Na comiesięcznych 1vs1 mówi "ja Ci nie będę mówił jak masz pracować i dostarczać kod bo masz już swoje lata", a chwilę po spotkaniu mówi, że jemu to się nie podoba. No #!$%@?. Wysyłam rozwiązanie kolegom z branży bo przez chwilę zwątpiłem, że może to ja się uwsteczniam ze skillem i czytam od nich "on jest jebnięty? / To nie ma sensu przecież".

@famir96: Byc moze za konkretnym rozwiazaniem, niekoniecznie
  • Odpowiedz