Wpis z mikrobloga

Jak widzę wykopków, którzy nie mają pojęcia o prowadzeniu biznesu, albo o gospodarce, ale podniecają się, że #polska jest na 22 czy innym miejscu top największych gospodarkach wg MFW, to spadam zawsze z fotela. Podobnie jak niskie bezrobocie w Polsce nie jest owocem dobrego gospodarowania, tylko armii ludzi zatrudnionych w budżetówce, rzeszy rencistów i emerytów oraz wymierania Polaków (na rynek pracy wchodzi mniej ludzi, niż ucieka na emeryturę), tak samo jest z PKB. Pompują go głównie wielkie korporacje, które prawie nie płacą w Polsce podatków przez co normalny Polak nic nie ma z tego "bogactwa". Jak zwykle korpo idealnie dograły się do socjalistycznej kasty (i państwowych molochów), która w tym czasie niszczy polskich przedsiębiorców. Wincyj władzy w rękach kilku towarzyszy i prezesów korpo. Brawo #!$%@? wy...

#bekazpisu #bekazlewactwa #finanse #gospodarka #konfederacja
Pobierz jobless - Jak widzę wykopków, którzy nie mają pojęcia o prowadzeniu biznesu, albo o g...
źródło: screenshot-3-4
  • 53
@pokey: Nie widziałem też jakoś krytyki mojego argumentu o PKB.

PS Jak już to post dałem ja, a ty komentujesz, więc jakbym miał szukać to komentarza.
Nie widziałem też jakoś krytyki mojego argumentu o PKB.

@jobless: Bo odnoszę się do innego elementu Twojego postu, który kuleje. Bez naprostowania go każda dalsza dyskusja jest stratą czasu.

PS Jak już to post dałem ja, a ty komentujesz, więc jakbym miał szukać to komentarza.

Postawiłem na pełną transparentość, tak abyś mógł szukać swojego zmyślonego argumentu w mojej całej aktywności. Nie tylko w komentarzach w tym wątku.
Bo odnoszę się do innego elementu Twojego postu, który kuleje. Bez naprostowania go każda dalsza dyskusja jest stratą czasu.

@pokey: Czyli podstawowe dane o korpo źle, ale o gospodarce gdzie jesteśmy teoretycznie bogaczami, chociaż 1/3 obywateli (za badaniami ING) nie jest w stanie wypracować oszczędności jest ok. Pomijam inflację i inne czynniki. Jak zwykle logiczne.

Postawiłem na pełną transparentość, tak abyś mógł szukać swojego zmyślonego argumentu w mojej całej aktywności. Nie
Czyli podstawowe dane o korpo źle

@jobless: *tendencyjne i populistyczne. Przeanalizuj sprawozdania finansowe (strukturę, dynamikę) porównaj ze wskaźnikami branżowymi, przeczytaj informacje dodatkowe. Wyceń przedsiębiorstwa i ich wartość.
Potem dopiero zabierz się za jakieś wnioski.
*tendencyjne i populistyczne.

Mam też wady.

Przeanalizuj sprawozdania finansowe (strukturę, dynamikę) porównaj ze wskaźnikami branżowymi, przeczytaj informacje dodatkowe.

Serio uważasz, że tego nie zrobiłem? Jakbym chciał rozłożyć na wykopie każdą spółkę na czynniki pierwsze, to brakłoby ci przewijania w myszce do czytania. Poza tym serio uważasz, że taki T-mobile ma dynamikę, która usprawiedliwia tak niski podatek? XD Jedyny warunek jaki ich ograniczał ostatnio to ceny energii w górę, ale to pewnie i
Tak jak wyżej. Jeden zrozumiał co napisałem, chociaż myśli, że tego nie napisałem! Tak czy owak, brawo za prawidłowe rozkminy! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@jobless: Napisałeś posta z bólem dupy, że płacą mało. Gościu Ci wyjaśnił, że nie rozumiesz jak działa CIT. To jest naturalne, że płacą mało, bo CIT płaci się prawie tylko wtedy kiedy faktycznie chce się go zapłacić.

Po drugie zestawiasz przychody firm z
@pokey @szejas taki orange czy Auchan ma dochód na założmy 200mln, no to faktura z francji przychodzi na 200mln za wykorzystanie znaku Orange czy tam jakiejś innej, więc dochodu oficjalnie nie ma i z taką patologią trzeba skończyć. dodatkowo taki Orange wiecej wydoił od Państwa w latach 2015-2019, niż wpłacił w podatkach
DOCHÓD = PRZYCHÓD - KOSZTY?

@szejas: I zagraniczne firmy sobie naliczają koszty "opłatami licencyjnymi" za nazwę, marketing z firm córek albo zarejestrowanych na Cyprze, jednym słowem na papierze obniżają zysk do poziomu minimalnego. Mają swoich prawników na etacie i mogą się sadzić latami unikając opłat.

Jednym słowem jako korpo są nietykalni przez państwo.
I zauważ że większość tych firm pochodzi z 2 krajów: Niemcy i Francja. Zrobili sobie z krajów wschodnich
taki orange czy Auchan ma dochód na założmy 200mln, no to faktura z francji przychodzi na 200mln za wykorzystanie znaku Orange czy tam jakiejś innej, więc dochodu oficjalnie nie ma i z taką patologią trzeba skończyć. dodatkowo taki Orange wiecej wydoił od Państwa w latach 2015-2019, niż wpłacił w podatkach

@jamesbond07: wakacje są. nie siedź tyle przed komputerem guwniaku. To o czym mówisz to ceny transferowe i są one dokładnie obliczane.
Serio uważasz, że tego nie zrobiłem?

@jobless: Tak. A tylko utwierdziłeś mnie w tym, gdy spytałem o dwa proste wskaźniki dla kilku podmiotów.

taki orange czy Auchan ma dochód na założmy 200mln, no to faktura z francji przychodzi na 200mln za wykorzystanie znaku Orange czy tam jakiejś innej, więc dochodu oficjalnie nie ma

To nie zakładaj, tylko pokaż to na konkretnym sprawozdaniu finansowym.
@xqwzyts: wystarczy zrobić to przez podmiot niepowiązany ekonomicznie i #!$%@? z twoich cen transerowych gówniaku co pozjadał wszystkie rozumy. Łatwo to obejść, tak jak to robi t-mobile,orange,auchan itp sam zapłaciłem wiecej podatku niż Orange a nawet nie mam 1% ich obrotu
@StdPtr: No jak to mówią kretyni waszego pokroju porównujący podatek z przychodem to co się dziwić, że cię wyzywają. Nauczcie się rozróżniać dochód z przychodem a potem pieprzcie te swoje mądrości. Pewnie jedyny PIT jaki zrobiliście to kliknęliście wyślij w eurzędzie ale eksperci sami od optymalizacji podatkowych.
A zastanawiałeś się kiedyś może, że rozwiązaniem problemu nie jest dojechanie innych tylko zluzowanie wszystkim? :)

@malani: I budżet wytrzyma jak wszyscy będą płacić procentowo tyle co w tabelce OPa?
Kolejny wykopek co myśli, że pozjadał wszystkie rozumy i jest mądrzejszy od unijnej legislacji

@xqwzyts: Lepszy wykopem który je kwestionuje i zadaje pytania niż wykopek który wierzy w obiektywność unijnych legislacji xd
I budżet wytrzyma jak wszyscy będą płacić procentowo tyle co w tabelce OPa?

@malinq: Zawsze mnie rozwala to pytanie w kontekście tego, że PiS od tak sobie dodaje nowe programy socjalne i wtedy budżetem za bardzo się nikt nie przejmuje.

Wiesz, że sam program 500+ (teraz 800+) ma koszty rzędu przychodów z PIT ? (60-70 mld) Wystarczy ten jeden program zaorać i można znieść PIT.

Czemu da się wprowadzić 500+ a