Wpis z mikrobloga

Jak widzę wykopków, którzy nie mają pojęcia o prowadzeniu biznesu, albo o gospodarce, ale podniecają się, że #polska jest na 22 czy innym miejscu top największych gospodarkach wg MFW, to spadam zawsze z fotela. Podobnie jak niskie bezrobocie w Polsce nie jest owocem dobrego gospodarowania, tylko armii ludzi zatrudnionych w budżetówce, rzeszy rencistów i emerytów oraz wymierania Polaków (na rynek pracy wchodzi mniej ludzi, niż ucieka na emeryturę), tak samo jest z PKB. Pompują go głównie wielkie korporacje, które prawie nie płacą w Polsce podatków przez co normalny Polak nic nie ma z tego "bogactwa". Jak zwykle korpo idealnie dograły się do socjalistycznej kasty (i państwowych molochów), która w tym czasie niszczy polskich przedsiębiorców. Wincyj władzy w rękach kilku towarzyszy i prezesów korpo. Brawo #!$%@? wy...

#bekazpisu #bekazlewactwa #finanse #gospodarka #konfederacja
Pobierz
źródło: screenshot-3-4
  • 53
@jobless: zmienić definicję, żeby np. inwestycje korporacji nie zaliczały się do wykazywania straty, bo mało, że poszerzają działalność to jeszcze unikają płacenia podatków w Polsce, więc w zasadzie zarabiają kokosy i wgryzają mniejsze firmy, które nie dysponują takimi zasobami
@jobless: Ty w ogóle odróżnasz dochód od przychodów. Wiesz od czego płaci się podatek DOCHODOWY?
Rozumiesz też że DOCHÓD = PRZYCHÓD - KOSZTY?
Wiesz czym są koszty w firmie, i jak są tworzone, na czym polegają inwetycję w infrastrukturę, zakup środków trawałych itp?

@StdPtr: Oho, następny mondry. Chce ogólnoświatowe zasady rachunkowości zmieniać. Wakacje się zaczęły i geniusze ekonomi zaczęli wyłazić.
trzeba być debilem, żeby wierzyć, że korpo od tak chcą płacić CIT i nie robią fikołków z optymalizacją...

@jobless: Przecież nikt tak nie napisał. Oczywiście, że duże firmy CITu prawie nie płacą, bo to jest debilny podatek. Tak samo jak PIT. Gdybyś do PITu mógł wliczać koszty życia to wielu w polsce wychodziłoby na zero ( ͡º ͜ʖ͡º) i państwo dostałoby grosze.

Problem opodatkowania istnieje, bo
@jobless: Nie ma czegoś takiego jak "Fikołki na granicy prawa" - działania optymalizujące podatki albo są zgodne z prawem albo nie.
W prawie podatkowym nie ma stanów pośrednich. Jak na razie to Ty robisz fikołoki. Zesrałeś się w tym wpisie i wyzywasz mnie bez powodu, a zapewniam Cię, że jeżeli chodzi o prawo podatkowe to "niedouczonym debilem" nie jestem. Lądujesz na czarną i daję monit.
Gdybyś do PITu mógł wliczać koszty życia to wielu w polsce wychodziłoby na zero ( ͡º ͜ʖ͡º) i państwo dostałoby grosze.

@malani: Dokładnie o tym piszę, tylko Ciebie urząd skarbowy rozjedzie i w sadzi do pierdla, bo sobie źle odliczysz krówkę, a korpo tak już nie jest i pisze o tym wyżej. Dlatego to jest nie sprawiedliwe, że korpo praktycznie robi co chce, a państwo z
@szejas: Nawet w słowniku jest termin "na granicy prawa" (więc jesteś niedouczony) i dopiero jego rzeczywisty stan powinna stwierdzić kontrola, którą często w korpo nie da się przeprowadzić.

wyzywasz mnie bez powodu,

No nie bez powodu, bo praktyka wygląda inaczej, niż Twoje życzeniowe #!$%@?...XD
Dokładnie o tym piszę, tylko Ciebie urząd skarbowy rozjedzie i w sadzi do pierdla, bo sobie źle odliczysz krówkę

@jobless: A zastanawiałeś się kiedyś może, że rozwiązaniem problemu nie jest dojechanie innych tylko zluzowanie wszystkim? :)

To jest taka mentalność ludzi niestety. Jak ja płacę wysokie to będę optował bardziej za tym, żeby innym podnieśli, niż żeby mi obniżyli :D Dzień świra się przypomina.

Podatki od instytucji to też debata na
@jobless: Tak, korporacje które nie płacą podatków. Ciekawe kto #!$%@? w Polsce porządnie opłąca specjalistów, płacąc pełne obciążenia, nie ukrywając premii pod stołem. Zastanów się czemu się przyciąga duże korpo do Polski jak np. Intela. Nie utrzymają tego kraju b2biarze płacący 12% ryczałtu i minimalny zus.
@malani:

A zastanawiałeś się kiedyś może, że rozwiązaniem problemu nie jest dojechanie innych tylko zluzowanie wszystkim? :)

Dokładnie o tym mówię. Prosty system podatkowy to jest mniej dziur i fikołków, co z automatu nie stawia ogromnych korpo na łatwiejszej pozycji. Stąd hashtag konfy.

z tej kwoty inne podatki.

Tak jak pisałem wyżej. Mniej podatków i prostszy system bardziej sprawiedliwy dla wszystkich.

Bo duże firmy zawsze znajdą lukę aby je ominąć lub
Jestem ciekaw czy jakbyś miał przychodu 1 000 000 zł i 1000 zł dochodu na koniec roku czy byś prowadził biznesy?

@jobless: Którego dochodu?
Na prewno nie kierowałbym się tak podstawowym miernikiem ( ͡º ͜ʖ͡º)