Aktywne Wpisy

lubie-sernik +73
Właśnie w 7 eleven kupiłem mango które okazało się smażoną dynią.
Za każdym razem jak idę do sklepu to przypadkowo kupuje coś dziwnego. Ostatnio kupiłem jakieś śmierdzące kalmary w przyprawach w formie chipsów. Oczywiście były bardzo ostre.
Jeśli chodzi o jedzenie to na razie porzuciłem kuchnie tajską. Zamawiam ostatnio włoskie makarony (całkiem dobre), kuchnie indyjską i na kolację głównie jem sushi. Płacę oczywiście dużo więcej niż za lokalne jedzenie ale kto sernikowi zabroni.
Za każdym razem jak idę do sklepu to przypadkowo kupuje coś dziwnego. Ostatnio kupiłem jakieś śmierdzące kalmary w przyprawach w formie chipsów. Oczywiście były bardzo ostre.
Jeśli chodzi o jedzenie to na razie porzuciłem kuchnie tajską. Zamawiam ostatnio włoskie makarony (całkiem dobre), kuchnie indyjską i na kolację głównie jem sushi. Płacę oczywiście dużo więcej niż za lokalne jedzenie ale kto sernikowi zabroni.
źródło: 1000059937
Pobierz
kondor_20_zglos_sie +140

#francja
źródło: IMG_0430
Pobierz@NimRoll: ajwaj kolonializm 2023 tanie surowce z kopalnii tego nie ma zły temat popatrz tu lepsza sprawa naura amnezjaaaaa
Komentarz usunięty przez moderatora
Też sposób
@peetee
Mów za siebie. Normalny, nawet przeciętnie wykształcony europejczyk jest zanurzony w tej kulturze i jeśli tylko chce - czerpie z niej garściami i dokłada od siebie. Ja piszę i tworzę muzykę, inni malują czy fotografują, jeszcze inni np. ścigają się w rajdach. To jest właśnie wkład w kulturę, ale ewidentnie tego nie rozumiesz.
@arpi: świetnie, a ja jestem architektem, rysownikiem, grafikiem i animatorem, ale mam w sobie na tyle pokory ze nie śmiałbym sobie przypisywać zasług jakie zbudowali ludzie którzy kiedyś mieszkali tu gdzie ja.
A co dopiero tacy hehe memiarze jak autor tego mema
Jakich zasług? Kultura to ciągłość, ja czy ty ją podtrzymujemy, a współczesna imigracja ją opluwa i niszczy, od siebie dając tylko to, co nowoczesne społeczeństwa próbują od dziesiątek lat wyplenić.
Kolonializm też tak działał, wiele dóbr kultury afrykańskiej i amerykańskiej zostało zniszczone lub bezpowrotnie skradzione. Nikt nie jest święty.
@arpi: na memie jest architektura. Ja rozumiem że to jest metafora, ale takie rzeczy (jak dzieło sztuki przedstawione na memie) tworzą jednostki wybitne a nie "większość społeczeństwa". Większość społeczeństwa by nie potrafiło własnymi rękoma stworzyć nawet tych chatek na dole.
A jak już mówimy o naszej kulturze, pięknej architekturze i estetyce to ja chętnie mogę o tym porozmawiać. Bo my tworzymy taką,
źródło: cbed99026b64d0754d31dc6ac429e876
PobierzTo nie jest dobry przykład, nie dość, że już nieaktualny, to jeszcze wynikający z mocno tymczasowego prawa i rodzącego się w kraju nowego systemu gospodarczego. Równie nienajlepszym przykładem byłyby całe osiedla wiecznie niedokończonych greckich domów - może i jest to aktualny krajobraz, ale nie wynika z kultury i prędzej czy później zniknie, rozwiązany kolejną ustawą.
Nie jestem architektem, ale sam pewnie mógłbyś podać więcej takich, może bardziej historycznych, przykładów.