Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Kojarzycie ten thousand miles stare? To ja tak mam po rozmowie z ludzmi 40+ od kiedy zyje za granica. Wlasnie wrocilem sobie z lunchu bznesowego i cos sobie rozmawialem z ziomkiem brazylijczkiem co siedzial obok mnie oraz z gosciem z Australii co siedzial po mojej lewej. My Polacy sobie nie zdajemy sprawy jaki swiat jest rzeczywiscie bogaty bo sie porownujemy do biedniejszych od siebie lub ciagle zwalamy na nasza historie. I nie otaczam sie bogaczami tylko zyje sobie w sredniej wielkosci miscie na zachodzie i pracuje w takim typowo middle office korpo.

Niepozorny chlop brazylijczyk w okoliach 45 lat co mi opowiada jak to on sie nie boi inwestowac w penny stocks bo dostal dom od ojca. A wartosc domu w przeciagu 10 lat skoczyla z $400k do $3m. A inwestujac w penny stocks to on zarobil juz na remont i na splate kredytu na dom dla corki co studiuje sobie w anglii. Pytam sie jak wybiera „penny stocks”? Na co on a ze czyta glowna srone yahoo finance. I chlop rzeczywiscie ma tylko mature i caly dzien wklepuje dane z excela do innego programu – recznie. A penny stocks wybiera na podstawie co yahoo napisze. Co tam czytanie 10-k, co tam sluchanie EC, co tam czytanie fundamentals i zadluzenia spolek... lepiej czytac yahoo.

Inna dziewczyna z RPA opowiada jak o ojciec sprzedal kawalek ziemi 15 lat temu i dzieki temu sobie kupila 4 unity w UK i je wynajmuje, plus kupila sobie domek w dobrym miejscu na kredyt z 50% wkladem wlasnym za 600 tysiecy funtow.

Inny chlopak, troche starszy ode mnie powiedzial jak to odziedziczyl od ojca 10 rentali i nimi zarzadza, ze to jest jego retirement plan.

Inny chlopak 50 latek dostal pieniadze od swojej matki jak mial 20 lat by otworzyc firme budowlana. Teraz chlopak spi na pieniadzach.

Inna dziewczyna, jedynaczka z niemiec. Rodzice przepisali na nia 3 mieszkania, jedno we Frankfurcie i dwa w Monachium. Na papierze ona jest milionerka z dnia na dzien.

Moglbym tak wmieniac ad infinitum. Co chce powiedziec to ze jest tyle pieniedzy wsrod normalnej middle class na zachodzie ze to jest po prostu niezrozumiale. Chyba jedynie mozna to porownac do ludzi w Polsce co po upadku PGR dostali ziemie i je podzielili na dzialki budowlane. Jak ja, szarak biedak co sie urodzil za pozno by dostac ziemie po PGR czy zarobic na przemianie lat 80-90, mam sie kiedykolwiek wybic albo zarobic na wlasny dom? Jak ma mnie stac jak wszyscy dookola dostaja domy w spadkach, dostaja nieruchomosci, dostaja ziemie i mieszkania. Ja nic nie mam i sam wszystko musialem zapracowac.

Plakac sie chce bo biegnie sie za tym pociagiem, doszkala sie, pracuje sie po godzinach a ten pociag tylko przyspiesza. I nie przyznaje sie do tego ze nie mam nieruchomosci bo to wstyd ze chlop 35 lat i dalej wynajmuje. A ja widze ile czasu stracilem. Do 30 zarabialem „dobra polska pensje” ktora tak naprawde warta jest gowno i dopiero jak wyjechalem i sie doszkolilem to od roku, dwoch, zaczalem zarabiac „ok” tak miedzynarodowo. Ale ja nigdy nie nadgonie pieniedzy co oni zarobili po ukonczeniu studiow i ktore dostali od rodzicow. Nigdy. A nawet jak jakims cudem nadgonie, to ceny nieruchomosci wywali tak w kosmos ze tylko fundusz „to the moon” Muska bedzie skupywal.

To jest typowe zalesie i wiem ze nie moge sie porownywac ale wiesz co? - wszyscy sie porownuja. WSZYSCY. A cholera, plakac mi sie chce, dosyc juz mam.

#ekonomia #nieruchomosci #gielda
#emigracja #zalesie #korposwiat

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: na jednego Niemca z trzema mieszkaniami przypada pewnie 10, co spędzają "ferien auf Balkonien". W dawnej Polsce też na 1 szlachcica przypadało 10 roboli, co na jego dworek robili i myśleli, że ciężką, uczciwą pracą się czegoś w życiu dorobią xD

W ogóle to skąd wiesz, że to nie są tacy sami gołodupcy jak Ty, że na tych domach nie wiszą grube hipoteki i też boją się przyznać i
  • Odpowiedz
@Miniu30: No i dlatego to najprawdopodobniej jest bait. No bo przecież wiesz w Rio de Menażejro taksówkami są helikoptery... ale często dlatego żeby przelecieć nad fawelami( ͡° ͜ʖ ͡°) w których to według Wikipedii mieszka 6% z ludności Brazylii.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Tylko GAYPILL i idziesz w tango z tym Brazylijczykiem. Mam takie powiedzenie. Gdy los zsyła ci cytrynę, wyciśnij z niej i sprzedaj lemoniadę (dolej wody). Los rzucił ci dwóch bogatych chłopców a ty się zastanawiasz nad swoim biednym życiem. 35 lat to idealny okres by się ustatkować jako facet z jakimś 50 letnim bogatym Niemcem czy Brazylijczykiem.

• Odpowiedz
@mirko_anonim: żeby to ekonomiczne perpetuum mobile mogło działać, musimy od siebie nawzajem najmować te nieruchomości. Z tym że skoro każdy będzie miał kilka nieruchomości, to musimy też najmować po kilka. I wtedy to się dopnie i wszyscy będziemy żyć długo oraz szczęśliwie jako rentierzy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no mają pieniądze, często dzięki kumulacji kapitału przez pokolenia. U nas była wojna, która zmiotła wszystko i brak wolnego rynku przez lata. Jak na te przeszkody, to i tak się zajebiście rozwinęliśmy, nie miej kompleksów. Tak samo jak są bogacze (relatywnie niewielka grupa), to są na świecie biedacy, bez schronienia, bezpieczeństwa, opieki zdrowotnej itp. O Twojej zamożności decyduje kod pocztowy, pod którym się urodzisz ( ʖ̯
  • Odpowiedz
zajebista mentalność na wykopie. Ktoś opisuje, że inni mają trochę pieniędzy i od razu to bait xD

@markier: bo normalnie ludzie którzy są zarobieni nie chwalą się na lewo i prawo przed randomami z pracy jaki mają majątek, z czego się składa i w co jest zainwestowane, chyba że chcą się stać celem.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zwykła akumulacja kapitału przez pokolenia. U nas miałeś wojnę komunę i większość społeczeństwa musi startować praktycznie od zera. Nawet u nas w Warszawie znajdziesz trochę podobnych osób, których dziadkowie byli wysoko w partii i teraz w wieku 30 lat mają odziedziczone mieszkania w topowych lokalizacjach i ich życie to wieczne wakacje.
  • Odpowiedz