Wpis z mikrobloga

@DywanTv słabe, bo można tam wsadzić miesięcznie bardzo mało, nieruchy drożeją szybciej niż uzbierasz tam jakaś sensowną sumę. Słabe jeśli chcesz polegać tylko na tym. Raczej wzięcie bk2% teraz jest lepsze niż dalsze czekanie
  • Odpowiedz
@ksiezycoweNieruchy: nasza gospodarka jest zupelnie inna niz w tamtych latach. Mamy zupelnie inna baze. Jestesmy m.in. w UE. To konto skutecznie chroni oszczędności na cele mieszkaniowe. Odkladac i kupic jak ceny spadną. Teraz op się ubierze prawie na górce z BK. Ten program to ukłon w stronę banków i deweloperów przed wyborami.
  • Odpowiedz
@PanieAreczku ja nie mówię że ktoś te środki zagrabi, tylko to że wynajem i jednoczesne odkładanie tam 2k miesięcznie w celu zakupu mieszkania za n lat jest ekonomicznie gorszym wyborem niż wzięcie bk2%, kupno teraz nawet czegokolwiek i ewentualna potem sprzedaż i kupno mieszkania docelowego
  • Odpowiedz
@ksiezycoweNieruchy: bo zakładasz, że ceny nie spadną. A ja zakładam że teraz naprawdę polecą - m.in. Z uwagi na powiązanie gospodarki PL z UE gdzie jest spowolnienie, jak również dlatego że przez ostatnie kilka lat ceny wzrosły mocniej niż mediana zarobków. Paliwo do wzrostów się wyczerpało i utrzymanie tych aktualnych cen będzie sukcesem.
  • Odpowiedz
@francoisinho z tobą dyskusje są bardzo produktywne, jak widać na obrazku niżej. Niestety żeby zasięgi były lepsze muszę przedstawić to w lepszej bardziej przyswajalnej formie. Niestety tiktokizacja społeczeństwa postępuje. Miałem jeszcze lepszą grafikę, ale przesadziłem z rozmiarem i potnę to na drobniejsze fragmenty dla zasięgów. Teraz już będziesz na wykopie non stop i włosy ci wypadną z nerwów xD
ksiezycoweNieruchy - @francoisinho z tobą dyskusje są bardzo produktywne, jak widać n...

źródło: temp_file.png3124138638190762430

Pobierz
  • Odpowiedz
@ksiezycoweNieruchy: w budowlance i tak każdy zarabia sporo powyżej minimalnej i lubi nieopodatkowane pieniążki, więc imo to już nie będzie miało przełożenia. Przełożenie za to będzie miała mniejsza liczba budów - nadpodaż pracowników = walka cenowa. Schodzisz z ceny i pracujesz, albo trzymasz cenę i siedzisz w domu/łapiesz pojedyncze zlecenia.
  • Odpowiedz
@francoisinho dzięki, tego też użyje. Mieszkasz w Krakowie i masz pracę zdalną, nie wyobrażasz sobie jak programista może zarabiać 25k PLN xD Wszystkich zarazem wyzywasz od biedaków i plebsow. Idealny materiał na wpis. Btw nie jestem tak zakompleksiony jak ty, nie robię tego dla plusów na wykopie, ale dla własnej satysfakcji, aż usuniesz konto
  • Odpowiedz
@PanieAreczku ale poczekaj, ja nie mówię tylko o budowlance, ale to że jeśli wynagrodzenia galopują do góry, minimalna to ponad 4k, mamy ostrą pompę teraz od bk2% i już niedługo obniża stopy, mamy skumulowany popyt na mieszkania z wielu miesięcy, a atrakcyjnych mieszkań w dużych miastach brakuje, to jak ceny mają spaść? Wytłumacz mi to proszę, bo może jakiegoś czynnika nie widzę
  • Odpowiedz