Wpis z mikrobloga

Lepiej pod BK2:
1. Wziąć mieszkanie z inwestycji co już praktycznie czeka tylko na odbiór i wypłukać się z gotówki do 0 - duży metraż (remont w perspektywie pół roku/rok na gotowo, więc place czynsz za darmo)
2. Mieszkanie dziura w ziemi taki sam metraż, inwestycja do odbioru za 2 lata, więc wtedy bez problemu z remontem, więc z rok dalej będę wynajmowal dłużej niż w opcji nr 1. Ale wtedy będę musiał płacić same odsetki przez te 2 lata z każdą transza przeznaczona dla dewelopera

Chyba lepiej brać to co jest skoro jest dobre i płacić czynsz, szybko zbierając na remont w przyszłym roku - no ale nie wiem do końca, stąd pytanie

#kredyt2procent #nieruchomosci #kredythipoteczny
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@obywatel_gov miałem taki sam dylemat i zdecydowanie jednak opcja 1. Pomijając to że wiesz co bierzesz i nie będzie obsuwy to w bk2% państwo nie dopłaca do karencji. Możesz wnioskować o dopłaty, ale zostaną one potem odjęte od przyszłych dopłat. Koszt kredytu w opcji nr 2 jest znacznie większy.
  • Odpowiedz
@obywatel_gov

Wg mnie lepiej brać tez opcje nr 1 - jak nie masz kasy na remont to zawsze coś możesz spróbować zrobić sam przez ten czas.

Ja mam plan taki żeby zrobic mieszkanie w pakiecie podstawowym byle dało się mieszkać ( lazienka, elektryka, przeróbki, ściany na biało i podłogi) a resztę się zrobi już na spokojnie i przeżyje salon pusty przez pół roku.
  • Odpowiedz
Koszt kredytu w opcji nr 2 jest znacznie większy

@ksiezycoweNieruchy: Tak jak już tłumaczyłem - nie są to znaczne różnice.

1. Wziąć mieszkanie z inwestycji co już praktycznie czeka tylko na odbiór i wypłukać się z gotówki do 0 - duży metraż (remont w perspektywie pół roku/rok na gotowo, więc place czynsz za darmo)

@obywatel_gov: W programie można również kredytować wykończenie.
  • Odpowiedz
@obywatel_gov: opcja 1, bo kupujesz i masz, remont i tak potrwa pół roku.

A jeśli bierzesz kredyt (ale nie pisałeś więc nie wiem) to w opcji 2 jeszcze dodatkowo płacisz odsetki, a to już jest +całkiem p------e
  • Odpowiedz
  • 0
@ksiezycoweNieruchy: @bi-tek @WarwaraBasia @BHN_LLU
Tutaj biorąc w opcji 1 też jest kredyt jak w drugiej i wtedy nie mam kompletnie kasy na remont, więc pewnie trwałoby to z rok - musiałbym płacić kredyt, próbować zaoszczędzić i wynajmować to co do tej pory. Źle trochę to opisałem

W opcji nr 2 właśnie płacę niestety odsetki, ale wjadę z remontem od razu jak powstanie blok 2025 - dlatego jestem
  • Odpowiedz
@obywatel_gov

Odpuść kuchnie.

Ściany na biało i gładzie, łazienka i podłogi. Podstawa u można mieszkać.

Polecam zrobić projekt sobie na starcie aby niczego nie robić 2x bo elektryka musi być ogarnięta i jakieś przeróbki
  • Odpowiedz
@obywatel_gov: ja sobie zamówiłem formatki pod wymiar i zrobiłem sam, ale miałem miesiąc wolnego akurat w pracy. Serio wyszło zajebiście. jak ktoś przychodzi to siępytająktor robiłkuchnię bo łądna.
Oglądałem jakiś tam kanałna YT, bodajże MG meble, oszczędziłem dzięki temu kilkadziesiąt koła, bo zrobiłem kuchnię, łazienkę i szafy wnękowe
  • Odpowiedz