Aktywne Wpisy

KW23 +275
posłuchajcie tego
W amerykańskim liceum odbyła się lekcja, której tematem były procesy czarownic w Salem.
Nauczyciel zapowiedział, że zagrają w grę.
- Każdemu z was szepnę na ucho, czy jest czarownicą, czy zwykłą osobą. Waszym celem jest zbudowanie jak największej grupy, w której NIE ma czarownicy. Jeśli na koniec okaże się, że w grupie znajduje się choć jedna czarownica – wszyscy uczniowie z tej grupy dostają ocenę niedostateczną.
Nastolatkowie zaczęli przesłuchiwać i
W amerykańskim liceum odbyła się lekcja, której tematem były procesy czarownic w Salem.
Nauczyciel zapowiedział, że zagrają w grę.
- Każdemu z was szepnę na ucho, czy jest czarownicą, czy zwykłą osobą. Waszym celem jest zbudowanie jak największej grupy, w której NIE ma czarownicy. Jeśli na koniec okaże się, że w grupie znajduje się choć jedna czarownica – wszyscy uczniowie z tej grupy dostają ocenę niedostateczną.
Nastolatkowie zaczęli przesłuchiwać i

Tommy__ +267
Wypłata 2x większa od niektórych znajomków, którzy żyją na 3x lepszym poziomie. Oni mają ładne auta, wynajmują ładne mieszkania, mają kredyty i nie mają oszczędności. Ja mam oszczędności, ale nic poza tym XD Pytanie za 100 punktów - kto żyje źle? Ja, czy oni?
#heheszki #finanse #ekonomia
@macan:
To zależy. Uważam, że lepiej dążyć do możliwie najwyższej autonomii i niezależności na poziomie rodziny. W sumie to samo można odnieść do wyższych struktur społecznych.
Stąd
ja mam kredyt na dom, to jedyny kredyt jaki mam, jakies 350k euro
i zaluje ze tak malo
moglem wziac duzo wiecej (mam stale oproentowanie 1.17 na 20 lat)
przeciez kupilbym dwa razy drozszy dom, wiekszy, lepszy i nie byloby to duzym kosztem dla mnie a bralem kredyt w najlepszym mozliwym momencie
tak samo wycieczki, wydawanie kasy na przyjemnosci -
@T34v2:
Wolnego kapitału / oszczędności nie trzeba
@macan: obaj- jeden jeździ na wózku, a drugi ma padaczkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@macan: ten kto ma bóldupy
@macan:
Gdybyście teraz wszyscy na raz umierali, komu przeleci ciekawsze życie przed oczami?
Been there, done that. Też kiedyś byłem bardzo oszczędny, ale w obecnych czasach to nie ma sensu. Kup chociaż jakąś działkę jako lokata kapitału czy coś. Pojedź na fajną wycieczkę czy tam kup nowy komputer. Coś z życia trzeba
Dobrym przykładem jest kredyt 2%. Ktoś zrobił kalkulator wedle którego wynika że państwo będzie dopłacać horrendalne pieniądze ludziom, których defakto nie stać na kredyt.
Kolejnym przykładem są wszelakie programy typu 500 plus itp. W niektórych krajach