Wpis z mikrobloga

Czy bylibyście zainteresowani analizą fundamentalną SVB i opisaniem co poszło nie tak i jakie żółte flagi dało się zobaczyć w styczniu gdy opublikowali raport roczny? Myślę że z takich przypadków należy wyciągać wnioski. Nie ukrywam że opisanie tego będzie czasochłonne i nie chciałbym robić tego jeśli mało kogo to będzie interesować. #gielda
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@nimamkolan: oczywiście że są tysiące, bo to się klikało, pytanie czy ktoś zagłębiał się w raporty roczne czy zajęci byli robieniem głupich min na miniaturki filmów jak AceMarket który spamuje tutaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 6
FRC miał dużo lepszą sytuację bilansową w stosunku do SVB w 2022 i myślę że tutaj analiza nie przyniosłaby tyle żółtych flag. Gdyby nie było runu ten bank miałby się dobrze przynajmniej jakiś czas. Myślę, że w kontekście FRC raport za q1 będzie dużo ciekawszy i warto na niego poczekać.
  • Odpowiedz
  • 0
@nimamkolan: i to jest fajnie opisany brak zarządzania ryzykiem stóp procentowych, jednak z raporu można wycisnąć trochę więcej: aspekt mydlenia inwestorom oczu dobrym na papierze zyskiem netto, znaczące zmiany struktury depozytów i bardzo słabe przepływy pieniężne gdzie widać że bank już w 2022 musiał ratować upłynniając część inwestycji oraz finansując się krótkoterminowo.
  • Odpowiedz
@Zawi163: To prawda, dzięki za odpowiedź. Szczególnie ciekawa sytuacja w kontekście deklaracji w pomocy w płynności tych banków. Poważnie rozważam zajęcie pozycji FRC (long term) po tej cenie, chociaż cały sektor bankowy przeżywa teraz ciężki czas.

Ciekawa analiza dla zainteresowanych: https://victorinvesting.medium.com/first-republic-bank-frc-may-present-a-good-buying-opportunity-2af489f2aa91 - to jest pierwsza część, są dwie kolejne na blogu tego autora.
  • Odpowiedz