Wpis z mikrobloga

Pytanie bez beki i na serio do dorosłych (>25 lat) - jak wy jesteście w stanie żyć zarabiając mniej niż 15k miesięcznie w PL?
Nie chcę nikogo trigerować, pytam serio. Wszystko jest teraz w #!$%@? drogie - ja mam miesięcznie STAŁYCH wydatków 15k i choćby skały srały tyle minimum muszę wybulić co miesiąc. A ja żyję w sumie dosyć skromnie i nie uważam się za bogacza.

Moje wydatki:
Mieszkanie: 2 500 pln
Samochód: 0 pln
Rachunki: 300 pln
Zakupy i jedzenie na mieście: 2 200 pln
K-----a: 10 000 pln

Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć, jak żyć za mniej? Gdzie szukać oszczędności?

#pytanie #pytaniedoeksperta #nieruchomosci #blackpill #niebieskiepaski #ruzowepaski #tinder #pracabaza #pracazdalna #programista15k
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lecho182: coś za dużo żresz przy tej kokainie, może masz jakieś problemu zdrowotne?
staraj się robić takie 3-4 dniowe głodówki, bez problemu powinieneś wytrzymać z kokainą i dzięki temu zaoszczędzisz
  • Odpowiedz
@lecho182: Mieszkanie to ciężko uciąć bo ciężko coś taniej obecnie znaleźć. jedzenie na mieście możesz coś uciąć, np lubisz pić jakiś napój to możesz kupować inny tańszy. Możesz też 1 czy 2 razy w tygodniu kupić jakieś mrożnki i samemu zrobić podgrzewając.. no niestety ale gdzieś te oszczędności trzeba szukać.
Rachunki możesz zmienić taryfę od prądu, czy umiejętnie gospodardować zasobami w postaci wody, prądu itd.

Powodzenia :)
  • Odpowiedz
@lecho182: Moje wydatki z lutego:
3100 - Mieszkanie (rata 1500zł + czynsz + jakieś podstawowe zakupy)
1500 - Jedzenie na mieście
700 - Jedzenie domowe
900 - Utrzymanie samochodów (stare trupki, OC + jakaś drobna naprawa)
2200 - Zakup odkurzacza
  • Odpowiedz
@Cesarz12345: Dokąd ty tak z----------z, że 1300 paliwo?

Jak ludzie żyją za 3000zł i jeszcze potrafią coś odłożyć?

@Cesarz12345: Nie przepłacają za fanaberie? Dobry odkurzacz to z ~1k kosztuje, na promce pewnie niecałe.
I tak, wiem, że bejt, ale czasem się odpowie. Wykopkowych milionerów widać po wojnach o kody na Pyszne.
  • Odpowiedz
ale nie będę miał tyle odwagi co bohaterowie tego filmu:

@lecho182: Do odważnych świat należy. Jeśli jesteś biedakiem, to musisz się starać by się utrzymać, więc wiesz...
Możesz też spróbować załatwić sobie łódź i nią przewozić większe ilości. Wtedy możesz nawet dorobić parę groszy na sprzedaży, a i d--a może dalej być ciasna. Tylko poszukaj kogoś kto zna się na łodziach, bo nie mam pojęcia co jest potrzebne do przepłynięcia
  • Odpowiedz