Lol, w PPK uczestniczy tylko 35% uprawnionych, a w firmach związanych z sektorem finansowym aż 75% xD Do przemyślenia dla wszystkich co zniechęcają do tego programu.
@card_man: bo jak robis zna zlecenie a to jest 20% rynku pracy, to pracodawcy podsuwają kwity by zrzec sie do PPK dając ywmownie do zrozumienia, że lepiej zebys nie chcial miec płaconego PPK ;) No i w cześci firm z zatrudnieniem o UOP jest dokładnie tak samo ;) Ot januszexy w natarciu
@wuwuzela1: to prawda, ja gadałem z gościem co pracuje w janusz-trans to mówił że nie wie co to jest PPK xD więc nie wiem czy szefo za nich rezygnował xD
@card_man: mieć 1.5 % miesięcznie dodatkowej pensji piechotą nie chodzi. W gówno robocie to ponad stówa jak ktoś zarabia gruby hajs w sektorze finansowym to za to ma paliwa na cały miesiąc. Sam się zapisałem i co miesiąc robiłem zwrot.
@NCindex-15procent: rzeczywiście zapomniałem o 20% które idzie do ZUSu ze składki pracodawcy. W każdym razie ja za to nie płacę bo moja cala składka do mnie wraca plus bonus. Nie pomysl tylko, że ufam ppk czy też chwalę go w jakikolwiek sposób. Po prostu korzystanie z tego systemu jest sensowne tylko traktując to jako małą premie od szefa co miesiąc i podejrzewam, że nie tylko ja tak uważam patrząc na to
@card_man: Nie zagłębiałem się, dopiero od niedawna jestem w tym (nowa praca), ale słyszałem, że to kolejna piramida, z którą będzie tylko i wyłącznie problem, dlatego pytam.
A tak to wyglada w praktyce bo jestem leniwa parowa i nie mam czasu do pko podjechac xD
z kazdej wplaty po kilku dniach magicznie znika 10-15% ostatniej wplaty. Tak bardzo dobrze inwestuja moje pieniadze XD no i dodaj do tego jeszcze inflacje XD jedyna sensowna opcja to zalozyc konto w banku ktory prowadzi twoje ppk i wyplacac od razu tego samego dnia co miesiac
A tak to wyglada w praktyce bo jestem leniwa parowa i nie mam czasu do pko podjechac xD
@Krafti: koszty zarządu pewnie oprócz % mają kwote minimalną więc przy małym kapitale coś takiego "widac" ale tu już nie ma patologii jak w OFE gdie początkowo koszty zarządu wynosiły chyba z 10% xD no i możesz wybierać fundusz gdzie to jest zbierane.
jedyna sensowna opcja to zalozyc konto w banku ktory prowadzi
@Krafti: ja to nie wiem, mam PPE, a w finansach wykonuje zwykłą pracę biurową, nie mam bladego pojęcia jak to działa, wiem tyle, że PPE > PPK, ale na to masz wpływ przy wyborze pracodawcy ( ͡°͜ʖ͡°)
ektu w czasie z racji zwolnienia z podatku Belki i za samo skłądanie jest "premia" od rządu. Tego się nie wypłaca stopniowo.... tylk
@wuwuzela1: 1,5% od pracodawcy i premia 250zl na start ktore tracisz przy wyplacie jezeli nie wyplacasz "po latach celowo". narazie sobie podliczam zeszly rok jutro wezme paski i podlicze dokladnie miesiac do miesiaca jak to wyglada.
"Otrzymujemy bowiem nie tylko środki z naszych wpłat, ale także 70% środków
Do przemyślenia dla wszystkich co zniechęcają do tego programu.
#ppk #gielda #inwestowanie #finanse #pracbaza #pieniadze #oszczedzanie
@card_man: bo jak robis zna zlecenie a to jest 20% rynku pracy, to pracodawcy podsuwają kwity by zrzec sie do PPK dając ywmownie do zrozumienia, że lepiej zebys nie chcial miec płaconego PPK ;)
No i w cześci firm z zatrudnieniem o UOP jest dokładnie tak samo ;)
Ot januszexy w natarciu
@MichaelWhite2137: na pewno znają się lepiej niż przeciętny zjadacz chleba. A to że ich wyniki są takie sobie to inny temat
z kazdej wplaty po kilku dniach magicznie znika 10-15% ostatniej wplaty. Tak bardzo dobrze inwestuja moje pieniadze XD
no i dodaj do tego jeszcze inflacje XD jedyna sensowna opcja to zalozyc konto w banku ktory prowadzi twoje ppk i wyplacac od razu tego samego dnia co miesiac
@Krafti: koszty zarządu pewnie oprócz % mają kwote minimalną więc przy małym kapitale coś takiego "widac" ale tu już nie ma patologii jak w OFE gdie początkowo koszty zarządu wynosiły chyba z 10% xD no i możesz wybierać fundusz gdzie to jest zbierane.
@bylemkeidyskrolem: to teraz czekaj na wezwanie do sądu za oszustwa finansowe
@wuwuzela1: 1,5% od pracodawcy i premia 250zl na start ktore tracisz przy wyplacie jezeli nie wyplacasz "po latach celowo". narazie sobie podliczam zeszly rok jutro wezme paski i podlicze dokladnie miesiac do miesiaca jak to wyglada.
"Otrzymujemy bowiem nie tylko środki z naszych wpłat, ale także 70% środków