Aktywne Wpisy
kamilukamilu +11
Kasahara +170
Taka w sumie śmieszna sytuacja - mieszkam we wspólnocie 2 małe bloki po 12 mieszkań. I od dawna jest tam anonimowy szeryf, co lubi przyklejać swoje wypracowania A4 na klatce. A to, ze za głośno ktoś się rucha, a to że widział peta lecącego przez okno, a to że kogoś pies szczeka - wrzucałem tu te karteczki na wykop (no jedna dodaje). Realnie nic z tych opowieści dziwnej treści nie ma miejsca lub jest x10 wyolbrzymione - jest naprawdę spokój i git. Ogólnie beka z tego była, ale tam co miesiąc to już coraz ostrzej i podchodziło pod groźby.
Z 3 dni temu na śmietniku karteczka, że widzi, ze czasem ktoś zostawi śmieci pod śmietnikiem. Co jest prawdą, ale to nie problem, to najcześciej to leży 20-60 minut, sytuacje, gdy ktoś zapomniał klucza, zazwyczaj zawracając wywala. No jakoś dłużej nigdy nie widziałem - jak coś było sam wywaliłem. Na kartce, napisane, że będzie ta osoba grzebała w tych śmieciach i ustalała dane na tej podstawie i będą z tego konsekwencje. Podpisane jako Anonimowy Dociekliwy Współlokator.
No się już p---------m, bo co będzie dalej. Na początku było śmiesznie, teraz groźby, później donosy i przebijanie opon. No to wydrukowałem swoją kartkę i nakleiłem nad jego w wielkim skrócie było na niej:
Że
Z 3 dni temu na śmietniku karteczka, że widzi, ze czasem ktoś zostawi śmieci pod śmietnikiem. Co jest prawdą, ale to nie problem, to najcześciej to leży 20-60 minut, sytuacje, gdy ktoś zapomniał klucza, zazwyczaj zawracając wywala. No jakoś dłużej nigdy nie widziałem - jak coś było sam wywaliłem. Na kartce, napisane, że będzie ta osoba grzebała w tych śmieciach i ustalała dane na tej podstawie i będą z tego konsekwencje. Podpisane jako Anonimowy Dociekliwy Współlokator.
No się już p---------m, bo co będzie dalej. Na początku było śmiesznie, teraz groźby, później donosy i przebijanie opon. No to wydrukowałem swoją kartkę i nakleiłem nad jego w wielkim skrócie było na niej:
Że
Do przemyślenia dla wszystkich co zniechęcają do tego programu.
#ppk #gielda #inwestowanie #finanse #pracbaza #pieniadze #oszczedzanie
@bylemkeidyskrolem: nie wiem co dla Ciebie jest g---o robotą, ale przy 10 tys. brutto na czysto masz jakieś 70 zł. z tego 1.5% czyli 150 zł od pracodawcy wypłacają ci 70% pomniejszone jeszcze o podatek. Aby mieć na bak
takie szybkie podliczenie np jak masz dochod
brutto 5000
danina 100
@NCindex-15procent: bo 30% z 1.5% składki pracodawcy idzie na zus chciałeś dokończyć. Czyli 1% zostaje
?? xD
@Nekyoo: wykorzystywanie pieniędzy niezgodnie z ich przeznaczeniem. Co więcej, to nie jest tak, że te pieniądze są twoje, bo ty wpłacasz tylko część czyli dochodzi przywłaszczenie. Nie będę wymieniał dalej wykroczeń bo to zrobi już sąd
To jakby powiedzieć, że ktoś kto pracuje w biedronce, pracuje w sektorze FMCG, więc jest lepiej zorientowany
O ile do inwestycji w obligacje nic nie mam, ale czy wymóg inwestowania sporej części w WIG20 nie niszczy całej koncepcji? WIG20 to jednak spekulacyjny index. To nie jest SP500, w które wkładasz pieniądze i rośnie średnio 10%
@CalibraTeam: wiele bredni na temat PPK już tu czytałem, ale ty przebiłeś wszystko. XD
@Rudinji: to chyba mojemu pracodawcy coś się p------o, możesz się z nim skontaktować i