Aktywne Wpisy
Lambo994 +187
Największa beka z tych co się plują, że kraje mające w przeszłości masę kolonii mają murzynów w swoich reprezentacjach. Jak w ogóle mogą grać dla Francji albo Anglii skoro są czarni? Czyli jesteś np. takim Mekambe. Urodziłeś się we Francji, jesteś wychowankiem PSG i przez wiele lat grasz w Paryżu jako najlepszy zawodnik klubu. Zdobywasz Mistrzostwo i Wicemistrzostwo Świata z reprezentacją narodową Francji. Jesteś wizytówką kraju i jego stolicy na całym świecie
testuser +7
#pasibus #zalesie #wroclaw
Daaawno nie byłem w pasi, ale to, co z tą burgerownią się odj...ło zasługuje na szczególne potępienie. Wracamy z paczką znajomych z wyjazdu, padła propozycja "burgery", bo to lecimy do Wroclavii. Jak zobaczyłem kioski a'la McDonald, gdzieś z tyłu głowy zapaliła się czerwona lampka. No ale wszyscy głodni, to lecimy z zamówieniem. Ja rozumiem, że inflacja, że koszta, że każdy chce zarobić, ale nie dość, że wszystko podrożało w
Daaawno nie byłem w pasi, ale to, co z tą burgerownią się odj...ło zasługuje na szczególne potępienie. Wracamy z paczką znajomych z wyjazdu, padła propozycja "burgery", bo to lecimy do Wroclavii. Jak zobaczyłem kioski a'la McDonald, gdzieś z tyłu głowy zapaliła się czerwona lampka. No ale wszyscy głodni, to lecimy z zamówieniem. Ja rozumiem, że inflacja, że koszta, że każdy chce zarobić, ale nie dość, że wszystko podrożało w
Roczny cel inflacyjny to 2,5%.
Czyli na kolejne 11 miesięcy został nam margines 0,1% do sprawiedliwego podziału między wszystkie miesiące w roku XD
To nie jest śmieszne nic a nic.
#ekonomia #gospodarka #inflacja #gielda #nieruchomosci #stopyprocentowe
@93michu93: jak 35k to sufit to idź po podwyżkę :)
tu masz dane wynagrodzeń dla ludzi od baz danych. Podane w $, ale obecnie można pracować z całego świata. Zobacz, gdzie jest sufit (czyli top 1%), a gdzie 35k PLN
https://www.brentozar.com/archive/2022/01/here-are-the-results-of-the-2022-data-professional-salary-survey/
Jesli wezmiemy pod uwage te 120k USD rocznie mieszkajac w Stanach, to mysle, ze odczuwalnie to
@JC97: i o tym wlasnie pisze, przy przejsciach z juniora na mida albo potem na seniora mozna sporo wygrac ale potem dochodzisz wyzej i ciezko jest zlapac nawet 20% podwyzki. Nie wiem ile masz lat ale ja juz jestem stary
@93michu93: dobrze, że mój szef o tym nie wie, bo by mnie zwolnił i zatrudnił lokalsa.
@Anakee: zdefiniuj wiec. Jesli za sufit uwazasz cos nie do przebicia to mysle, ze znajdziesz jakiegos ziomeczka z COBOLA, ostatniego zyjacego, ktory dostaje nawet wiecej niz 50k bo chca, zeby dobrze i dlugo zyl. Jesli za sufit uwazasz sufit dla zdecydowanej wiekszosci, wylaczajac 1% ziomkow, ktorym sprzyja genetyka i inne rzeczy to wtedy sufit mysle, ze mozna zawiesic na wysokosci
@93michu93: znaj jednego ziomka d COBOLa, płaca mu #!$%@? dużo, a nie ma
Prawdopodbnie bedziesz w jakims promilu najlepiej zarabiajacych programistow.
@JC97: patrzac na to, ze najczesciej najwiecej moga zaplacic korpo, a tam jest cykl podwyzkowy raz, lub 2 razy w roku to cos mi sie tutaj nie klei. Znaczy
@Anakee: ok, 1% programistow moze dojsc do 50k. Jesli tak definiujemy to sie zgodze, ale wiekszosc nas - smiertelnikow, nie ma nawet szansy zblizyc sie do 50 tysiecy.
No na logike:
https://kodilla.com/pl/blog/ile-zarabia-programista#:~:text=I%20tak%3A,12.000%2D38.000%20z%C5%82%20na%20B2B
srednie wynagrodzenie seniora to 20.5k. Teraz mozesz miec jednego seniora za 50k, lub dwoch po 20k. Jak zajebisty musi byc ten ziomek za 50k, zeby
No ale jesli tak, to takie liczenie nie ma sensu bo wiekszosc ludzi nie chce tylko pracowac i spac. Dla mnie 8h to jest absolutny max, a nawet mniej
@Anakee: zależy co robisz, większość backendowych ofert w USA, wymaga pobytu w stanach i wizy, najłatwiej się załapać przez znajomości i naciągnięcie reguł, ale dostać się z ulicy przez ogłoszenie bardzo ciężko
@93michu93: nie musi być zajebisty, wystarczy, że dobrze się umie sprzedać :)
@93michu93: podwyżki się robi zmieniając prace. Znam takich co maja 20 lat doświadczenia i max 1 rok w jednym miejscu.
@93michu93: żeby się wbic w top 1% nie wystarczy tylko wiedza.
@perfumowyswir: z polecenia lub jak sami cię rekrutują bezpośrednio.
@Anakee: no ale nie na 50k xD
Mozesz troche wiecej dostac jak sie umiesz sprzedac ale jakby wzieli sredniaka za 50k to mysle, ze dlugo by nie popracowal :P
@Anakee: no tak, to prawda, najlatwiej zmieniajac prace ale jak jestes
@93michu93: Mam 2x 20-kilka k. Może czytanie ze zrozumieniem jest to problemem jeśli Twój sufit to 35k xd
@93michu93: To nie korpo. Strategia prosta.