Wpis z mikrobloga

Ludzkość nie wynalazła jeszcze tortury wystarczająco okrutnej, żeby nadawała się dla typków, którzy wymyślili te wszystkie wyskakujące okienka, powiadomienia itp.
Sram na wasze ciasteczka. Nie chcę otrzymywać powiadomień. Wiem, że jestem w trybie pełnoekranowym, przecież sam go, k---a, włączyłem. Nie, nie udostępnię kalkulatorowi mojej lokalizacji. I na pewno nie wyłączę adblocka, bo wtedy już w ogóle zasracie mnie tymi wyskakującymi gównami.

#gorzkiezale #w---w #zalesie #d-------------------e
  • 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tommy__: Od kiedy pamiętam było od z-------a okienek. Plus jeszcze jakieś gówna we flashu.

Co najwyżej był taki okres że adblokery były bardziej skuteczne.
  • Odpowiedz
Od kiedy pamiętam było od z-------a okienek. Plus jeszcze jakieś gówna we flashu.

Co najwyżej był taki okres że adblokery były bardziej skuteczne.

@revente:
Nie, był taki okres, że UE nie wymuszała zgód na ciasteczka na każdej stronie.
Reklamy nie wywalało na
  • Odpowiedz
@Trias: i jeszcze te wyszukiwarki, które same wiedzą lepiej, czego chcesz szukać na allegro/olx i podmieniają słowa, które wpisujesz
  • Odpowiedz
wtyczka ilovecookies + adblock

@ArnoldZboczek: to nie jest takie proste - pytanie o cookies są wymuszone przez rząd (UE) i skądinąd słuszna idea by każda strona musiała prosić o zgodę na śledzenie kończy się tym, że albo przeklikujesz albo zgadzasz się na śledzenie. Część stron nie działa z adblokiem. VPN ze swojej natury robi taki cyrk, że mnóstwo stron prosi o dodatkowe potwierdzenie, że jesteś człowiekiem przez głupie antiAI zagadki.
  • Odpowiedz
Sram na wasze ciasteczka.

@Trias: Myślisz, że właściciele stron kochają implementować ciasteczka, omnibusy, zgody marketingowe, rodo, smrodo, informacje kto jest ojcem twojego starego itp? Gdyby nie musieli i mogliby to trzymać w polityce strony lub w dedykowanej zakładce (jak było dawniej) to nikt by się o to nie frustrował. Cały UX, potężny przeskok w przejrzystości i użyteczności witryn mordowany jest przez kretyńskie regulacje.
  • Odpowiedz
  • 133
@w9rT_wv_bIAn37l: PRzecież to nie wina Unii, że mamy wyskakujące popupy z ciasteczkami, tylko właścicieli portali, które chcą Cię śledzić razem z ich 800 partnerami (pozdrawiam Wykop).

Jak nie próbujesz śledzić każdego kroku użytkowników, to nie musisz mieć popupu z ciasteczkami.
  • Odpowiedz
  • 5
@hakeryk2: Oczywiście, że mój wpis odnosi się też (a raczej zwłaszcza) do urzędasów, które wymyśliły tę chorą dyrektywę o ciasteczkach. Ale właściciele stron też nie są bez winy. Ciągle chcą mi wysyłać powiadomienia, żebrzą o zapisanie się do newslettera albo inny syf wciskają.
  • Odpowiedz
Jak nie próbujesz śledzić każdego kroku użytkowników, to nie musisz mieć popupu z ciasteczkami.

@Strus: Musisz nawet poinformować i dać wybór które ciasteczka są niezbędne, które opcjonalne (np. historia oglądanych produtków), a które marketingowe (jeśli są), jakby urzędas chciał się przyczepić to bez zgody na użyteczne nie możesz np. załadować filmiku na YT zamieszczonego na stronie.
  • Odpowiedz
@z4jjk4: @Trias

ja zawsze odrzucam ciasteczka, albo biorę tylko wymagane, albo wchodze w zaawansowane i odznaczam wszystkie możliwe, bo nie chce zeby ktos sledzil moją aktywność i sprzedawał ją reklamodawcom.
  • Odpowiedz