Wpis z mikrobloga

Mapa emigracji poszczególnych ludów Europy:

https://landgeist.com/2022/08/23/emigration-in-europe/

Dziwi mnie tu tak duża obecność Niemiec. Co ten kraj ma w sobie aż tak niezwykłego, że aż tyle ludzi się tam przenosi? Wątpię by chodziło tylko o kwestie gospodarcze, bo tutaj to Niemcy wypadają dość średnio.
Z rozmów z innymi wykopkami wiem, że wolą inne kraje do emigracji.

Jakie jest Wasze zdanie o tej mapie? Zgadzacie się, czy może nie?

#europa #emigracja #emigrujzwykopem #mapy #niemcy #neuropa #4konserwy #pytaniedoeksperta
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xing77: to proste. Wynika to po prostu z liczb i skali. Niemcy to największa gospodarka w Europie i najbardziej ludny kraj Europy nie licząc Rosji. Do tego dochodzi sąsiedztwo z krajami rozwijającymi się (Polska) i bliskość z tymi które miały problemy wysokiego bezrobocia (Hiszpania, Wlochy) z drugiej strony.
  • Odpowiedz
  • 0
Przecietnyczlowiek: No właśnie to nie jest takie proste, ponieważ jeśli wziąć pod uwagę gospodarkę, to Niemcy wcale nie są aż tak rozwinięte jak się wydaje. Właściwie to plasują się gdzieś na średniej światowej, a i tu niebawem zaczną spadać kosztem państw azjatyckich.
Nawet uwzględniając zarobki na osobę, Niemcy nie wypadają jakoś super.
Ich centralne położenie też raczej nie sprzyja im samym.
Politykom też już tam raczej nie można ufać.
Zresztą, gospodarka to
  • Odpowiedz
Jakie jest Wasze zdanie o tej mapie? Zgadzacie się, czy może nie?

@Xing77: Mapa pokazuje dane na temat wszystkich imigrantów czyli nie tylko tych ktorzy wyjechali w przeciagu ostatniego roku, ale wszystkich na przestrzeni wszystkich lat.

Niemcy byly od zawsze przodujaca gospodarka w Europie i krajem o najnizszym poziomie bezrobocia, gdzie latwo bylo dostac prace.

Teraz oczywiscie to sie juz zmienia i Niemcy nie sa tak kuszace jak byly chociazby
  • Odpowiedz
  • 0
Dentka7: Jaki kraj zatem jest według Ciebie kuszący?
A co do przyczyn emigracji, to te są naprawdę różne i nie można patrzeć na to tylko w ten sposób.
  • Odpowiedz
Wątpię by chodziło tylko o kwestie gospodarcze, bo tutaj to Niemcy wypadają dość średnio.

@Xing77: A kto wypada lepiej? Pod względem stosunku zarobków do cen niewiele krajów na świecie. Są też bardzo stabilnym krajem, o przewidywalnym prawie i szanującym prawo (przynajmniej własne) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Do tego niezły klimat, piękna przyroda. Niemcy i Francja to jest prime real estate Europy.
  • Odpowiedz
Jaki kraj zatem jest według Ciebie kuszący?

Dla mnie? Czy dla kogo?
Dla kazdego inny kraj moze byc kuszacy, w zaleznosci od tego czego szuka.

A co do przyczyn emigracji, to te są naprawdę różne i nie można patrzeć na to tylko w ten sposób.
  • Odpowiedz
  • 0
@Xing77:

Poza powodami wymienionymi powyżej ważnym argumentem za Niemcami jest odległość od Polski.
Jak ktoś ma rodzinę, przyjaciół jakieś sprawy w PL, albo mu tęskno za p-----------m, to wsiada w auto i za chwilę jest na miejscu.
  • Odpowiedz
@Xing77: bo Niemcy są tanie. I jeśli chodzi o proporcje zarobki/wydatki/oszczędności to chyba jeden z lepszych kierunków. Jako bezdzietna para pracująca w dobrej firmie po dwóch latach tutaj już rozglądamy się za domem do kupna. Negatywne opinie o zarobkach bierze się z faktu że opinie te często są wystawiane przez osoby które najdalej w Niemczech to były w Brandenburgii. Gdzie różnica pomiędzy nią a Bawarią, Nadrenią czy Badenią w kwestii
  • Odpowiedz
@Xing77: Mieszkałem w Niemczech 10 lat, na studia wróciłem do Polski i po 8 latach w Polsce znów przeprowadziłem się do Niemiec. Nie mam porównania z innymi krajami zachodu, ale w Niemczech mam wysokiej jakości usługi publiczne, fajną relacje zarobki-koszty życia (i mówie tu o Saksonii czyli niemieckim Podkarpaciu), żywność wysokiej jakości oraz bliskość kraju ojczystego, z którego zalet (ceny usług, bliskość rodziny) mogę korzystać kiedy tylko chcę.
  • Odpowiedz
Wątpię by chodziło tylko o kwestie gospodarcze, bo tutaj to Niemcy wypadają dość średnio.

@Xing77: 4 gospodarka świata wypada dość średnio?
Osobiście "g---o wiem ale się wypowiem", bo nie emigrowalem, ale planuje i z informacje które udało mi się zdobyć a na prawdę przemaglowałem temat
Powiem tak, gdzieś były statystyki quality of life gdzie porównywano wszystko - np zarobki co do cen i mimo że Niemcy nie zarabiają tyle co
  • Odpowiedz
  • 0
@Dentka7:

To jest oczywiste, ze sa rozne powody emigracji, natomiast dopiero od niedawna te powody sa tak roznorodne.

Jak „od niedawna"? xD
Zawsze były, tylko Polacy nie uwzględniają tych powodów bo skupiają się tylko na jednym aspekcie,
  • Odpowiedz