Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Lordon: jak wracam do domu rodzinnego z dużym podworkiem/ogrodem to wypuszczenie dzieciaka na zewnątrz i samemu wyjście nawet boso to jest 10-30 sekund. U mnie w bloku wybrać się gdzieś to minimum 5 minut, I to trzeba raczej planować, niż chce i idę.

No ale mieszkamy w Holandii i ogród kilka metrów to już jest 20% do ceny. A normalny ogródek przy bliźniaku to bez 600k€ nawet nie podchodź.
  • Odpowiedz
@jmuhha: Z domem jest trochę jak z autem, kupić to jedno a utrzymać to drugie. Za 10 czy 15 lat zepsuje się pompa ciepła czy inne szpeja i musisz wyciągać z kiermany 5 dych. Jak masz rodzine to minimum 2 auta żeby jakoś do pracy wszyscy dojechali. Dom jest dla ludzi którzy cały czas dobrze zarabiają a nie dla takich którzy cudem coś uciułali, dobrali kredyt pod korek i jakoś
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Kominek jest mega wydajny mimo wszystko. W centralnym piecu trzeba naładować cały piec (zależy od wielkości) i potem jeszcze parę razy dołożyć żeby osiągnąć to samo co na jednym załadowaniu kominka. Oczywiście wszystko zależy od metrażu i konstrukcji, tak czy siak kominek jest fajny. Nawet nie jako główne źródło ogrzewania, ale tak żeby czasami przepalić.
  • Odpowiedz
@MateMizu: @bacanahali: Mam dwa domy wakacyjne/na wynajem w których ogrzewaniem są tylko kominki i jest gigantyczna różnica właśnie w umiejscowieniu. W domu murowanym mam w narożniku i strasznie się energia marnuje, no i w ogóle nagrzać mury to trwa bardzo długo. W drugim drewnianym mam kominek idealnie w centrum całego domu i tam sprawdza się to rewelacyjnie. W tym pierwszym muszę zastosować kiedyś kominek z płaszczem wodnym i
  • Odpowiedz
@jmuhha to naprawdę jest do osiągnięcia. Ja wiem, że łatwo jest wpaść w spiralę niemocy, gdzie wydaje nam się, że pewne rzeczy są nieosiągalne. Ważne jest, żeby być w związku gdzie oboje się motywujecie i ciągniecie w górę. Ja mam to szczęście. Do wszystkiego doszliśmy sami. Co prawda rodzice zadbali o nasze wykształcenie i to jest najlepsze co mogli zrobić. Resztą zajęliśmy się my. U mnie co prawda jeszcze nie ma
chiefeng - @jmuhha to naprawdę jest do osiągnięcia. Ja wiem, że łatwo jest wpaść w sp...

źródło: comment_1670162271IfTVfTs3FID3SAhRp7maZi.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Pomieszkał 3 miesiące w tym domu i wyprowadził się do mieszkania w bloku

@zasadzka01: Ja ostateczną decyzję będę musiał podjąć dopiero za parę lat, ale już teraz o tym myśląc mam mętlik w głowie, co bym właściwie wybrał. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Wychowałem się w domu jednorodzinnym tuż przy granicy miasta, po czym z uwagi na studia wyprowadziłem się bliżej centrum. Co zabawne w najbliższym czasie
  • Odpowiedz
@jmuhha: dlugi czas mialem marzenie, zeby mie taki dom, ale pare lat temu wynajalem nakwieksze w moim zyciu mieszkanie- czyli szalone 86m2- i po latach stwierdzam, ze to p------e, za leniwy jestem to sprzatac i ogarniac.
  • Odpowiedz
@ElLama no cóż mogę powiedzieć, co kto lubi, ale na pewno im mniejszy dom tym lepiej. Pro rodzinnie to może mały parterowiec wychodzi najlepiej, bo nie ma tej izolacji między członkami rodziny, a jak dzieci opuszcza gniazdo to nie ma bezsensownych pustych przestrzeni. W sumie to mój kuzyn mieszka w bliźniaku z piętrem i dość wysokim poddaszem i ma żonę i dwojke dzieci i po czasie też twierdzi że to za
  • Odpowiedz
@zasadzka01: To by się zgadzało z perspektywą mirków, kiedyś taki post na wykopie, co zmienilibyście przy budowie domu, gdybyście mogli cofnąć czas i wiele osób zgadzało się co do paru punktów typu: zbyt skomplikowany projekt/zbyt duży dom/niepotrzebnie robiłem piętro, trzeba było zostać przy parterze.
  • Odpowiedz