Wpis z mikrobloga

@pawlittos: Ja p------e, masz się czego czepiać. Co za różnica czy będziesz cofał parkując na miejscu czy będziesz cofał wyjeżdżąjąc z miejsca parkingowego? W sensie, że robisz tak, żeby pokazać, że umiesz czy co?
  • Odpowiedz
@zeta_: tak zupełnie poważnie. Lepiej cofać na rozgrzanym silniku bo zajmuje to więcej czasu, a rozgrzany silnik zużywa mniej paliwa (różnica jest pomijalna, ale jest). Nawet chyba chris bodajże na yt kiedyś o tym mówił. Później zimnym autem po prostu zapinasz jedynke i wyjeżdżasz jak człowiek a nie cofasz jak podludź. Widoczność przy ruszaniu też jest dużo lepsza
  • Odpowiedz
@Pietter: Kurde teraz to nie wiem czy trollujesz czy piszesz poważnie.

1. Jeżeli musisz zwracać uwagę na ilość zużytego paliwa przy wjeżdżaniu przodem vs. wjeżdżanie tyłem, to mam dla Ciebie złą wiadomość - nie stać Cię na jeżdżenie samochodem. (no chyba, że przodem wjeżdżasz w 15 sekund a tyłem cofasz 20 minut).
2. Przecież parkując też wjeżdżasz tyłem więc "cofasz jak podludź" już na samym początku, kiey ja wjeżdżam w
  • Odpowiedz
@zeta_: jak jest się ignorantem to wszystko brzmi jak trolling ;) zgadnij co bardziej zużywa silnik:
- manewrowanie na zimnym
- manewrowanie rozgrzanym autem po trasie

różnice są wręcz symboliczne, ALE SĄ. Plus ja na przykład wole wyjechać od razu bo często się gdzieś spiesze ;)

a czy mnie na auto stać to się nie martw, do niedawna miałem 3 ;) z czego jeden tylko na weekendy dla funu
  • Odpowiedz
@Pietter: Rozmawiamy o czynnościach, które trwają max 20 sekund, a Ty mi tu ze zużyciem silnika wyjeżdżasz xD Nie no, szanujmy się. Kup sobie zamiast tych 3 aut jedno jakieś nowsze i nie będziesz miał takich rozterek, czy zaoszczędzisz 1 grosza na paliwie i zmniejszysz zużycie silnika o 0,02%.

Żeby nie było. Mam w------e jak kto parkuje. Sam pod pracą raz parkuję tyłem, raz przodem zależy czy mi się chce
  • Odpowiedz
@zeta_: podaje Ci realne różnice i profity, a dla Ciebie to argumenty od czapy xD
Hamowania silnikiem też nie praktykujesz bo stać Cię na nowe klocki? ( ͡° ͜ʖ ͡°) musisz mieć silną psychikę. Podejrzewam, że moje daily jest więcej warte niż Twój aktualny, poprzedni i przyszły samochód. Po prostu lubię dbać o to co mam
  • Odpowiedz
@Pietter: Zdecyduj sie, wcześniej pisałeś, że różnice są symboliczne, a teraz że podajesz realne argumenty. Albo coś jest symboliczne albo ma znaczenie.

Czasem hamuje silnikiem, czasem nie. Nie zależy to ode mnie bo mam skrzynie automatyczna.
  • Odpowiedz
@zeta_: no bo różnice realnie występują.W pojedynczym przypadku są prawie pomijalne, ale na dłuższą metę jakieś znaczenie na pewno mają. Nic tu sobie nie przeczy ;)
  • Odpowiedz
@zeta_: jest różnica, nawet czasami są regulaminy na parkingach firmowych aby parkować tyłem bo później ułatwia to wszystkim wyjazd gdy wiele osób jednocześnie wychodzi z fabryki azbestu,
i nie ma ryzyka kolizji oraz potrącenia pieszego bo się widzi to co jest przez maską
  • Odpowiedz