Wpis z mikrobloga

@MienciuskiPajonk: No więc wygląda na to, że jesteś beznadziejnym przypadkiem pod względem czytania ze zrozumieniem, ale spróbuję jeszcze raz. Oryginalnie op wziął jeden rząd pikseli, czyli jeden wymiar... Nadążasz?
Ten jeden rząd został powielony po to aby łatwo go było przyswoić... Sklejasz akcję? Dodatkowo zostało powiedziane, że ten jednowymiarowy obrazek (jeden rząd pikseli) został rozciągnięty. Tak więc tak jak wspomniał @Dzinn: jest to jednowymiarowy obrazek rozciągnięty do dwóch
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@macabrankov: jak masz obrazek 1px na 1px (jeden punkt) to on ma 0 wymiarów. Nie ma tu żadnego wymiaru, po którym mógłbyś się poruszać. W przypadku przestrzeni jednowymiarowej już będzie można poruszać się w linii (np. pasek głośności). Jak mamy przestrzeń X, Y to możemy w niej się poruszać zmieniając obie te wartości (np. siatka pikseli obrazka).
  • Odpowiedz
@MienciuskiPajonk: według mnie piksel jest najmniejszą niepodzielną częścią obrazka, w której granicach nie możemy zmienić swojej pozycji. Problem polega na tym, że ja z @Pawulonik_5mg patrzymy na to z innej perspektyw niż ty. My patrzymy na piksel jako reprezentacje punktu w pewnej matematycznej strukturze, a ty patrzysz na niego z fizycznej strony, tak jak jest wyświetlany na ekranie.

Teraz próbowałem spojrzeć na to jak ty to widzisz (tak mi
  • Odpowiedz